Opublikowano 28 Marca 201313 l Witam!!! Tak jak w temacie od 3 dni rano przy pierwszym opaleniu silnika całe auto zatrzesie sie na chwile i bardzo smierdzi benzyną z przodu samochodu, nie miałem czasu przyjzec sie dokładnie co tam sie dzieje. Podejrzewam ze jeden z cylindrów nie odpala przy starcie. Dodam ze cewki były wymienione na nowe w ramach akcji serwisowej w styczniu 2012r, wiec pozostają chyba swiece i wtryski. Od czego zacząc? Podłacze Vag-a dzisiaj i zobaczymy czy cos pokaże. Ew. to jakie bloki sczytać zeby cos sie dowiedziec? Dziękuje i pozdrawiam
Opublikowano 28 Marca 201313 l Najpierw Vag Kolego. Na zimny silnik odepnij przeplywke i zobacz jak zareaguje.
Opublikowano 29 Marca 201313 l Autor Ale masz na mysli odpiecie złaczki i próba odpalenia na zimnym silniku, czy odpalic zimny i wtedy odpiąc? Dodam jeszcze ze auto pozniej zachowuje sie juz normalnie i nic sie nie dzieje, no moze po za jedną rzeczą, której do konca nie jestem pewny(moze głupie złudzenie) jakby czuc drzenie budy i jakby głosniej było w srodku. ---------- Post dopisany 29-03-2013 at 14:43 ---------- Poprzedni post napisany 28-03-2013 at 11:52 ---------- Po odpieciu przepływki nic sie nie zmienia a paliwo dalej czuc. Na Vag-u nie ma zadnych błędów, myslałem ze dzisiaj zrobie logi dynamiczne ale jak widze jak napier...la sniegiem to raczej nie uda mi sie pocisnąc do odciecia:facepalm: pozdrawiam
Opublikowano 29 Marca 201313 l przeciez napisal ze nie ma bledow. sprawdz jak pokazuja sondy. po odpaleniu na zimnym zaraz go zgas i wykrec swieczki zobacz ktora bedzie mokra albo inna od wszystkich
Opublikowano 29 Marca 201313 l FAKT zobacz czy nie pekla ci odma i czy nie zasysa powietrza dmuchawa, ja jak wywalilem odme u siebie i puscilem pod auto ale w zla strone to tak walilo w kabinie ze mysalem ze mi wlasnie silnik zalewa, okazalo sie ze to powietrze z odmy parowalo i nagrzewnica/dmuchawą dostawało się do srodka ale logi wypadalo by zrobic
Opublikowano 29 Marca 201313 l Autor Witam!!! Błedów nie ma zadnych tak jak juz wczesniej pisałem. Wartości z bloków 032 to 0.0% i 2.3%. Dynamicznych narazie nie robiłem bo pogoda nie pozwala. Z odmą miałem problem chwile temu i opisałem to w poscie (http://a4-klub.pl/1-8t-218/a4-b6-1-8t-zatkana-odma-wyciek-oleju-263323/) i tak mi sie wydaje ze po tym zaczęły sie własnie te problemy. Co do zapachu to odróżniam raczej spaliny od czystej benzyny, a tego nie czuc w kabinie jak to miało miejsce wczesniej gdy miałem problem z odmą, tylko po odpaleniu jak wysiąde z auta to obok wyraznie czuc czystą nie spaloną benzyne. Myslałem ze moze gdzies przewód paliwowy gdzies jest nie szczelny i wywala paliwo przy uruchomieniu pompy no ale to by było czuc za kazdym razem jak odpalam a to sie dzieje jak auto dłuzej postoi. Jeszcze mam pytanie jakie powinny byc obroty na biegu jałowym, mi vag pokazuje 760 obr/min. Dzieki z góry za pomoc
Opublikowano 29 Marca 201313 l obroty sa sa ok jak silnik jest rozgrzany . sprawdz jaka widzi temperature czujnik temperatury silnika zanim odpalisz auto po nocy . atak na marginesie jak masz korekte na + w bloku 32 to masz nieszczelnosc w układzie turbo lub padnieta przepływke , zrób komplet logów to bedzie mozna cos kakretniejszego powiedziec .
Opublikowano 30 Marca 201313 l Autor Przepraszam mój bład korekty w blkou 32 to 0.0% i -2.3% Zrobiłem logi dynamiczne: Log (0 - 002,115,118,002,115,118) Log (0 - 031,020,003) Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt.
Opublikowano 30 Marca 201313 l przepływka mierzy na ok 150KM a turbina pompuje troche mniej jak powinna wiec masz gdzieś kolego nieszczelność, a przez nią może łapać lewe powietrze i telepać a także śmierdzieć ale nie benzyną a taką mieszanką dość ostrą w zapachu, sprawdź jeszcze raz tą odmę i cały układ
Opublikowano 30 Marca 201313 l Autor Tylko co tam mozna jeszcze sprawdzic, mam wywalic całą odme i od początku ją poskładac? Zauwazyłem jeszcze, z obudowy filtra powiertza wydobywa sie dziwny dzwiek tak jakby bulgotanie (filtr jest nowy). Nad obudową filtra jest taki mały jakby zaworek lub cos takiego i on tak sobie tyka, nie jestem pewny ale wczesniej tego nie słyszałem. Pompa SAI jak sie właczy po odpaleniu auta i po chwili sie wyłacza, ale od jakiegos czasu potrafi sie znowu właczyc mimo ze silnik juz dłuzszą chwile pracuje. pozdrawiam
Opublikowano 30 Marca 201313 l ten zaworek co tyka to do odpowietrzania baku, on tak pracuje co do odmy, najlepiej odkrec zbiorniczek wyrownawczy, odepnij wtyczke poziomu plynu i odchyl go zeby zobaczyc co tam slychac w tej odmie, lepiej tak jak odkrecac listwe i caly kolektor ssacy
Opublikowano 30 Marca 201313 l Test szczelności ukłądu bo może jakiś wężyk świruje Podmiana przepływki i sprawdzenie czy czasem po zgaszeniu wtryskiwacz nie przepuszcza sprężonego paliwa w kolektor
Opublikowano 30 Marca 201313 l Autor Wiem jak sie dostac do odmy, ona była juz wyjmowana i była nawet czysta, tylko padł ten zielony zawór zwrotny PCV i po jego wymianie (ori) wszystko działalo niby normalnie, ale jednak zaczeły sie własnie te problemy co opisałem na początku wątku.
Opublikowano 30 Marca 201313 l Odma to raczej nie będzie. Jak wali benzyną to sprawdzał bym wtryskiwacze, świece
Opublikowano 30 Marca 201313 l Autor Jak zdjąłem osłone to przy wtryskach widac mokre na około, ale to chyba pozostałosci po oleju jak waliło z pokrywy, nie czuc tam benzyny.
Opublikowano 30 Marca 201313 l Jak zdjąłem osłone to przy wtryskach widac mokre na około, ale to chyba pozostałosci po oleju jak waliło z pokrywy, nie czuc tam benzyny. To akurat wina usmażonych oringów na wtryskiwaczach Trzeba listwę odkręcić (2 śrubki nimbus) i sprawdzić czy nie kapie paliwo z któregoś wtryskiwacza
Opublikowano 16 Kwietnia 201313 l Autor Panowie, świece wymienione na nowe i auto pali jak trzeba, nic juz nie trzęsie i nie smierdzi. Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam ---------- Post dopisany 16-04-2013 at 13:40 ---------- Poprzedni post napisany 13-04-2013 at 16:26 ---------- Chyba sie za szybko ucieszyłem ze wszystko ok. Dzisiaj rano znowu to samo, po odpaleniu (kilka razy zakreci zanim odpali - wczesniej palił na dotyk) ) telepniecie budą i przez kilkanasie sekund nie równa praca silnika, pozniej jest już równo, na zewnątrz czuc benzynę lub nie dopaloną dobrze benzyne. Zadnego dymienia z wydechu. Przy jezdzie na zimnym silniku na 3 biegu w okolicach 2100-2200 obr/min czuc tak jakby przerwy w zapłonie(bardzo minimalnie wyczuwalne szarpanie). Po wymianie swiec zrobie w najblizszym czasie jeszcze raz logi dynamiczne i statyczne z bloku 1. Może to wina wtrysków lub cewek, da sie to zvagowac tak zeby ew. wykluczyc te elementy ? Dziekuje z góry i pozdrawiam
Opublikowano 21 Kwietnia 201313 l kolego zrób jeszcze raz log 020 tam masz zaduże wskazania spalania stukowego,nie wiem czemu koledzy tego nie zauwarzyli