Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Prośba o analize stanu silnika na podstawie logów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przedstawiam poniżej logi tylko statyczne, poźniej zamieszcze dynamiczne.

672ecc859c574cbc.jpg

4a836d18e7676236.jpg

f08c63422c2603fb.jpg

cf683a27372a7e4b.jpg

9905796f39eaf208.jpg

fccd08d013bd9bee.jpg

11036f1e764252aa.jpg

GRUPA BS:

7208aa6605a8b529.jpg

7ccec4890eb4f336.jpg

7492466eaf7327b4.jpg

70f4f99b8e0a1d5f.jpg

Opublikowano

Z EGR coś nie za bardzo (grupa 003) - możnaby wyczyścić, N75 też nie daje wyraźnych różnic w ciśnieniach (011 BS) - wydaje mi się że powinny być większe niż 10mbar ale niech wypowie się ktoś z większym doświadczeniem :mysli:

Korekcje na 3cim cylindrze trochę duże.

Opublikowano

ja nie jestem mądrzejszy, ale jak dla mnie to EGR chyba działa OK. Ale z turbawką masz coś bardzo nie halo :gwizdanie:. Zrób dynamiczne.

Ale poczekaj na pełną diagnozę speców - tylko lepiej dorzuć dynamiczne.

Opublikowano

:hi:

Dynamiczne 003,008,011

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Z EGR coś nie za bardzo (grupa 003) - możnaby wyczyścić.

EGR postaram się wyczyścić przy najbliższej okazji jak tylko bede miał troche wolnego.

Logi dynamiczne zrobie jutro lub we wtorek.

A ogólnie po logach statycznych mozna coś powiedzieć o stanie silnika??

Opublikowano

poczekaj, z tym czyszczeniem EGR, może jeszcze ktoś oceni te logi co wrzuciłeś. Jak dla mnie to EGR działa prawidłowo.

Opublikowano

Jak dla mnie to z 011 BS wygląda że kierowniczki stoją dęba i nie maja prawie wcale ruchu?? Jak to autko jeździ nie ma innych błędów??

Opublikowano

poczekaj, z tym czyszczeniem EGR, może jeszcze ktoś oceni te logi co wrzuciłeś. Jak dla mnie to EGR działa prawidłowo.

grupa 003

"jeżeli wartość z poz. 3 [rzeczywista] przewyższa wartość z poz. 2 [żądana], to wskazuje to na nieprawidłowe działanie zaworu EGR. spowodowane może być to jego fizycznym uszkodzeniem [choćby zabrudzeniem], uszkodzeniem zaworu sterującego AGR, bądź fizycznym zaślepieniem EGR przez mechanika.

poz. 4 – wysterowanie zaworu - winna utrzymywać się w granicach 40%"

:chytry:

Opublikowano

no fakt :mysli: Ale czyszczenie chyba nic nie pomoże - zobacz 003 BS. Zamyka się otwiera tak jak powinien. Jeśli już to coś ze sterowaniem EGR.

ps. u mnie też tak się robi, że w 003 chwilę mam 4,8 % a później 94,4% i MAF skacze mi z 250-270 na 420-430.

Sam więc czekam na opinię kogoś znającego sie na rzeczy co jest grane.

Pzdr

Opublikowano

Z EGR coś nie za bardzo (grupa 003) - możnaby wyczyścić, N75 też nie daje wyraźnych różnic w ciśnieniach (011 BS) - wydaje mi się że powinny być większe niż 10mbar ale niech wypowie się ktoś z większym doświadczeniem :mysli:

Korekcje na 3cim cylindrze trochę duże.

z EGR-em wszystko w porzadku ... [na podstawie 003BS] natomiast pomiar 003 Normal zostal zle wykonany ... :naughty:

co do 011 BS to fakt nie wyglada za ciekawie :mysli:

Opublikowano

za dlugo chodzil na wolnych obrotach przed wykonaniem 003 stat... stad błedny pomiar... :)

Opublikowano
  • Autor

A za co odpowiedzialna jest grupa 011BS i jakie wartości powinny być aby wyniki były w normie?? Pozdrawiam

Opublikowano

A za co odpowiedzialna jest grupa 011BS i jakie wartości powinny być aby wyniki były w normie?? Pozdrawiam

Do sprawdzenia prawidłowej pracy N75 oraz prawidłowej pracy kierownic w turbo.

Należy zwrócić uwagę na regularność ciśnień w poz. 3 oraz na poz. 4 - czyli działanie N75.

zasadą jest, że w chwili przełączenia się w tryb OFF N75 osiąga wartość 0.0%, a ciśnienie w poz. 2spada i utrzymuje się na stałym poziomie.

w trybie ON: N75 osiąga wartość 100%, ciśnienie w poz. 2 wzrasta i utrzymuje stałą wartość.

:mysli: u ciebie jest chyba odwrotnie ,tzn. sterowanie N75 :mysli: - może masz pozamieniane wężyki pzy zaworku?No ale ciśnienie przecież

spada... :confused4:

Sam nie wiem :mysli:

Opublikowano

była już o tym dyskusja w innym wątku. Tak jak jest jest dobrze. Przy OFF powinno być 100 % a przy ON 0%. Sam chciałbym się jednak dowiedzieć dlaczego w instruktażu jest odwrotnie. Czy silniki 2.5 maja inaczej działające turbiny?

Wracając do tematu - kolega ma jak dla mnie 100 % zapieczoną turbinę. Sztanga pewnie ani drgnie. Tak było u mnie też - w 011 BS coraz bardziej zmieniajszało się ciśnienie. W końcu miałem taki stan jak kolega ma teraz.

Opublikowano
  • Autor

I co jedynym wyjściem jest wymiana turbiny?? czy może da się jakoś te zapieczenie usunąć że by sztanaga się ruszyła??

Opublikowano

Jaka wymiana?? - czyszczenie dobrze wykonane i masz po problemie..

Opublikowano

była już o tym dyskusja w innym wątku. Tak jak jest jest dobrze. Przy OFF powinno być 100 % a przy ON 0%. Sam chciałbym się jednak dowiedzieć dlaczego w instruktażu jest odwrotnie. Czy silniki 2.5 maja inaczej działające turbiny?

Wracając do tematu - kolega ma jak dla mnie 100 % zapieczoną turbinę. Sztanga pewnie ani drgnie. Tak było u mnie też - w 011 BS coraz bardziej zmieniajszało się ciśnienie. W końcu miałem taki stan jak kolega ma teraz.

No ja też!?- tak sądze

[br]Dopisany: 09 Lipiec 2008, 20:04 _________________________________________________

I co jedynym wyjściem jest wymiana turbiny?? czy może da się jakoś te zapieczenie usunąć że by sztanaga się ruszyła??

No nie -rozruch sztangi :wink4:

Było :szukaj:

Opublikowano

trzeba ja wywalic na stol i wyczyscic ....