Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Głośna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. :wink:

Borykam się od dłuższego czasu z głośną pracą silnika.

Silnik chodzi twardo i klekocze na wolnych, przy przyspieszaniu też go słychać tak od 2 do 3tys, przy pedale w podłodze jest strasznie w aucie. Po przekroczeniu 3 tys nie słychać go.

Jakie mogą być tego przyczyny ?

Błędów nie mam żadnych, turbo popmuje dobrze, korekcje max ~0.3, n75, n18 sprawne, kąt wtrysku 68(wiem że powinien być 51 ale czy to ma aż taki duży wpływ ? ).

Auto ogólnie jedzie dobrze, gniecie w fotel, żadnych szarpnieć, brak problemów z odpalaniem, tylko ta głośna praca...

Tlumiki ok, plecionka nie puszcza i wydaje się być elastyczna, kat wywalony...

Ktoś ma jakieś pomysły co może powodować taki hałas ? co drugi dzień jeżdzę paskiem też afn i tam silnika nie słychać...

Opublikowano

dla mnie to kąt wtrysku - pierwsza moja myśl taka była zanim doczytałem że masz źle ustawiony więc zaczął bym od tego

Opublikowano
  • Autor
dla to kąt wtrysku - pierwsza moja myśl taka była zanim doczytałem że masz źle ustawiony więc zaczął bym od tego

No jak tylko się ociepli biorę się za to. Chce zebrać możliwe przyczyny i raz a porządnie podziałać. :wink:

Opublikowano

Kąt wtrysku do poprawki, 20-30 minut i po robocie.

Opublikowano
  • Autor
Kąt wtrysku do poprawki, 20-30 minut i po robocie.

Ale tak niewielka różnica może powodować aż tak uciążliwy hałas ?

I po drugie, poluzować śruby (ile? ) i regulować na odpalonym, czy przestawiać i co jakiś czas sprawdzać ?

Opublikowano

Od czegoś kolego trzeba zacząć. Zły zapłon może powodować właśnie twardą pracę silnika.

Opublikowano

I tak, i nie.

Ustaw to na początek, później sprawdź zarowek ciśnieniowy w pompie czy się nie wysypał.

Opublikowano
  • Autor

Zaworek ciśnieniowy czyli n108 ?

Opublikowano
Zaworek ciśnieniowy czyli n108 ?

Nie, to regulator dynamicznego kąta wtrysku.

Zaworek ciśnieniowy masz z przodu pompy (tam, gdzie rozrząd), po drugiej stronie co zasilanie.

Opublikowano

mogą to być też zużyte popychacze !

Opublikowano
I tak, i nie.

Ustaw to na początek, później sprawdź zarowek ciśnieniowy w pompie czy się nie wysypał.

Miałem taki przypadek z tym zaworkiem,tylko że u mnie sam się nie wysypał [przesadziłem z podbiciem ciśnienia],motor ładnie się zbierał [rwał jak głupi]od 1000 obr,ale tak twardo pracował i był głośny że już z 0,5 km było słychać jak jadę.

Opublikowano
  • Autor

Jak sprawdzić ten zaworek ciśnieniowy ? Ustawienie kata wtrysku nie przyniosło porządanego efekt, choć może ciut mięciej pracuje silnik.

Opublikowano

Odkręć go i zobacz, czy nie wyszła od spodu zaworka specjalna, czarna zawleczka/spinka.

A tak to musisz mierzyć ciśnienie w pompie i ustawiać zaworkiem.

Opublikowano

Mi też silnik twardawo pracuje...poprawiłem kąty i zrobiło się minimalnie przyjemniej jednak wiele AFN-ów pracuje ciszej niż mój. Jestem ciekaw rozwiązania Twojego problemu...może i u mnie pomoże:wink:

Opublikowano

Problem tkwi w zaworku ciśnieniowym i odpowiednim ciśnieniu w pompie. Tutaj nie ma żadnych cudów.

Opublikowano
  • Autor

Kurde już nie wiem, ustawiłem kat na 51, pozkręcałem pompe zadowolony pojechalem na miasto wracam, podpinam vaga a tam spowrotem 65.. wtf?

Opublikowano

Odczytujesz kąt wtrysku w BS?

Ustawiając kąt wtrysku zrobiłes to tak, jak trzeba czyli luzujesz na luźno 3 śruby, 4'tą delikatnie popuszczasz? Sprawdzałeś, czy przewody wysokiego ciśnienia nie sprężynują? Podokręcałeś odpowiednimi momentami śruby?

Opublikowano
  • Autor

tak, w bassic settings. Robię tak jak mówisz. Dokręciłem tąjedną, było 51,dokręciłem resztę pojechalem w miasto, wróciłem i było 63-64-65. Sruby dokręcone solidnie. Widocznie przy dokręcaniu musiala się przestawić..

---------- Post dopisany at 11:21 ---------- Poprzedni post napisany at 11:20 ----------

Wydaje mi isę że sam motor pracuje cicho... tak jakby bardziej z tyłu coś klekotało

Opublikowano

a przy ustawaniu konta nagrzałeś auto do 80 - 90 stopni ?

mój afn też głośniej pracuje od afn-a mojego ojca ale jakoś sie tym nie przejmuje

znajomy wyminił popychacze ustawił kont i ahu pracuje cicho prawie jak silnik na CR :)

popychacze naprawde dużo dają

Opublikowano
tak, w bassic settings. Robię tak jak mówisz. Dokręciłem tąjedną, było 51,dokręciłem resztę pojechalem w miasto, wróciłem i było 63-64-65. Sruby dokręcone solidnie. Widocznie przy dokręcaniu musiala się przestawić..

---------- Post dopisany at 11:21 ---------- Poprzedni post napisany at 11:20 ----------

Wydaje mi isę że sam motor pracuje cicho... tak jakby bardziej z tyłu coś klekotało

Przy chwyceniu główną śrubą niezwłocznie zgaś silnik i popuść przewody ciśnieniowe.

a przy ustawaniu konta nagrzałeś auto do 80 - 90 stopni ?

A po co w banku nagrzewać silnik? :kox: