Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wlaczenie swiatel awaryjnych podczas ostrego hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam prosze was o rade jak za pomoca programu vcds wlaczyc taka funkcje zeby swiatla awaryjne mrygaly podczas ostrego hamowania i czy jest mozliwosc zwiekszyc sile hamowania

---------- Post dopisany 19-04-2013 at 07:22 ---------- Poprzedni post napisany 13-04-2013 at 16:28 ----------

kto cos doradzi

Opublikowano

zwiększyć siłę hamowania? nie słyszałem o czymś takim

Opublikowano

w b6/b7 raczej tego nie ma

Opublikowano
  • Autor

oki a swiatla awaryjne podczas ostrego hamowania da sie wlaczyc

Opublikowano

W audi jeszcze nie sprawdzałem bo mój kabelek ma problemy z łączeniem się z niektórymi sterownikami . W każdym razie w golfie V ustawia to się tak - Wchodzimy w 09.Centr.zesp.elektr. -> Wybieramy kodowanie -> Pomocnik kodowania.

Bajt-17 i zaznaczamy "ptaszka" w Bit-0, czyli Zainstalowane światło nagłego (awaryjnego) hamowania, sterownik musi być co najmniej 21-bajtowy. (niektóre źródła twierdza że dopiero przy 23 bajtowym sterowniku da się to włączyć . )

TEORETYCZNIE powinno być to bardzo podobne w audi ale tak jak mówię jeszcze nie zdążyłem sprawdzić

Co do hamulców - opis dotyczy golfa 5 ale w audi powinno być to samo

Wzmacnianie siły hamowania:

-> STG 03 - Elektronika hamulców

-> Funkcja 10 (Adaptacja)

-> Kanał 09

-> Wartość 0 (Standard / średnia) zmienić na 2 (duża)

UWAGA, z powodu większej siły hamowania musisz się wpierw przyzwyczaić nie na trasie!

Zmiany:

- większa siła hamowanie przy małym wciśnięciu pedału hamulca

- szybsza reakcja hamulców

Opublikowano

hmmm ale czy aby żeby zwiększyć siłę hamowania nie wymagane jest servo (wspomaganie hamowania) a większość b6 chyba raczej go nie ma....

Opublikowano

Z tymi awaryjnymi to nie przejdzie, bo w b6/b7 nie ma długiego kodowania.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze myślę (jeśli źle myślę to może mnie ktoś poprawi) ale mam wrażenie ze długie kodowanie to tylko funkcja samego programu . Program widzi jakiś tam sterownik i albo ma do niego "ułatwienia" w postaci długiego kodowania albo nie (w końcu sam VCDS nazywa to "long coding helper" ) i wtedy musimy dodawać cyferki itp Ja np spotkałem sie z przypadkiem ze VCDS w wersji 9.xxx nie miał długiego kodowania do jakiś tam modułów a w wersji 11.xxxx już było. Więc jesli jest tak jak myślę to wiele funkcji da sie włączyć/wyłączyć tylko trzeba znać kodowania .

mam nadzieje że uda mi się rozwiązać mój problem braku komunikacji z niektórymi sterownikami i wtedy ciut bardziej rozgryzę niektóre ukryte funkcje

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

czyli da sie to zrobic w b7 czy nie

Opublikowano

w B7 nie da się tego zrobić

Opublikowano

Nie za pomoca kodowania ale sa moduly ktore przejmuja te funkcje. Nawet sa takie ktore powoduja pulsacje swiatel stop.

Opublikowano

Do sprawdzenia :wink:

MCE 09 ---> Adaptacja 10 ---? kanal 12 ---zmiana z 0 na 1

Moze tez zalezeć od Modułu czy mamy LOW czy HIGH .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdzałem i u mnie na kanale 12. jest autostradowe mruganie kierunkowskazem, czyli trzy mignięcia po trąceniu manetki. Czy w zależności od wersji modułu są inne funkcje na danym kanale?

Opublikowano

U mnie jest to samo na kanale 12, więc to chyba nie zależy od MCE.

Opublikowano

U mnie jest F i jest to samo, czyli trzy mignięcia kierunkiem po muśnięciu manetki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie jest F i jest to samo, czyli trzy mignięcia kierunkiem po muśnięciu manetki.

po muśnięciu jakiej manetki, bo nie jestem w temacie

Opublikowano

kazda b6 ma 3 mrugniecia kierunkiem po dotknieciu kierunkowskazach, w nadwoziach b6/b7 nie ma opcji mrugajacych awaryjnych przy gwałtownym hamowaniu

Opublikowano
po muśnięciu jakiej manetki, bo nie jestem w temacie

manetka kierunków