Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Źle zapala, telepanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moim Audi a mianowicie od jakiegoś czasu ciężko mi odpala. Objaw jest taki: podczas przekrecania kluczyka żeby odpalić muszę go trzymac kilka sekund aż w końcu odpali i troszkę telepie po odpaleniu silnikiem. Oczywiście objaw nie jest zawsze czasami tyko dotknę i odpala.

Czy to przypadkiem nie oznaka kończących się pompowtryskiwaczy?

Z góry dziekuje.

ps.

I czy Vagiem idzie sprawdzić takie objawy w aucie jak tak to prosze o pomoc w jaki sposob sprawdzic pompowtyrskiwacze.

Opublikowano

Świece żarowe sprawdzałeś? Może popalone są.

Opublikowano
Świece żarowe sprawdzałeś? Może popalone są.

Z popalonymi powinien palić

Opublikowano

Jeśli masz możliwość to oczywiście podepnij vaga, sprawdź błędy, zrób logi dla wtrysków. Zawsze będziesz wiedział coś więcej:wink:

Opublikowano
  • Autor

Świece sprawdzałem są OK. W jaki sposób sprawdzić pompowtryskiwacze Vagiem?

Opublikowano

przy takiej temperaturze to swiece raczej mozna wykluczyc, ja ostatnio mialem podobny problem ale po wymianie oringow na pompowtryskach przestal ciezko odpalac a byly u mnie juz niezle wycisniete, takze moze to byc jedna z przyczyn u Ciebie o ile nie miales wymienianych wczesniej, na zuzytych oringach paliwo moze podciekac i stad ten objaw, przynajmniej w moim przypadku tak bylo. Jezeli ktos ma inne pomysły i doswiadczenia niech koledze podpowie :wink:

Opublikowano

Wejdź w 01-Engine --> 08-Measure blocks i tam loguj grupę 013, 018, 023. Najlepiej każdą grupę z osobna.

Jeśli jeszcze nie bawiłeś się vagiem to tutaj znajdziesz dokładny opis co i jak:

http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/tdi-diagnostyka-aktualizacja-20-viii-2012-a-12031/

Opublikowano

Ile kosztuje wymiana oringow na pompkach?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor
Wejdź w 01-Engine --> 08-Measure blocks i tam loguj grupę 013, 018, 023. Najlepiej każdą grupę z osobna.

Jeśli jeszcze nie bawiłeś się vagiem to tutaj znajdziesz dokładny opis co i jak:

http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/tdi-diagnostyka-aktualizacja-20-viii-2012-a-12031/

Bawiłem się tylko te podstawowe funkcje nic wiecej - kasowanie błedów :)

Opublikowano

Poczytaj na spokojnie to co masz w tym linku i powinieneś spokojnie ogarnąć:wink:

Opublikowano
  • Autor

OK bede walczyc dzieki za pomoc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wywala ci błędu czujnika temperatury cieczy ????? Zestaw naprawczy PD kosztuje ok 30zł na pompke czyli 120 za komplet, robota 100-200zł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Audi A4 B6 rok 2002 1,9 TDI 130KM kod silnika AVF

Piszę poraz kolejny już sam nie wiem co robić i co wymienić

Objaw jest nastepujący na cieplym silniku samochod ciezko pali musze go troche pokrecic az zalapie, ma dziwne wibracje na biegu jałowym, i bardzo rzadko faluje na obrotach na biegu jalowym.

- Poczatkowo myslalem ze to pompowtrysk ktory mial wartosc bliką 2,95 wymienilem go problem dalej byl taki sam

- przy wymianie pompowtrysku mechanik zauważył że wałek rozrządu jest wytarty więc co zrobiłm wymieniłem wałek rozrządu, panewki, tzw.szklanki popychacze hydrauliczne, simeringi wałka rozrządu i wszystko co było potrzebne przy wymianie wałka rozrządu - dalej problem z odpalaniem występuje

- przy wcześniejszym podłączeniu komputera pokazał błąd poduszki silnika więc wymieniłem obydwa myślałem że problem z wibracjami na biegu jałowym minie lecz wydaje mi się że dalej sie pojawia owy problem lecz chyba troszkę mniej.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu naprawdę denerwuje mnie to odpalanie a powinienem tylko dotknąć i odpalić. Dziekuję z góry za pomoc.

Opublikowano

Co do odpalania. Sprawdź: czujnik temp. płynu, rozrusznik -może mieć za małe obroty, wtedy jest problem z odpalaniem na ciepłym silniku. Spróbuj odpalić samochód na włączonych światłach, zepsuty włącznik świateł może powodować problemy z odpalaniem.

Opublikowano

Fakt w b6 bardzo czesto wystepuje problem z włącznikiem swiateł :decayed: przed odpaleniem włacz pozycje, moze pomoże. Sprawdz czujnik temp cieczy, skontroluj temp na zegarach i silniku przed odpaleniem (powinna wynosić ok 20C) nagrzej silnik do 90C i ponownie sprawdz te wartości, na zegarach powinno być 90C a na silniku z tego co pamietam ok 80-85C (procedura jest opisana w FAG Diagnostyki)

Pokombinuj tez z kątem synchronizacji, jesli masz na 0 przestaw na -1, jesli nie bedzie poprawy przestaw na +1, jesli bedzie tak samo wróc do optymalnego ustawienia 0. Czesto po takiej korekcji mozna odczuć poprawe

Opublikowano

Zapowietrzony układ, łapie Ci lewe powietrze na przewodach lub pompkach:wink:

Opublikowano

Witam,

Od kilku dni pojawił mi się dokładnie ten sam problem. Na ciepłym silniku (czasami! nie zawsze) pojawia się problem z odpalaniem. Trzeba pokręcić silnikiem żeby odpalił.

Logi nie wskazują uszkodzenia pompo wtrysków. Wymiana czujnika płynu chłodzącego nie pomogła. Sprawdzę jeszcze rozwiązanie z włączonymi światłami, chociaż co ma piernik do wiatraka? Dodatkowo przeczyszczę przepływomierz. Sprawdzę jeszcze raz logi i zobaczymy co będzie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

Od kilku dni pojawił mi się dokładnie ten sam problem. Na ciepłym silniku (czasami! nie zawsze) pojawia się problem z odpalaniem. Trzeba pokręcić silnikiem żeby odpalił.

Logi nie wskazują uszkodzenia pompo wtrysków. Wymiana czujnika płynu chłodzącego nie pomogła. Sprawdzę jeszcze rozwiązanie z włączonymi światłami, chociaż co ma piernik do wiatraka? Dodatkowo przeczyszczę przepływomierz. Sprawdzę jeszcze raz logi i zobaczymy co będzie.

Pozdrawiam

Wymień rozrusznik

Opublikowano

Co do włącznika swiateł to nikt nie jest w stanie tego wytłumaczyć ale sam osobiscie widziałem ok 5 aut które paliły tylko na pozycji w tym moje stare b5. Co do zapowietrzania sie układu to to jest dobry trop, do sprawdzenia vacum pompa i uszczelnienia PD

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Zakupiłem a4 b6 130k.

po kilku tugodniach auto po odpaleniu na zimno po całej nocy ,odpala duża chmura dymu czarny z lekkim niebieskim, delikatnie nie równa praca pszez kilka sekund. Chwile pochodzi i jest ok, zagrzeje sie delikatnie i odpala bez dymu , sprawdzałem świece są oki, kumpel podłączył vcds i nic zero błędów, nie wiem .

Wydaje mi sie ze objawa pokazała się w momęcie kiedy zatankowałem paliwo Shell nitro plus. Wcześniej tego nie było.

Czekam na jakąś podpowiedz?