Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

wymiana tarcz i klocków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie przymierzam się do wymiany tarcz i klocków w moim Audi A4B5 95r automat. Ogólnie wiem mniej więcej co i jak trzeba zrobić, ale z tego co się zorientowałem, to w tylnych hamulcach tłoczek trzeba będzie wkręcić, pytanie brzmi czym ??? gdzieś wyczytałem, że idealnie pasuje klucz do przykręcania tarczy szlifierki ale czy to prawda?? Z przodu to z tego co wiem klasyka tzn tłoczek nalezy zwyczajnie wcisnąć i tyle. Pytanie drugie jaki bd koszt części i jakiej firmy kupić te hamulce??

Opublikowano

Najlepiej będzie jak wywalisz to co masz i zapodasz 288/25 mm

Opublikowano

A jaki jest koszt takich tarcz i klocków i jak wygląda sprawa wkręcenia tych tylnych tłoczków??

Opublikowano

Tarcze i klocki ok 350zl

Tloczki wkrecisz kluczem do szlifierki

Wymien od razu plyn hamulcowy

Opublikowano

podeślij jeszcze jakiś link to tycz akurat tarcza :) bd wdzięczny. Co do płynu zastanawiałem się nad tym, ale różnie to bywa czasami odpowietrzniki idą czasem się urywają/ukręcają, aha i jeszcze jedno bo tego nie wiem w przypadku automatu układ hamulcowy nie jest połączony w żaden sposób ze sprzęgłem tak jak to jest w przypadku skrzyń manualnych, bynajmniej tak mi sie wydaje bo przeciez w automacie sprzęgło jest zupełnie inne niż w manuału.

Opublikowano

Niet

Opublikowano

Witam ponownie, muszę odświeżyć temat :). Muszę jak pisałem wcześniej wymienić klocki i tarcze przód jak i tył ( tył obowiązkowo xD ), jak mógłby ktoś podać mi link jaki komplet mogę kupić aby pasował to mojego modelu - Audi A4B5, 95r. Automat, klocki bez czujników. Przeglądam allegro i jest tego od groma ale tarcze różnią się rozmiarami tego co widzę. nie ukrywam, że cena odgrywa rolę, a komplet z górnej półki mnie nie stać. Bd wdzięczny za pomoc.

Opublikowano
Opublikowano
Witam ponownie, muszę odświeżyć temat :). Muszę jak pisałem wcześniej wymienić klocki i tarcze przód jak i tył ( tył obowiązkowo xD ), jak mógłby ktoś podać mi link jaki komplet mogę kupić aby pasował to mojego modelu - Audi A4B5, 95r. Automat, klocki bez czujników. Przeglądam allegro i jest tego od groma ale tarcze różnią się rozmiarami tego co widzę. nie ukrywam, że cena odgrywa rolę, a komplet z górnej półki mnie nie stać. Bd wdzięczny za pomoc.

W Twoim przypadku najlepszym wyjsciembedzie przejscie na tarcze 288/25mm

Bedzie taniej i skuteczniej.

Opublikowano

Ok rozumiem, mógłbyś jeszcze jakiś link z allegro podać?? Pytanie numer dwa, ktoś wyżej napisał, że muszę mieć zaciski czy to oznacza, ze jeżeli teraz mam tarcze pełne, to chcąc założyć tarcze "wentylowane", podwójne to muszę mieć inne zaciski???

Opublikowano

Musisz zmienic praktycznie wszystko.

Tarcze klocki oraz zaciski z jarzmami.

Opublikowano

Nie chce tworzyć nowego wątku a mam następujące pytanie z tyłu mam żeliwne zaciski w bardzo kiepskim stanie rozebrałem wszystko wyczyściłem ale nie jest to w najlepszej kondycji. Moje pytanie jest następujące czy mogę wymienić zaciski na aluminiowe oczywiście z jarzmami w komplecie i czy ma to sens. Jakość hamowania się nie poprawi ale myślę że aluminium łatwiej doprowadzę do ludzkiego wyglądu. Liczę na sugestie, podpowiedzi każda opinia będzie rozpatrzona.

Opublikowano

Patrz nizej :wink:

Opublikowano

Dobra to już prawie wszystko dla mnie jest jasne, ostatnie pytanie pisaliście wyżej, że najlepiej teraz dla mnie jest założyć tarcze 288/25, to są tarcze pełne jak rozumiem, i różnią się od moich średnica czy są takie same jak mam teraz, bo ja swoich nie mierzyłem, wiem, że mam pełne.

Opublikowano

masz tarcze 280/15 pelna, tarcza 288/25 jest wentylowana

a czy potrzebne sa oslony na tarcze, bo o ile dobrze pamietam przy pelnych tarczach ich nie ma

Opublikowano

Ale z tego co pisali, wyżej jeżeli teraz mam pełne i bd chciał założyć wentylowane to muszę jarzma, zaciski itp wszystko wymienić ? ja już się pogubiłem xD

Opublikowano

tak musisz zmienic zaciski i jazma pod tarcze 288/25, no i oczywiscie tarcze + klocki

Opublikowano

No to to już tak tanio nie wychodzi :/ chyba zostanę przy pełnych tarczach i kupie same tarcze z klockami. W przyszłości pomyśle nad tymi wentylowanymi.

Opublikowano

drogo?

brat znalazl kpl. zacisk za 40zl,

tarcza i klocek w podobmej cenie

tarcza pelna po kilku hamowaniach bedzie krzywa, szkoda pieniedzy na nie

no ale Twoj wybor