audia4pzl Opublikowano 11 Maja 2013 Opublikowano 11 Maja 2013 Witam, moim Audi jeżdżę prawie od roku. W momencie kupna był zamontowany na obniżonych sprężynach firmy H&R, lecz ja nie jestem fanem tego typu modów i postanowiłem zmienić na sprężyny standardowe(wkrótce w odpowiednim dziale wystawię ofertę sprzedaży tych sprężyn). Na szczęście obeszło się bez wymiany całego zawieszenia. Jako że interesują mnie samochody klasyczne, jak najbardziej zbliżone do stanu fabrycznego dlatego chcę aby i mój samochód osiągnął taki stan. Wiem wiem, za chwilę spłynie na mnie cała masa komentarzy, że marnuję samochód, ale taki mam pomysł na to Audi. Samochód jest sprowadzany z Niemiec na moje zamówienie. I chociaż umawiałem się na silnik 1.8, a otrzymałem z turbodoładowaniem to bardzo się cieszę, że tak to się skończyło. Lakier wygląda tak jak widać na zdjęciach, po umyciu i nałożeniu wosku moim zdaniem wygląda jeszcze lepiej. Oprócz wymienionego wyżej zawieszenia samochód miał takie bolączki jak: -odchodzące wszystkie listwy progowe, -niesprawną tylną wycieraczkę, -szwankujący pilot centralnego zamka, -niesprawne radio, -felgi 15 stalowe, -brak pokrętła odcinka lędźwiowego kierowcy i plastikowej maskownicy suwnicy fotela od kierowcy -problem wyskakującego błędu poduszki u pasażera Postanowiłem zrobić to i owo: -nowe listwy progowe, -nowe felgi (oryginalne alu Audi 15) -standardowa długoś sprężyn -nowy silniczek tylnej wycieraczki firmy Bosch -usunięcie usterki w pilocie -usunięcie usterki błędu poduszki pasażera -naprawienie albo może usprawnienie radia tak by funkcjonowało jak powinno -wymiana rozrządu, pasków i filtrów, gum, końcówek drążka, oleju i innych płynów, tarcz hamulcowych, termostat -wymiana standardowych żarówek na białe Philips'a -usunięcie naklejek z klapy bagażnika typu, ryba (została jeszcze jedna co widać na zdjęciach, ale tą też się usunie) Jak wspomniałem, mój samochód nie będzie modyfikowany w taki sposób jak większość Waszych choć wiele z nich podoba mi się, ale to nie mój styl. Zamierzam wykonać takie czynności jak: -pozostawienie obecnych felg na zimę, a zakup nowych 16 -dokupienie brakujących plastików (pokrętło i maskownica) -wymiana radia na oryginalne i założenie zmieniarki -mam standardowe głośniki, ale myślę o Bose, to się jeszcze zobaczy -być może przyciemnienie tylnych szybek -dywaniki Audi Wyposażenie: -4x air bag -2x el. szyby -el. i podgrzewane lusterka -klimatronik -centralny zamek na pilota z otwieraniem i domykaniem szyb -wspomaganie -regulacja kierownicy w dwóch płaszczyznach -kubełkowe fotele -2x podłokietnik -ABS -kierownica S-Line -podświetlenie nóg i lampki w drzwiach -Alufelgi Audi -regulacja foteli w części lędźwiowej Żadnych innych modyfikacji nie przewiduję, a każdą krytykę przyjmę na klatę
audia4pzl Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Opublikowano 12 Maja 2013 Dzieki:wink: widze jednak, ze takie auta nie ciesza sie popularnoscia na tym forum:decayed:
Brachi Opublikowano 12 Maja 2013 Opublikowano 12 Maja 2013 Spoko , ja tez w zeszłym roku zmieniałem zawieszenie na standard i nie żałuję . Samochód wozi mój tyłek , a nie forumowiczów:wink: Twoja B5 podoba mi się , a jeśli chodzi o zmiany to przemyśl przy okazji podmianki foteli grzanie 4 liter - w zimie rzecz bezcenna.
audia4pzl Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Opublikowano 12 Maja 2013 Dzięki. Racja, i ja rowniez nie zaluje tej decyzji. Moze gdyby stan naszych drog byl lepszy to wtedy pomyslałbym o jakiejś lekkiej modyfikacji zawieszenia. Na pewno przemyślę Twoją poradę
LUKASZ1989 Opublikowano 12 Maja 2013 Opublikowano 12 Maja 2013 PZL czyli Złotów? Musisz mieć sto postów żeby móc coś wystawić w dziale sprzedam. To ile sobie życzysz za te springi H&R? Auto ładne tylko jednak za wysoko stoi. Przydałoby się tutaj chociaż zawieszenie 1BE bo pewnie takie było fabrycznie..
audia4pzl Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Opublikowano 12 Maja 2013 PZL czyli Złotów?Musisz mieć sto postów żeby móc coś wystawić w dziale sprzedam. To ile sobie życzysz za te springi H&R? Auto ładne tylko jednak za wysoko stoi. Przydałoby się tutaj chociaż zawieszenie 1BE bo pewnie takie było fabrycznie.. Dokładnie Złotów:wink: Hmmm... może kiedyś pomyślę, w tej chwili mam wyższe priorytety,opisane wyżej, a co do sprężynek to jutro wykonam kilka fotek, zobaczysz sobie ich stan, wyślę Ci fotkę jak stało moje auto na nich i pogadamy, co Ty na to? A co do zawieszenia to właśnie nie wiem gdzie zasięgnąć rady jakie zawieszenie jest fabrycznie w tej wersji, czy jest to 1BA czy 1BE.
Marc!n Opublikowano 12 Maja 2013 Opublikowano 12 Maja 2013 1BE/1BV było raczej opcją jak wiele innych rzeczy. Sam póki co śmigam na 1BA i nie wyobrażam sobie bym nie mógł tu czy tam zaparkować bo krawężnik, policjant, dziura czy jakiś kiciuś na środku pasa:decayed:
LUKASZ1989 Opublikowano 12 Maja 2013 Opublikowano 12 Maja 2013 Spoko możesz podesłać mi te foty. Zobacz sobie na wlepce w bagażniku jakie miałeś oryginalne zawieszenie. Ja obstawiam 1BE Jak masz książkę serwisową to tam też powinna być taka wlepka.
audia4pzl Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Opublikowano 12 Maja 2013 1BE/1BV było raczej opcją jak wiele innych rzeczy. Sam póki co śmigam na 1BA i nie wyobrażam sobie bym nie mógł tu czy tam zaparkować bo krawężnik, policjant, dziura czy jakiś kiciuś na środku pasa:decayed: Dlatego samego powodu i ja nie chcę nic w nim obniżać. Jak go zakupiłem to był obniżony i pierwszego dnia zahaczyłem zderzakiem o krawężnik gdzie inne samochody na standardowym zawieszeniu bez problemu wjeżdżały. Miałem problem nawet z wjazdem do mojego mechanika, u którego wystawał krawężnik na zjeździe do jego posesji. A i z garażu musiałem zrezygnować, bo miał za wysoki próg wjazdu jak na moje zawieszenie. W Niemczech poprzedni właściciel albo takich problemów nie miał albo ich unikał. Tak jak Tobie wydaje mi się, że fabrycznie jest 1BA i o takie też prosiłem przy zakupie nowych sprężyn. ---------- Post dopisany at 22:37 ---------- Poprzedni post napisany at 22:30 ---------- Spoko możesz podesłać mi te foty.Zobacz sobie na wlepce w bagażniku jakie miałeś oryginalne zawieszenie. Ja obstawiam 1BE Jak masz książkę serwisową to tam też powinna być taka wlepka. Spoko, jutro podeślę. Sprawdzę sobie, o ile naklejka cała.
Rekomendowane odpowiedzi