Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o analizę logów po regeneracji turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o ocenę logów po regeneracji turbiny.Wymieniłem olej na Motul i wszystkie filtry również. Wyczyściłem EGR i wszyskie doloty, sprawdziłem N75 i przewody podciśnienia.Poniżej link do wątka ze zdjęciami turbiny po regeneracji :

http://a4-klub.pl/turbo-chiptuning-tuning-mechaniczny-15/zdjecia-turbiny-regeneracji-274734/

Logi statyczne :

Grupy: 001 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 013 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 003 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 004 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 018 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 023 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 007 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Logi Basic setting :

Grupy: 011 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Logi dynamiczne :

Grupy: 001 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 010 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 004 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 011 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 008 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Opublikowano

Jest OK.

Opublikowano

A nie przeładowuje turbina od 2079 do 2373 bo jest troche za dużo.

Opublikowano
  • Autor

up

Opublikowano

Daniels18 a jaka powinna być wartość, w jakich granicach?

Opublikowano

No wg mnie jest trochę za dużo od 2079 do 2373 obrotów, niech wypowie się ktoś mądrzejszy

Opublikowano

Przekadowanie zostaw w spokoju bo to zadne przeladowanie ....

Bardziej mozna sie przyczepic do troszke poznego budzenia sie sprezarki

Opublikowano
  • Autor

Co może być przyczyną późnego wstawania turbiny.

Opublikowano

Regulacja ciśnienia doładowania nie jest wzorcowa - w logu 010 dynamicznym widać spadki ciśnienia doładowania o ponad 100 mbar po krótkim przeładowaniu. Piszesz, że sprawdziłeś N75 ale w jaki sposób ? Jeśli faktycznie Twój N75 np. w innym aucie pracował prawidłowo i na N18 logi wyglądały identycznie to nie podoba mi się to ciśnienie doładowania na tej regenerowanej turbinie.

Opublikowano
  • Autor

Wyciągnęłem go podłączyłem pod napięcie i sprawdzałem czy prawidłowo pracuje tzn. puszcza ciśnienie i je blokuje (dodatkowo czyściłem go w myjce ultradzwiekowej) . Przekładałem N75 z innego samochodu i jak go przełożyłem to odrazu łapałem muła, tak samo było jak włożyłem spowrotem swój. Pożyczony N75 działał prawidłowo w innym samochodzie. Po regeneracji turbiny nie mam już problemu z zamuleniem.Czy przyczyną doładowania ciśnienia może byćźle wyrególowana sztanga ? (nie ruszałem jej i przy regeneracji również nie przestawiano jej)

Opublikowano
Czy przyczyną doładowania ciśnienia może być źle wyrególowana sztanga ? (nie ruszałem jej i przy regeneracji również nie przestawiano jej)

Nie. Poza tym zbyt wydłużona lub skrócona sztanga nie powoduje spadków ciśnienia doładowania poniżej normy po przeładowaniu.

Opublikowano
  • Autor

To co w zwiąku z tym koledzy proponujecie?Po regeneracj napewno jest lepiej - przynajmniej nie ma muła.

Opublikowano

Takie przeładowanie to nie problem, trochę nie masz racji. Turbo późno się budzi i dlatego turbo przeładowywuje. Takie pozostawienie tego bez poprawki skutkować może później jeszcze większym przeładowaniem. Źle ustawiona jest gruszka na turbinie lub pierścień do sterownia żaluzjami wew. turbo jest zamontowany w odwrotną stronę. Gdyby turbo wstawało prawidłowo i w średnim zakresie obrotów by tak było to wtedy jest to nie duży problem. Ale w momencie późnej reakcji turbo tak być nie może. Skróć sztangę turbo o 1-2mm

Opublikowano

Takie przeładowanie to nie problem, trochę nie masz racji. Turbo późno się budzi i dlatego turbo przeładowywuje. Takie pozostawienie tego bez poprawki skutkować może później jeszcze większym przeładowaniem. Źle ustawiona jest gruszka na turbinie lub pierścień do sterownia żaluzjami wew. turbo jest zamontowany w odwrotną stronę. Gdyby turbo wstawało prawidłowo i w średnim zakresie obrotów by tak było to wtedy jest to nie duży problem. Ale w momencie późnej reakcji turbo tak być nie może. Skróć sztangę turbo o 1-2mm

stad napisalem ze to nie probblem :wink:, bo najpierw trzeba zwrocic uwage na pozne budzenie ... rozwiaze sie problem z budzeniem [zabawa sztanga powinna pomoc - jak slusznie zauwazyles] - potem sie zobaczy jak bedzie dmuchac i trzymac doladowanie w ryzach

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się że turbina jest dobrze złożona, a zamontowana napewno prawidłowo. a sztangę w jaki sposób skrucić (mam zaspawane śrubkę do gwintu - oryginalnie)?I czy napewno ruszaćsztangę - kolega Sztomel pisał - "Poza tym zbyt wydłużona lub skrócona sztanga nie powoduje spadków ciśnienia doładowania poniżej normy po przeładowaniu."

Opublikowano

Od siebie dodam ze szukacie dziurki w doopce.....

Pozdrawiam

Opublikowano
Wydaje mi się że turbina jest dobrze złożona, a zamontowana napewno prawidłowo. a sztangę w jaki sposób skrucić (mam zaspawane śrubkę do gwintu - oryginalnie)?I czy napewno ruszaćsztangę - kolega Sztomel pisał - "Poza tym zbyt wydłużona lub skrócona sztanga nie powoduje spadków ciśnienia doładowania poniżej normy po przeładowaniu."

To weź wydłuż sobie tą sztangę jeszcze o 1cm i sam sobie odpowiesz.Ma to znaczenie, i zęby sobie zjadłem z Łukaszem z KINGSOFT kiedy przerabialiśmy temat GTB2260VK na wtryskach race. Turbosprężarki robimy praktycznie od momentu kiedy firma istnieje, więc wiemy co ma znaczenie.

Aczkolwiek zwracając honor każdemu wypowiadającemu się w temacie, na forum można sobie tylko domniemać o problemach. Problem rozwiązuje się u sprawdzonych mechaników

Pozdro

Opublikowano
  • Autor

To w takim razie moze kolega mi podpowie jak skrócić tę sztange.

---------- Post dopisany at 12:12 ---------- Poprzedni post napisany at 11:46 ----------

A co do późnego wstawania turbiny to było też tak przed regeneracją turbo.Ale wtedy tez łapała muła.Tak więc może spróbuje skrócić tę sztange o 1-2mm, tylko mam pytanie jak to dokładnie zrobić (osobiście tego nie będe robił - ale chcem wiedzieć czy mechanik dobrze to zrobi). I czy nie będzi problemem to że śrubka (wydaje mi się że ta od regulacji) jest przyspawana i jak zrobić żeby było ok.

Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Jak jest zaspawana to nic nie poregulujesz. Od siebie dodam, że nie grzebałbym w regulacji długości sztangi bo nie w tym problem. Gdyby winę ponosiła tylko zła regulacja długości sztangi to nie byłoby takich rozbieżności w logach dynamicznych pomiędzy grupą 011 a 010 a wręcz byłyby za każdym razem identyczne.

Opublikowano
  • Autor

Więc co proponujesz ?

---------- Post dopisany at 13:11 ---------- Poprzedni post napisany at 13:07 ----------

Może jescze raz zrobic logi ?? Były robione odrazu po zamontowaniu turbiny i wymianie oleji i filtrów. (wczesniej auto było uruchomione do nagrzania, wolna jazda około 10km , póżniej rura 10km i robione logi statyczne, bs, a nastepnie dynamiczne)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.