Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Ucieka płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego - jaki powód ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i obejrzałem przewody - nigdzie nie widać żadnych nalotów, płyn w zbiorniczku ma normalny zapach nie czuć spalinami, oleju też nie przybywa ani nie stracil swojej konsystencji, wiec w takim wypadku się tym nie przejmuje takimi ilościami jak w przyszłości w końcu 0,5 cm na 10 tys

potraktuje to jako norme w moim samochodzie :polew:

jezeli chcesz sie upewnic na 100% i miec spokoj, mozesz podjechac do zakladu ktory dysponuje urzadzeniem do pomiaru szczelnosci ukladu chlodzenia pod cisnieniem. wtedy bedziesz mial 100% diagnoze

Opublikowano

Miałem podobny problem w poprzednim samochodzie. Nie mogłem za nic dojść gdzie mi ten płyn ucieka, co tydzień musiałem dolewać tak z 0,3l. Przyczyna wyszła dopiero jak zrobiło się chłodniej - pewnego dnia zobaczyłem niewielką ilość pary wydobywającej się z przodu. Okazało się, że rozszczelniła się chłodnica u nasady. Po naprawie jak ręką odjął.

Opublikowano

miałem taki problem w swoim samochodzie. zobacz od tej strony z której jest zbiorniczek wyrównawczy, przy bloku silnika jest taki plastikowy króciec i on się wraz z wiekiem rozszczelnia. jeżeli to będzie to, na bloku będziesz miał widoczne nacieki. w większości silników grupy Audi VW są takie plastikowe króćce i trójniki i puszczają płyn. ;(

Opublikowano

Robi1

Ja właśnie przybieram się aby wymieniś ten króciec z prawej strony silnika (stojąc przodem do auta)

Ile zapłaciłeś za niego ?

Czy jest tam jakaś uszczelka ?

[br]Dopisany: 21 Lipiec 2008, 22:48 _________________________________________________Czy to ten ?

258825fb2d2942e2.jpg

Opublikowano

w etce nazywa sie to kolnierz, kosztuje ok 40 zl. do tego pierscien uszczelniajacy za 5 zl.

Opublikowano

Jeśli to ten co na fotce to w Inter Carsie kosztuje 15,77 zł FEBI

258825fb2d2942e2.jpg

c496557743650edd.jpg[br]Dopisany: 22 Lipiec 2008, 09:32 _________________________________________________Sprawdziłem dokładnie i okazało się że tam idzie taki króciec

2ba58d24034c40ad.jpg

Cena w ASO około 40zł :>

Cena w IC 92,42 zł :thumbdown:[br]Dopisany: 22 Lipiec 2008, 13:45 _________________________________________________Wymieniłem sam orimg uszczelniający (cena w ASO 4,47 zł) króciec wyglądzł na dobry.

Mi ubywało płynu gdzieś około 1 litra miesięcznie, Po ostrej jezdzie jak auto postało pare godzin miałem mokrą plamę pod autem.Wyciek zlokalizowałem po różowym nalocie dookoła tego króćca.[br]Dopisany: 22 Lipiec 2008, 17:03 _________________________________________________Wymiana zajęła mi coś koło 40 minut

Opublikowano
  • Autor

właśnie mi tez ubywa po ostrej jeździe jak zgasze silnik.

Opublikowano

właśnie mi tez ubywa po ostrej jeździe jak zgasze silnik.

to poczytaj watek od poczatku :cool1:

Opublikowano

B.częstą usterką , przyczyną występowania oleju w układzie chłodzenia, jest rozszczelnienie chłodniczki oleju. Ja już drugi raz mam cos takiego. Druga, oryginalna chłodniczka puściła po 11 miesiącach użytkowania.[br]Dopisany: 25 Lipiec 2008, 19:40 _________________________________________________Przepraszam, że nie na temat. Coś pomieszałem w wątkach. :>[br]Dopisany: 25 Lipiec 2008, 19:44 _________________________________________________Panowie

gdzie i za ile kupię korek zbiorniczka wyrównawczego.

wyleciał z niego oring uszczelniający i ubywa mi 2 l płynu na 20km. Zaznaczam,że układ nie trzyma ciśnienia, pomimo 90-95 st na kan.49 węże są miękkie, a wody nie ma i temp. zaczyna szybko rosnąć. I czy możliwe żeby tak szybko odparowywało tyle wody ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

slyszalem ze do skrzyni moze sie plyn wydostwac. aby wyeliminowac ten wariant wystarczy sprawdzic czy denko skrzyni jest suche:)

ja to mam chyba walniente bo mam podobny problem z plynem:(

Opublikowano

slyszalem ze do skrzyni moze sie plyn wydostwac. aby wyeliminowac ten wariant wystarczy sprawdzic czy denko skrzyni jest suche:)

ja to mam chyba walniente bo mam podobny problem z plynem:(

no to ktoś cię wprowadził w błąd

co do kolegi boseron to naprawdę wnikliwie przyjrzał bym się szczelności układu. Wskazane miałeś newralgiczne punkty ja bym dodał też kruciec przyłączeniowy na dole chłodnicy (przy IC)

No i powiedz czy sprawdzałeś olej oraz płyn w zbiorniczku - jak masz problem z oceną proponuję by mechanik zerknął.

Co do problemów z pompą - faktycznie wówczas ubywa płyn ale dość błyskawicznie jeśli pompa padnie ale tu to co innego niedomaga.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam, panowie króciec o którym mowa mi ubywa tą górną śrubką, czyli może oznaczać to że kapie na blok i lekko na uszczelkę robiąc wrażanie jakby uszczelka pod głowicą wyciekało??

Opublikowano

miałem tak samo ostatnio ubywało płynu ze zbiorniczka tą dolną rurką co jest do nadmiaru na dole pod zbiorniczkiem i okazało sie ze pęknięty zbiorniczek i to w dziwnym miejscu zaraz pod korkiem jak sie gwint zaczyna nie było widać póki nie zdjąłem tego białego plastiku :) ale wymieniłem zbiorniczek na całkowicie nowy i jak na razie jest spoko :)

Opublikowano

ubywa plyn w zbiorniczku wyrownawczym,a w wydechu jest mokra czarna sadza,czy ma to jakis zwiazek.pozdrawiam

Opublikowano

Autko stoi na powietrzu ?

Uszczelka pod głowicą.Jeżeli nie możesz zidentyfikować wycieku to sprawdz czy na bloku silnika nie ma białego śladu po płynie który szybko wysycha kiedy silnik jest gorący.

Polecam LIQUI MOLY - USZCZELNIACZ CHŁODNICY

Opublikowano
  • Autor

proponuje zamknąc temat bo autko zostało sprzedane......dzieki za wszystkie informacje

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam,

miałem taki problem. Przyczyną była kuna która przegryzła węża.