Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Złączki w elektryce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ma ktoś jakiś opis albo schemat jak prawidłowo odpinać wtyczki ( takie jak na przykład są do reflektorów) z zatrzaskiem blokującym? zawsze udaje mi się to odpiąć jakoś na siłę, przypadkowo. Teraz już na jednej wtyczce całkiem mi się połamało to ustrojstwo i wcale nie umiem odpiąć wtyczki od lampy. Jest jakiś patent na to w ogóle? co gdzie podważać czy jak?

Opublikowano

Miałbym lampę na wierzchu to bym cykną fotę.

Audi skopało to trochę, sam połamałem z jednej strony.

Po prostu wkłada się śrubokręt płaski w plastik i podważa a potem pociąga się wtyczkę i wychodzi.

zi.

Opublikowano

Pierwsze sie wciska wtyke :wink:

Opublikowano
... jak prawidłowo odpinać wtyczki ( takie jak na przykład są do reflektorów) z zatrzaskiem blokującym?...

a4wtyczka.jpg

Element wtyczki zaznaczony czerwoną kropką naciśnij w kierunku, który pokazuje strzałka.

Cały czas naciskając odpinaj wtyczkę.

W ten sam sposób rozwiązano blokadę większości wtyczek w samochodzie.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

O właśnie.

Pomagasz sobie śrubokrętem.

Wkładasz w ten otwór i opierasz o ten element z czerwoną kropką.

Dociskasz wtyczkę, naciskasz na śrubokręt i rozłączasz od lampy.

a4wtyczka.jpg

Opublikowano

dzięki chłopaki. Mało mnie dziś szlag nie trafił, bo kierunkowskaz przestał mi działać i chciałem żarówkę wymienić. A tu zimno, na deszczu moknę wilki jakieś... i jeszcze problemy z wtyczką. Na szczęście udało się bez odpinania. Gorzej, że żarówa dobra i chyba po prostu coś się poluzowało na połączeniu żarówki z obudową. Zaczyna mi dopadać starość powoli to auto...

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź

a tak przy okazji tej wtyczki... jest ona jakoś rozbieralna, tak żeby wymienić ją na nową czy raczej trzeba ją napierw rozwalić na kawałki i poprzekładać piny do nowej?