tomek71wzw Opublikowano 17 Czerwca 2013 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Witam Panowie i Panie po przejechaniu 3tys kilometrów silnik wessał 500ml oleju silnikowego. Zalany jest motulem 5w40, przelot z licznika to 207 tys km. Czy to normalne czy objaw czegoś? Jakieś sugestie?
ja74687 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Opublikowano 17 Czerwca 2013 TZN. 5W40 to syntetyk i jest duże prawdopodobieństwo że silnik który ma przejechane 207 tys będzie tyle go pił, zalej mu półsyntetyk przy wymianie i zobacz czy będzie grał. Ja jestem zdania że syntetyk tylko do nowych silników się leje ale o olejach jest już temat
krzysiekml Opublikowano 17 Czerwca 2013 Opublikowano 17 Czerwca 2013 daruj sobie wymiany oleju na gorsze,to nie są silniki z PRL-u że na minerałach będą długo i prawidłowo działać to jak chcesz to dolej zagęszczacza typu MotoDoktorek czy inny wynalazek do oleju i zobaczysz czy pomoże to na Twój problem czy coś bokiem wyjdzie
tomek71wzw Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2013 krzysiekml rozumie że szydzisz z tego środka o którym napisałeś? Sugerujecie zebym dolewał oleju i jezdził na syntetyku? 500ml na 3 tysiach to chyba ciut za duzo co?
krzysiekml Opublikowano 17 Czerwca 2013 Opublikowano 17 Czerwca 2013 tak prawie dobrze rozumiesz,jeżeli będziesz tym autem chciał jeżdzić to przejrzyj motor co mu dolega i nie lej żadnych wynalazków do silnika,tak 1,5 litra to sporo na 10 tyś czy sprawdzałeś czy auto zużywa go czy może gdzieś leci ?
tomek71wzw Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2013 Powiem ci tak: nie jestem z mechaniką "na ty" ale to że jest silnik ulany to widzę a to czy go auto zużywa nie wiem jak sprawdzić. Ulany jest w miejscu gdzie moi dwaj inni koledzy też mają upierdzielone olejem tzn. jak staniesz przed autem to po lewej stronie pod osłoną ale z tego co mi mówią to normalne i że niby im nie bierze oleju, tyle że jeżdżą na półsyntetykach. Wszystcy posiadamy LPG.
jihaad Opublikowano 25 Czerwca 2013 Opublikowano 25 Czerwca 2013 A co miałeś wczesniej zalane, przed Motulem?
Rekomendowane odpowiedzi