Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z mocą podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas jazdy występuje problem: mianowicie auto traci na mocy tak jakby pracowało na 3 garach, jest chwilowe szarpanie bądź przez kilka sekund jeże naciskam pedał gazu np podczas energicznego przyśpieszania, cewki sprawdziłem są dobre ( chociaż 2 z nich mam takie wrażenie ze już się "kończą") moduł zapłonowy został wymieniony jakieś 10tyś km temu, pierwszy raz jak odpaliłem pod vagiem pokazało mi błędy :

17967 - Błąd podstawowego ustawienia przepustnicy, uszkodzona

18010 P1602 Terminal 30 źródła zasilania (B+) – niskie napięcie D

Błędy te pojawiły się jednorazowo i po ich wykasowaniu auto zachowuje się bez zmian,ale błędów już nie pokazuje po ponownym podłączeniu do vaga

Proszę o porady co z tym zrobić, czujnik położenia wałka rozrządu może być do wymiany, ale auto pali normalnie bez problemu, a jezeli czujnik by padl to raczej auto odpaliło by z duzym problemem, takze czy jest w taka możliwość ("kończenia" się cewek) albo jak sprawdzić moduł zapłonowy czy nie jest wadliwy

Opublikowano

modul zaplonu czesto daje taki efekt plus to ze rzadko wywala z jego powodu blad w kompie

czujnik halla zwykle ukazuje sie na VAGu jak jest walniety

Opublikowano
modul zaplonu czesto daje taki efekt plus to ze rzadko wywala z jego powodu blad w kompie

nigdy nie widziałem na VAG-inie błedu w tym temacie

Opublikowano

konkretnie jesli chodzi o modul to tak ale on steruje cewkami wiec blad cewki w skrajnym wypadku chyba moze wywalic, a raczej blad typu missfire, chociaz nie wiem czy w AEBie nawet bledy cewek sie zdazaja...

Opublikowano
  • Autor

a jeszcze przyszło mi na myśl czy zanieczyszczona przepustnica może dawać takie objawy?

Opublikowano

bledu cewek i modulu nie wywali ci w vagu nigdy przy aeb. podmien modul i troche polataj. wogole to zloguj auto i bedziesz mial przynajmniej obraz na ktorym garku ci kiepsko chodzi

Opublikowano

Cewki w AEB/AJL nie sa monitorowane przez ECU

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem przepływomierz, szarpaniem/ problem z mocą w 50 % się zmniejszył, ale nadal czasami występuje, podłączałem komputer u mechanika i jedyny parametr jaki się zmienia podczas spadku mocy w czasie jazdy to parametr "Obciążenie silnika- 6,2(jednostek nie pamiętam) na 0" a reszta jest bez zmian.

Natomiast teraz nagminnie wyskakuje mi błąd na vagu 16497 P0113 Czujnik IAT – Temp. niska – obwód wysoki – G42 A możliwe że to jakiś czujnik padł ? proszę o porady bo naprawdę nie wiem czego i gdzie szukać, zostaje metoda prób i błędów, filtr powietrza, cewki, czyszczenie przepustnicy. ?

---------- Post dopisany at 14:13 ---------- Poprzedni post napisany at 12:41 ----------

Tutaj zamieszczam logi, zrobiłem logi od kanału 1 do 24: proszę o interpretację:

Log (0 - 001,002,003)

Log (1 - 004,005,006)

Log (2 - 010,011,012)

Log (3 - 013,014,015)

Log (4 - 019,020,021)

Log (5 - 016,017,018)

Log (6 - 007,008,009)

Log (7 - 022,023,024)

Opublikowano

czujnik IAT to czujnik temperatury zasysanego powietrza - masz go w kolektorze ssącym po prawej stronie przepustnicy

Opublikowano
  • Autor

To taka kostka 2 pinowa? bo miałem ją odpiętą, (wczesniejsze próby diagnostyki problemu) to ona mogła pokazywać błąd na vagu

Opublikowano

Tak to to - zapnij i sprawdź czy już nie pokazuje błędu na VAGu

Opublikowano
  • Autor

Błędu nie pokazuje, ale nadal mam takie szarpanie podczas jazdy/spadki i wzrost mocy- a czy jest taka możliwość ze łopatki turbiny przycinają się podczas nabierania mocy i dopiero jak dostanie więcej powietrza to się odblokowuje?

---------- Post dopisany at 18:19 ---------- Poprzedni post napisany at 16:47 ----------

Przepustnice też wyczyściłem, było trochę nalotu, ale problem nie zniknął

Opublikowano

raczej nie, jakbys mial tak zajechane lozysko to na pewno turbo juz by dawno powiedzialo papa, obroty rzedu 200tys/minute szybko by usmazyly tak uszkodzony wałek turbiny

Opublikowano
  • Autor

To już nie wiem czego szukać i gdzie, wszystkie wężyki obejrzałem, opaski dociśnięte czyli teoretycznie i praktycznie układ mam szczelny, pozostaje metoda prób i błędów do wymiany po kolei cewki, moduł (chociaż był nie dawno wymieniany), filtr powietrza ...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja mam podobny problem...auto odpala i rusza normalnie,turbo zalacza sie kolo 2000ts i ciagnie do okolo 3500 potem kolo 4ts strasznie szarpie strzela w tlumik i czuc nie spalone paliwo,przy 5.0-5.5ts znow ciagnie normalnie do 7ts.cewki podmienialem swiece tez(jezdze na 3elektrodowych sygnowanych AUDI BOSH)..moj silnik jest w wersji AJL 180KM buda w QUATTRO....mam juz dosyc tego auta

Opublikowano

jakie wiadomosci na VAG-u ?

logowałes przepływke ?

Opublikowano

może pompa paliwa siada, slabe ciśnienie paliwa, wtryski petla i zalewają silnik... logi podstawa, grupy 002, 007 i 013 na poczatek

Opublikowano

dziekuje przyjaciele za zainteresowanie lecz totalnie sie nie znam na wagu(mam interfejs i soft polski wag 2.5 i 4.9)...auto chodzi tak samo na gazie i benzynie....jakis czas temu wyczytalem na wagu cos o koncie przepustnicy czy cos podobnego...pokierujcie jak i od czego zaczac...generalnie podoba mi sie te autko i te quattro ale to co sie teraz dzieje bardzo mnie zniecheca do jazdy

---------- Post dopisany 16-08-2013 at 18:37 ---------- Poprzedni post napisany 15-08-2013 at 23:51 ----------

to sobie narobilem.....szukajac dzis usterek w okolicach zaworkow sterowania turbina i wezykow odkrylem ze waz przykrecony do sprezarki na kabel-oczko i idacy do zaworka sterowania n75 jest kompletnie luzny..palcami mozna bylo wykonac z 5 obrotow spokojnie a wiec mozliwe ze to byla przyczyna..hmmm juz sie cieszylem i wzielem za skladanie lecz wpadlem na jak sie okazalo idiotyczny pomysl przetarcia patyczkiem higienicznym w benz.ekstr. przeplywke i moja magiczna sila palcow go ulamala.....mowie sobie teraz sznurek...pojechalem z kumplem do sklepu i zaprzyjazniony sprzedawca uraczyl mnie zla nowina...kuzwa czy to naprawde takie drogie?

Opublikowano

miałem ta same przygodę z tym ze ja naprawdę tylko ja dotknalem

szukaj uzywki, w silniku poprzecznym o kodzie AGU była ta sama przeplywka, ja kupiłem za 50zl uzywke i smiga

Opublikowano

znalazlem o tych samych numerach za 140 zl na allegro(oczywiscie uzywany)