ziomek0101 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Koledzy po zmianie wtryskow na AFN i programie dymienie na czarno-szary kolor na wiekszych obrotach jest normalne? Dzis mialem okazje troche wcisnac gaz w podloge na autostradzie i zauwazylem dym powyzej 3 tys obrotow... Szukac jakiejs przyczyny dymienia czy tak ma byc po zwiekszeniu mocy? Poradzcie cos:) a amochod to a4 b5 1.9 tdi 90 koni seryjnie i zrobiony na niby ok 130koni.
Grzesiekkbc Opublikowano 23 Czerwca 2013 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Z tego co tutaj piszą o 1z to na programie i wtryskach od AFN jest max około 118ps.
ziomek0101 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2013 kolego cos zle doczytałes. Samym programem mozna zrobic po wywaleniu katalizatora i zaslepieniu egr 115-118koni. Po zmianie wtryskow na afn plus program ok 128 koni, ale mniejsza o to. Mi głownie chodzi o ten dym.. czy to jest normalne po zwiekszeniu mocy, czy cos zle poustawiane i zalewa go czy cos??
radioo11 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Opublikowano 23 Czerwca 2013 wtryski sprawdzone?szary dym to raczej nie spalone paliwo a czarny to wiadomo wtryski leja.sprawdziles je przed zalozeniem?
A4-Tomek Opublikowano 23 Czerwca 2013 Opublikowano 23 Czerwca 2013 ja bym posprawdzał połączenia gumowe dolotu mi kiedyś pękł przy kolektorze dolotowym i auto smoliło na szarno od 3tys. obr. teraz też koci bo rozszczelnił się intercooler (usmarkany olejem z dolotu)
ziomek0101 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2013 Tak, zawiozłem na maszyne przed załozeniem i nie lały.. Czyli jesli chodzi o nie spalone paliwo to korekta programu? czy mozna to inaczej ustawic? ---------- Post dopisany at 22:11 ---------- Poprzedni post napisany at 22:09 ---------- ja bym posprawdzał połączenia gumowe dolotu mi kiedyś pękł przy kolektorze dolotowym i auto smoliło na szarno od 3tys. obr. teraz też koci bo rozszczelnił się intercooler (usmarkany olejem z dolotu) To u mnie też jest olej pod IC to pewnie dlatego dymi:) Czyli trzeba sie zaopatrzec w nowy?
A4-Tomek Opublikowano 24 Czerwca 2013 Opublikowano 24 Czerwca 2013 najprostszy i najszybszy sposób na sprawdzenie czemu kopci to sprawdzenie nieszczelności dolotu jeśli jest wszędzie sucho to trzeba szukać dalej. Ja będe szukał używanego w dobrym stanie bo nowy to nie małe pieniądze
ziomek0101 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2013 najprostszy i najszybszy sposób na sprawdzenie czemu kopci to sprawdzenie nieszczelności dolotu jeśli jest wszędzie sucho to trzeba szukać dalej. Ja będe szukał używanego w dobrym stanie bo nowy to nie małe pieniądze Ja mam używke za 80zł z gwarancja ale szukam cos taniej:) Znajomy cos mowił że to wina turbiny że ona puszcza olej i dlatego leje intercooler..;/ wiec nie wiem jak to jest;/ przeciez olej tam bedzie zawsze, bo idzie na smarowanie??
A4-Tomek Opublikowano 25 Czerwca 2013 Opublikowano 25 Czerwca 2013 ja wiem że od dawna leje mi trubina a IC miałem suchy ale nie będe sie uważał za eksperta po prostu piszę na swoim przykładzie, przy wymianie łącznika jakieś 2 lata temu miałej olej w dolocie na ściankach a IC był suchy a na dzień dzisiejszy jest ulany
ziomek0101 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2013 KOledzy wczoraj zdiąłem całkiem wężą od IC i przeczysciłem z oleju i zmienilem opaski. Dokreciłem i dzis jak jechałem to nie było żadnego dymu... Teraz będe patrzył czy ten olej to wydostawał sie z węża i zaciagało na ten plastik czy ICjest nieszczelny... Ale juz nie ma dymu co najważniejsze...
Rekomendowane odpowiedzi