Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek/pocenie sie w okolicach kolektora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów

dzisiaj zrzuciłem kontrolnie osłone silnika i moim oczom ukazał się wypocina oleju na... no właśnie wiem wiem co to za część (totalna noga z mechaniki)

Czy ktoś może mi powiedzieć z czego jest wyciek ? a może to normalna rzecz...

Poniżej fotki poglądowe

2458a6f649070e50med.jpg

7e2e8719834a29bbmed.jpg

93e1fa9bff8796fdmed.jpg

Dodatkowo zauważyłem podskakiwanie co jakiś czas napinacza paska klinowego co skutkuje wibracjami we wnętrzu.

---------- Post dopisany 24-06-2013 at 10:27 ---------- Poprzedni post napisany 23-06-2013 at 21:35 ----------

jużwiem że to zawór EGR - pytanie czy wyciek powoduje że muszę wymienić na nową tą część czy wystarczy wyczyścić.

Opublikowano

Kolektor i przepustnice mozesz wyczyscic :wink:

A tak poza tym to turbawka puszcze pewnie juz olej :kwasny:

Opublikowano
  • Autor
Kolektor i przepustnice mozesz wyczyscic :wink:

A tak poza tym to turbawka puszcze pewnie juz olej :kwasny:

f*ck... Teraz to mnie Grzesiek dobiłeś. Mam nadzieje że turbo jest zdrowe bo ono samo jest czyste, nie gwiżdze itd.

A więc list do zrobienia się powiększa .... a ja chciałem zabrać się za rezanie auta w środku ( kier, fotele, pakiet oświetlenia, gałka od s4 ) a wiec z planów d*pa....

Umówiłem sie na czwartek zobaczymy ile wybule

Opublikowano

jak sciagniesz waz dolotowy do turbo/strona zimna/ (jedna obejma - da sie to zrobic "pod blokiem" majac do dyspozycji krotki /jednak szeroki w miare "grot") bedziesz mogl zobaczyc czy waz juz przed turbo nie jest uwalony... jezeli tak to troche blizej filtra jest wejscie weza odmy do dolotu - prawdopodobnie tam wali syfem w dolot - spoko wiec... moze to nie turbo ale przedmuchy na pierscieniach wywalaja olej odma w dolot a ten usyfia wszystko :)

Tak powaznie to przy okazji wymiany oleju metoda "tradycyjnego spuszczania oleju" mozesz poprosic mechanika by sciagnal waz na wyjsciu z turbiny i sprawdzil czy tam nie jest mokro (jak sucho to nie T)

Pozdrawiam,

Przemek

P.S.

to diesel a nie sala operacyjna... i do tego juz "niesalonowy nowka sztuka niesmigana" - jak nie broczy olejem jak ranny daniel to bym sie nie stresowal nadmiernie

Opublikowano

dokładnie jak mowi Przemek bo znam przypadki ze sie przejmowali i narobili sobie wiecej syfu bo kombinowali, ja jak kupowalem swoja i sprawdzalem w salonie AUDI - WARSZAWA to mi pow ze jest olej kolo EGR-a ale to jest norma przy przebiegu 160 tys km :) :) :)

Opublikowano
  • Autor

Jestem spokojniejszy :)

Mam nadzieje że ten nieszczęsny napinacz paska wielorowkowego jest tylko do wymiany bo wibruje w pionie ( hu... od czego bo rozrzad był wymieniany 8000 km temu - pierwszy od nowości)

a te wibracje przenoszą się na odczucia w środku. Dziwi mnie to że raz wibruje raz nie i tylko na wolnych obrotach - bieg jałowy

Opublikowano

nie wiem kto robil rozrzad tobie ale powinni to zrobic razem z rozrzadem pasek + jego napinacz przynajmniej u mnie tak zrobili :) :) pasek + napinacz ja placilem cos kolo 250 zl dodatkowy koszt do calosci rozrzadu

Opublikowano
  • Autor

Niby miałem wymieniany kompletny rozrząd z pompą i wszystkimi rolkami. Ale pod maskę nie zaglądałem i na ręce w serwisie też nie patrzyłem na fakturze był wyszczególniony napinacz ale ..... to Polska :facepalm: i może Rysiek przyciął bo uznał że napinacz po przejechaniu 165 000 jest jeszcze OK:whistling:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie wali olejem z pod zaworu egr od 80tys , co jakis czas rozbieram wszystko i czyszcze zwłaszcza okolice elektroniki , bo tam sie lubi zbierac olej. Doradca opisz dokładniej co to za wibracje bo u mnie jest to samo . Na wolnych obrotach czuje czasami takie delikatne wibracje ,nie zawsze cos jak by brakowalo paliwa a na obrotach nic nie widac zeby skakały, podejrzewalem wtrysk , ale o tym napinaczu nawet nie pomyslalem.

Opublikowano
  • Autor

Jestem po serwisie auta. EGR wymieniony na nowy Valeo - nic juz sie nie poci... dodatkowo wyczyscili cały kolektor.

Napinacz był w rozsypce - był jeszcze oryginalny założony i już rolka schodziła na bok nawet.

WYmieniłem na nowy i nic nie pomogło:(.

U mnie jest tak że raz na jakis czas autem poprostu wibruje i co jakiś czas mocniej szarpnie. Obroty też stoją równo.

Wibracje są zawsze jak włączę klimę wtedy czy samochód ciepły czy zminy to wibruje. Mysle że to poczatki dwumasy. ale - drążkiem mi nie drga, nic nie słychać jeśli chodzi o dzwięki z skrzyni, auto nie szarpie przy ruszaniu i nie telepie sie przy odpalaniu i gaszeniu. Wiec nie wiem co to może być .... wtryski ????

Opublikowano

podczas załączania klimy moze poszarpac poniewaz zwiekszasz obciazenie silnika (tak mi sie wydaje) tak mialem w mojej bylej B6 i jezdzilem z tym prawie 4 lata i auto jezdzi do dzis dzien

Opublikowano

Ja wymieniłem dwumase w grudniu i dalej czasami telepie( chyba ze nie wymienili) , ale w moim przypadku nie ma to nic wswpólnego z klimatyzacją.Tez podejrzewam powoli jakis wtrysk .Jak to sprawdzic zeby mnie ktos nie naciagnoł na kupno nowego.

Opublikowano
  • Autor

podłącz pod kompa a dla 100 procent pewności specjalista może wykonać test wtrysków (nie wiem jak ale jest coś takiego)

Spróbuj kolego zalac stp na wtryski do diesla albo liguid moly ( ja zamówiłem teraz 2 butleki - ok 40zl szt.) moze cos pomoże.

Opublikowano

Na kompia zero nic nie wychodzi , ostatnio jedynie wyskoczyło cos z egr-em, ale to chyba przez to ze wszystko rozkładalem . Słyszałem o tych specyfikach, ale boje sie tego zastosowac zeby jeszcze nie pogorszyc.Myslisz ze cos mogło którys przytkac ,to chyba by caly czas był objaw tych wibracji, a w moim przypadku nie dzieje sie to non stop. Ponoc mozna zrobic logi statyczne i dynamiczne i wtedy cos musi wyjsc , jezeli cos z wtryskami. Może kogoś polecicie z okolic Krakowa

---------- Post dopisany at 23:46 ---------- Poprzedni post napisany at 23:41 ----------

Pawde mówiąc to jestem gotowy zwalic skrzynie na dól , bo ta dwumasa nie daje mi spokoju tak mnie to wk-wia. Ale juz na moich oczach.

Opublikowano
  • Autor

z mechanikami to nigdy nic nie wiadomo - trzeba miec kogos zaufanego :) spróbuj z tymi dodatkami bo mojemu znajomemu pomogło na nierówną prace i wibracje lekkie.

Opublikowano

Masz na mysli jakis konkretny sprawdzony specyfik, i jak go zastosowac bo ja jestem w tym zielony

Opublikowano
  • Autor

LIQUI MOLY DIESEL SPULUNG 2666 CZYSCI WTRYSKI (3357532106) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

bądź

STP Formuła do Czyszczenia Wtryskiwaczy Diesla (3361049392) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ten pierwszy lepszy jest ale ja nie stosowałem jeszcze leży i czeka za 2 tygodnie zaleje go

Sposób użycia: kierujesz sie na stacje paliw- tankujesz min 55-60 litrów ropki... idziesz do kasy płacisz ..albo nie :whistling:

Następnie wlewasz specyfik do baku i jezdzisz :decayed:

/Dobrze żebyś zrobił jakąś dłuższą trasę i w jej trakcie butuj diesla żeby zrobił sie wicher w baku i na końcówkach wtrysków:naughty:

Mam nadzieje, że może cos pomoże

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jeśli chodzi o egr to wymiana nic nie pomoże bo po 10,15 tys. będzie to samo.

Zdaniem znajomego który pracował 18 lat w serwisie audi i samego serwisu to tak musi być bo on jakiś tam nadmiar pod ciśnieniem sam upuszcza przez taką wykręconą śrubkę z sprężynką( żadne turbo nie przepuszcza oleju).

Nie wierzycie to jedźcie do serwisu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odgrzebuje :wink: Doradca, Wojcian ogarneloscie temat bo znajomy takze z sinikiem CAGA ma podbnie jak Wy i vcds wykazuje roznice na jedym wtrysku ale niby miesci sie w normie, czy to moze byc powodem telepania?

Opublikowano
  • Autor
Odgrzebuje :wink: Doradca, Wojcian ogarneloscie temat bo znajomy takze z sinikiem CAGA ma podbnie jak Wy i vcds wykazuje roznice na jedym wtrysku ale niby miesci sie w normie, czy to moze byc powodem telepania?

U mnie czasami potelepie ale to może być też wynik pracy egr... jesli jest różnica to wtryski do regeneracji (koszt 600zł za komplet). Róbcie też test ręki - palec na wtrysk (rurkę) jak mocno "kopie" to nie ma na co czekać tylko regenerować bo potem koszta wieksze

Daj znać co i jak wyszło