Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Dziwny odgłos z napinacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów

Mam mały problem po wymianie paska wielorowkowego zaczął brzeczęc napinacz tak w wartości obrotów 1100-1250.wymieniłem napinacz bo myslałem ze ustawia sie w innej pozycji i dlatego brzeczy ale niestety było fajnie i cicho bardzo krótko i jest znowu tosamo i mam pytanie czy jest jeszcze jakiś napinacz który moze brzęczeć

zgóry dziekuje

Opublikowano

Dlaczego wymieniałeś pasek? Ja przed wymianą rozrządu miałem pod maską świerszcza i gdy robiłem rozrząd wymieniłem napinacz paska i pasek alternatora. Po dwóch dniach jeżdzenia pod maską pojawił sie taki odgłos brzęczenia połączonego z chrobotaniem trudno to opisać. Powodem tych odgłosów było to, że wymieniłem tylko pasek i napinacz a do wymiany kwalifikowało się te koło ze sprzęgiełkiem i wymiana łożysk w alternatorze które to elementy przy starym rozciągnietym pasku i jego świergotaniu nie było tak słychać ale przy nowym napinaczu i pasku natychmiast się uaktywniły. Po remoncie alternatora jest cisza. Przypuszczalnie możesz mieć ten sam problem.

Opublikowano

a jakiej firmy wrzuciles napinacz?

Opublikowano

podłączę się..pod temat...

przy wimianie rozrządu wymieniem też pasek micro i napinacz żeby mieć spokój- (rolka chyba została ta sama)-za napinacaz zapłaciłem okoiło 120 pln, po około 2 miesiącach pojawiły sie niepokojące dzwięki (jakby metaliczne stukanie) ale tylko na 2 minuty przy rozruchu, potem cisza- no i stało sie -strzelił mi pasek na trasie 50 km od domu :angry:, założyłem nowy pasek i przwez jakies 3 tygodnie znowu cisza, teraz znowu słuszę te dzwięki ....co robić ?? wymienić napinacz na orginalny czy może sa jakieś inne powody stukania i spadanie paska??

http://www.moto.allegro.pl/item402110070_nowy_napinacz_paska_oryginal_vw_passat_audi_a4_.html

czy można wieżyć że to orginał?? i czy warto- może jakiś dobry zamiennik ?

Opublikowano

Po takich przygodach na twoim miejscu bym nie kombinował już z zamiennikami i kupił oryginalny urwany pasek może dostać się Ci pod osłonę rozrządu i spowodować przeskoczenie paska rozrządu a wtedy koszty mogą być zdecydowanie większe. Mój znajomy kupował ostatnio już trzeci napinacz (poprzednie dwa to były zamienniki) u tego allegrowicza

http://moto.allegro.pl/item400235576_napinacz_paska_alter_audi_passat_1_9_tdi_97.html

jest to identyczny z tym który kupowałem w ASO z tą różnicą, że mnie kosztował 350 zł a jego 240 zł. Sprawdź sobie też kółko ze sprzęgiełkiem w alternatorze które może też być przyczyną zrywania się paska. Ja jak nie wymieniłem tego kółko to po uruchomieniu bardzo telepało paskiem i tym napinaczem. Łatwo możesz sprawdzić co ci stuka, niech ktoś uruchamia silnik a ty zobacz co się dzieje i co tak stuka. Powodzenia :good:

Opublikowano
  • Autor

napinacz był orginalny kosztował 335złoty a jesli chodzi o te sprzegiełko w alternatorze to moze ktos mi pokazac jak to wyglada bo jak zmieniałem ten napinacz to demontowałem alternator i zadnego sprzegiełka nie widziałem a alternator pracował poprawnie wiec gdzie tego szukać

dzieki serdeczne pozdro[br]Dopisany: 27 Lipiec 2008, 10:44 _________________________________________________ pasek wymieniłem bo po pierwsze chciałem miec pewnosc ze nie strzeli a ten co miałem to juz był zuzyty tak wygladałna zewnatrz a jak sie okazało przy wymianie był w gorszym stanie niz myslałem [br]Dopisany: 27 Lipiec 2008, 10:47 _________________________________________________jedną dziwną sprawą jest dlamnie ze te brzeczenie zaczeło sie po wymianie własnie paska wielorowkowego wcześniej tego nie było

a mam takie pytanie bo poszukałem tu i tam i juz powoli wiem o co chodzi ale mam pytanie moze ktos z kolegów wie ile te sprzegiełko moze kosztować

Opublikowano

Witam koledzy. Nie wiem czy to akurat to moze piszczec. Ale sa 2 rodzaje paskow. Zawsze gdy wiymieniam to zwracam na to uwage. Jeden jest calkowicie gumowy i to on nawet w pierwszym dniu zaczyna piszczec. Jest tez pasek, przypominajacy szmaciany. On nie ma prawa wogole zapiszczec. Sprawdz to. Pozdrawiam

Opublikowano

Sprzegiełko widziałem w sklepie motoryzacyjnym za 130PLN.W serwisie zapłaciłem za niego 59 Euro.

Są dwa rodzaje w zależności id producenta alternatora Bosch lub Valeo.

Opublikowano
  • Autor

tak z tymi paskami to miałem w poprzednim samochodzie golf III TD ale teraz jest to napewno nie pasek,bo dziś sprawdzałem to sprzegiełko na alternatorze i prawdopodobnie ono jest do wymiany bo dziwnie stuka i chyba przeskakuje na tym sprzegiełku.w środe jade do mojego brata do serwisu bo niestety w domu niemam mozliwości tego zrobić i bede je wymieniał żeby mieć pewność.jak zrobie to napisze tak dla informacji wszystkim pozdro koledzy i dzięki za podpowiedzi . :)

Opublikowano

nie chce mi sie komentowac... :guma:

oryginalne napinacze rolki oraz sprzeglo alternatora sa tylko firmy INA, obojetnie czy kupujecie w pudle Ruville, czy SKF czy INA w srodku jest INA.

wszelkie inne produkty to podroby,

podobnie paski - tylko CONTITECH lub GATES

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

co do paska to wiem zakładam zawsze contitech

natomiast co do napinacza ja załozyłem hans prisa tak mi doradził mechanik i kumpel,p[odobno hans pris to sa tylko orginalne czesci ale z tego co piszesz to juz sam niewiem [br]Dopisany: 29 Lipiec 2008, 13:31 _________________________________________________witam ponownie kolegów

chciałem tylko napisac ze swoja usterke usunełem sam droga dedukcji i szperania gdzie sie da a wiec to co tak dziwnie brzeczało to nie było napinacz ani kolo od alternatora tylko o dziwo opuszczony tłumik na jednej z gum podtrzymujacych go.To głupie ale nigdy bym nie pomyslał ze to własnie tłumik a wykryłem to jak wlazłem do kanału i uruchomiłem silnik tylko wtedy było widac co sie dzieje.dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

natomiast co do napinacza ja załozyłem hans prisa tak mi doradził mechanik i kumpel,p[odobno hans pris to sa tylko orginalne czesci ale z tego co piszesz to juz sam niewiem

Hans Pries i oryginał ? Chyba tylko leżały koło oryginalnych części.

Potwierdzam to co napisał Musashi.