Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Turbina za późno zaczyna ładować- LOGI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Panowie wczoraj w dłuższej trasie zgasiłem na moment silnik i po ponownym odpaleniu poczułem muła przy przyśpieszaniu do ok 2000obr/min. I tak już zostało do dnia dzisiejszego. Wklejam komplet logów i bardzo proszę o ocenę co mogło się stać:

Logi dynamiczne.

Log (0 - 003,011)

Log (1 - 001,004)

Log (2 - 008,010)

Statyczne.

Log (0 - 004,007,013)

Log (1 - 014,018,023)

Log (2 - 000,001,003)

BS.

Log (0 - 011)

Log (1 - 003)

Log (2 - 000)

Podam jeszcze link do moich poprawnych logów jakiś czas temu gdyby ktoś chciał sobie porównać

http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/prosze-ocene-logow-ajm-273091/

Opublikowano

Do sprawdzenia

- uklad podcisnienia - przewody - sprawdz szczelnosc/przedmuchaj sprezonym powietrzem/podejrzane wymien

Opublikowano
  • Autor

Hmm, sprawdziłem przewody i wszystkie wydają się być ok. Co więcej wszystkie wężyki zostały wymienione na nowe jakieś 3 miesiące temu.

Co więcej w szafie zalegał mi zawór N75 który podmieniłem i samochód zachowuje się tak samo.

Jak ściągnę wężyk z gruszki to jest w nim podciśnienie ale bardzo słabe.

Opublikowano

Jak ściągnę wężyk z gruszki to jest w nim podciśnienie ale bardzo słabe.

no to masz punkt zaczepienia , sprawdz krociec od vacumpompy i podmien N75 na inny ,oraz sprawdz droznosc przewodu podcisnienia od N75 do gruszki

Opublikowano
  • Autor

Tak jak napisałem wcześniej N75 już podmieniałem i jest to samo. Króciec od pompy jest OK, przewód n75-gruszka w porządku...

Więc co radzicie teraz?

Opublikowano

podłacz podcisnieine bezposrednioz pompy vak do gruszki i zrób logi do 2500 obr z bloku 11 i zanim zaczniesz logowac to sprawdz czy gryszka jest zaciagnieta do zderzaka .

Opublikowano
  • Autor

OK, więc podpiąłem bezpośrednio do gruszki i oto wynik:

na 3biegu

Log (0 - 011)

i na 4 biegu

Log (0 - 011)

Dodam że po podłączeniu bezpośrednio turbina ładuje już dobrze.

Opublikowano
OK, więc podpiąłem bezpośrednio do gruszki i oto wynik:

na 3biegu

Log (0 - 011)

i na 4 biegu

Log (0 - 011)

Dodam że po podłączeniu bezpośrednio turbina ładuje już dobrze.

Więc masz już gotową odpowiedź - masz nieszczelność w układzie podciśnienia bo podpięte na "krótko" turbo pompuje jak należy i od niskich obrotów. Szukaj nieszczelności w podciśnieniu.

Opublikowano
  • Autor

Cholera Panowie no nic tam nie widzę nieszczelnego.A schemat podciśnienia jest taki jak w silniku AWX,AVF? Bo taki znalazłem na forum, ale coś mi tam nie pasuje.

Aha jeszcze jedno ten czujnik ciśnienia doładowania działa przed vacu pompą? czy za nią? Ostatnio u mojego ojca był uszkodzony.

Czy wtedy po logach można by było poznać jego uszkodzenie?

Opublikowano

Czujnik ciśnienia doładowania czyli G71 znajduje się przed kolektorem ssącym i z pompą vacuum nie ma nic wspólnego - oczywiście jak pompa vacuum nie poda właściego podciśnienia na N75 a ten na silownik podciśnienia przy turbo to i kieronice zmiennej geometrii się nie przymkną i ciśnienie powietrza doładowanego bedzie słabe a czujnik G71 to słabe ciśnienie wychwyci.

Można po logach poznać uszkodzenie czujnika G71 - do tego potrzebne są logi grupy 011 statyczne i dynamiczne od 1300 obrotów silnika np. na 3 biegu ale u Ciebie nic na to nie wskazuje.

Schemat podciśnienia jest taki sam dla silników AHH, AFN, AJM, AWX i AVF czyli dla wszystkich silników wyposażonych w turbo ze zmienną geometrią spalin.

Opublikowano

Czujnik cieśnienia doładowanego masz zamontowany na plastykowej rurze dolotowej od strony grodzi. Z nim akurat jest wszytsko dobrze.

Schematy od AWX/AVF sa takie same jak AJM/ATJ.

Skup się na poszukiwaniach uszkodzonego przewodu podciśnienia ewentualnie może zawór N75 ale pisałes że podmieniałeś.

Opublikowano

Patrzę i widzę Jasło jako miejsce zamieszkania. Byłbyś w pobliżu Rybnika to już byśmy ustalili gdzie jest nieszczelność a tak to musisz się trochę sam nagimnastykować ale szukaj a znajdziesz.

Opublikowano
  • Autor

Hmm, a podciśnienie u wejścia do gruszki powinno być tak samo mocne jak na wyjściu z pompy na górze silnika?

Bo u mnie jak ściągnę wężyk zaraz za pompą na górze to dosyć mocno ssa. Ale jeśli dochodzi na prawą stronę silnika przed zawór (chyba N18) do takiego trójnika to później wraca z niego na lewą stronę silnika czyli do N75 miedzy innymi już dużo słabsze-również do gruszki takie samo..

Mam nadzieję ze dobrze to opisałem.

Opublikowano

Siła podciśnienia ma być taka sama przy gruszce od turbo jak i na wejściu do EGR.

Opublikowano
  • Autor

Witam, Panowie rozwiązałem problem. I mieliście racje - była nieszczelność w układzie podciśnienia ale nie na wężykach.

Wystarczyło zaślepić wężyk zaworu ogrzewania filtra paliwa. Dowiedziałem się że jest tam jakaś membrana. I widocznie jest uszkodzona(ucieka podciśnienie).

Co w takim przypadku zrobić? Bo jak narazie mam zaślepiony wężyk od niego.

Wymieniać ten zawór? Wstawić rurkę zamiast niego? Czy mogę narazie tak jeździć?

Apropo tak na przyszłość po czym w logach stwierdziliście że jest jakaś nieszczelność w układzie podciśnienia?

Opublikowano
po czym w logach stwierdziliście że jest jakaś nieszczelność w układzie podciśnienia?

po szybkości wstawania turbo w logu 011 dynamicznym oraz po wartościach ciśnienia doładowania w 011 BS.

Odnośnie zaworu ogrzewania - zrobisz jak zechcesz. Możesz jeździć tak jak masz teraz albo wymienić na inny sprawny.

Opublikowano
  • Autor

OK dziękuje Panowie za pomoc.

Pozdrawiam