Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiany w układzie chłodzenia przy montażu haka holowniczego w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bazując na informacjach z tego tematu i innych źródeł w necie udało mi się odtworzyć wiązkę z czerwoną wtyczką na wzór oryginału westfalii. Jedyna mała zmiana to przewód czarny czyli informacja o + po stacyjce, jako że według instrukcji sedanach jest inaczej niż w Avancie (rozmiar i rodzaj bezpiecznika) postanowiłem wykorzystać wolne miejsce z skrzynce bezpieczników czerwonej tuż obok bezpiecznika nr 8 zasilany tym samym plusem. Piny z kostek szarej i czarnej (can i hamulec) zostały wyjęte i zapięte w wtyczki tak jak sugeruje instrukcja westfalii. Czysty montaż bez niszczenia oryginalnej wiązki w aucie z 100% odwracalnością. Wszelkie wtyczki, konektory i przewody jak w oryginale (oprócz tego +po stacyjce). Kodowanie poszło bez problemów, ale z racji jednego wentylatora na chłodnicy odpuściłem sobie kodowanie w sterowniku silnika. 

Teoretycznie powinno działać ale niestety okazało się że wiązka od czarnej wtyczki do gniazda niby miała być ok a finalnie wszystkie przewody urwane i skręcone taśmą dla nie po znaki. Mam nadzieję że jak połatam to będzie działało jak oryginał. 

IMG_20240907_125357.thumb.jpg.ec737a80e53b29d898758f69d513fdbc.jpg

Opublikowano
W dniu 3.09.2024 o 09:23, SuperJanusz napisał(a):

Witam Szanowne Grono!

Widzę, ze temat w miarę żyje wiec mam małe pytanie odnośnie tematu haka, jeżeli samochód ma dwa wentylatory to możliwe, że nie będzie miał czerwonej wtyczki w boczku? Chce kupić samochód, niestety nie ma haka a jest mi potrzebny. Zdjąłem boczek w trakcie oględzin i nie widziałem żadnej wtyczki. Drugie pytanie a raczej prośba, czy mógłby ktoś poratować numerem sterownika który będzie pasował, będę chciał zakupić używany ori hak najchętniej ze wszystkim w komplecie. Auto to 2.0 TFSI Quattro 2010 rok.

Aha, auto ma czujnik parkowania

Ad1 możliwe ale to nie problem. Najlepiej zakupić moduł z kostkami a podłączenie jak się do tego przysiądzie i zrozumie to banał

Ad2 Nr sterownika

8k0 907 383

Opublikowano

Wielkie dzięki za odpowiedz, tak czy inaczej kupiłem auto i będę kontynuować temat. Jeśli chodzi o sam sterownik, to literka po numerze części jest obojętne jaka będzie? bo widziałem różne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem świeżo po montażu w polifice allroad więc opiszę jak to u mnie wyglądało.

Sytuacja na start taka że 2 wentylatory są ale nie było czerwonej wtyczki. 

Kupiłem gotową wiązkę która odtwarza tę wtyczkę (na allegro użytkownik Bart_d),  wystarczy 4 przewody wpiąć w instalację (jasna instrukcja jest w zestawie).

Resztę wpiąć w moduł haka są gotowe wtyczki (u mnie 8k0 907 383 E).

Kodowania:

- w sterowniku silnika (01)

- w sterowniku ABS (03)

- w sterowniku BCM1+PDC (09)

- w sterowniku Gateway (19)

- w sterowniku Trailer (69)

Wszystkie zrobione z pomocnikiem kodowania (opisane w pierwszych postach), abs wymaga odblokowania,  w sterowniku Trailer (69) opcja Retrofit.

Po tym wszystkim wywalało mi błąd żarówek przyczepy mimo że byłą odłączona i na forum Ross tech znalazłem taką instrukcję która pomogła:

1. Ignition OFF
  2. Remove connector from Trailer module.
  3. Wait until CAN-bus in sleep state (if you cannot see reactions wait 10 min.)
  4. Install connector again
  5. Ignition ON
  6. Press brake pedal

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Kupiłem sterownik 8K0 907 383 E był razem  z wtyczkami w czarnej wtyczce zmostkowany jest  pin 14 i 15. W nowej wiązce, którą zakupiłem te piny są puste czy trzeba tam mostkować i do czego jest ten mostek?

20250907_195138.thumb.jpg.c9f66b41db0065b1de9cc4761ee99f03.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, MC7 napisał(a):

czy trzeba tam mostkować

Tak.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Czy w przedlifcie trzeba kodować sterownik 5F ?