Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B7 2.0 TDI szarpie podczas przyśpieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, piotrsob1 napisał:

W sterowniku silnika nie ma żadnych błędów związanych z klapą gaszącą ( przepustnicą ) i EGR-em ?

No właśnie nie ma błędów.. Bynajmniej nie bylo zanim pojawiła się czkawka. Wczesnej miałem 3 razy tak że wyświetlał mi migajace spiralki i był bez mocy musiałem gasić i odpalac i jak było to sprawdzane nie bylo żadnych błędów.. Silnik 2.0 tdi bpw

Opublikowano

Do BPW nie potrzeba wypukłej kryzy , płaska wystarczy .

Na drugiej stronie tego tematu masz zdjęcia na których widać wysuniętą kryzę z miejsca jej montażu .

Na aukcji poniżej masz zaślepkę z kwasówki , kup ją i daj niech ktoś Ci w niej wywierci otwór 9mm, na 95% załatwi to sprawę poszarpywania 

https://allegro.pl/zaslepka-egr-1-9-td-tdi-audi-seat-skoda-vw-1-5mm-i6970093355.html

:hi:

P.S. nie przesadzaj tylko z dokręcaniem jej śrub, bo już nie jeden zerwał gwinty w kolektorze dolotowym :whistling:

Popraw też kod silnika w profilu ...

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
29 minut temu, piotrsob1 napisał:

Do BPW nie potrzeba wypukłej kryzy , płaska wystarczy .

Na drugiej stronie tego tematu masz zdjęcia na których widać wysuniętą kryzę z miejsca jej montażu .

Na aukcji poniżej masz zaślepkę z kwasówki , kup ją i daj niech ktoś Ci w niej wywierci otwór 9mm, na 95% załatwi to sprawę poszarpywania 

https://allegro.pl/zaslepka-egr-1-9-td-tdi-audi-seat-skoda-vw-1-5mm-i6970093355.html

:hi:

P.S. nie przesadzaj tylko z dokręcaniem jej śrub, bo już nie jeden zerwał gwinty w kolektorze dolotowym :whistling:

Popraw też kod silnika w profilu ...

super dzięki wielkie napisałem do nich wiadomość kupując zaslepke że jakby wywiercili otwór po środku 9mm nie obrazilbym się jeżeli tego nie zrobią mam w pracy narzędziowca zrobi mi to idealnie. sorki później poprawię :) W przyszłym tyg zabieram się do roboty :D

Opublikowano

Napisz czy problem zostanie rozwiązany :hi:

Opublikowano
9 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Napisz czy problem zostanie rozwiązany :hi:

uszczelki dokupić rowni3z nowe 2 sztuki ? czy jak ?

Opublikowano

Jak nic tam nie jest zdeformowane i kryza również nie będzie , to nie powinno być po skręceniu przedmuchów które mogły by mieć jakieś znaczenie. 

Jak bedą to kup dwie ori uszczelki z cieniutkiej kwasówki :

http://www.auto-truck3.pl/product.php?id_product=9282

Opublikowano
20 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Jak nic tam nie jest zdeformowane i kryza również nie będzie , to nie powinno być po skręceniu przedmuchów które mogły by mieć jakieś znaczenie. 

Jak bedą to kup dwie ori uszczelki z cieniutkiej kwasówki :

wszystko zakupione ale mam jeszcze1 pytanko czy dpf od tego nie dostanie ?

Opublikowano

Jakbyś przeczytał cały temat to byś się nie musiał pytać .....:P

Moja jest przykryzowana od 2013 roku, cegła cały czas na pokładzie i zero z nią problemów :)

Opublikowano

Witam wszystkich. Piszę o tym na forum audi poniewaz na forum passata nie moge znalezc zadnych informacji co do szarpania. Posiadam passata b6 2.0tdi PD 8v 140km o kodzie silnika BMP. Mam taki problem, że zawsze i tylko ma drugim biegu w zakresie 1600- 2000 ovbrotow auto dostaje dwie czkawki jedna po drugiej i dziwny dźwiek takiego chrobotania. Przy delikatnym przyspieszaniu i mocnym dzieje sie tak samo. Czy taka kryza w moim przypadku pomoze? Jak myslicie? Czy ktos ma doswiadczenie z z czyms takim ale w innym 2.0tdi niz w audi? Pozdrawiam.

Opublikowano
13 godzin temu, kuki181993 napisał:

Witam wszystkich. Piszę o tym na forum audi poniewaz na forum passata nie moge znalezc zadnych informacji co do szarpania. Posiadam passata b6 2.0tdi PD 8v 140km o kodzie silnika BMP. Mam taki problem, że zawsze i tylko ma drugim biegu w zakresie 1600- 2000 ovbrotow auto dostaje dwie czkawki jedna po drugiej i dziwny dźwiek takiego chrobotania. Przy delikatnym przyspieszaniu i mocnym dzieje sie tak samo. Czy taka kryza w moim przypadku pomoze? Jak myslicie? Czy ktos ma doswiadczenie z z czyms takim ale w innym 2.0tdi niz w audi? Pozdrawiam.

Silnik bardzo podobny do BPW, objawy nieco inne ale widzę szansę że kryza może pomóc :eusathink:

Jeżeli tylko w sterowniku silnika nie ma żadnych błędów związanych z przepustnicą i EGR-rem to podłoże problemu może mieć podobną naturę jak w naszych BPW i im podobnych...

Wydatek na kryzę niewielki ( albo żaden w przypadku gdy ją zmajstrujesz sam ) , roboty z zamontowaniem na dziesięć minut , aż szkoda by było nie spróbować ....:P:D

PS

Jakbyś się zdecydował na montaż i kryza dała by radę to napisz o tym tutaj łaskawie :)

Opublikowano
15 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Silnik bardzo podobny do BPW, objawy nieco inne ale widzę szansę że kryza może pomóc :eusathink:

Jeżeli tylko w sterowniku silnika nie ma żadnych błędów związanych z przepustnicą i EGR-rem to podłoże problemu może mieć podobną naturę jak w naszych BPW i im podobnych...

Wydatek na kryzę niewielki ( albo żaden w przypadku gdy ją zmajstrujesz sam ) , roboty z zamontowaniem na dziesięć minut , aż szkoda by było nie spróbować ....:P:D

PS

Jakbyś się zdecydował na montaż i kryza dała by radę to napisz o tym tutaj łaskawie :)

Troszke zaktualizuje problem a mianowicie, czkawka wystepuje przy lekkim przyspieszaniu auta a przy mocnym problemu nie ma :). Błedów na komputerze nie ma żadnych. Co do mojego silnika to zeby sie dostac do tej rurki spalin to musze odkrecic przepustnice i egr i jakos odkręcić to cos hehe :) takze w porównaniu z  a4 z dostępem gorzej :). Mam jedno pytanie jeszcze: Czy taka kryza bedzie ok? Czy lepiej zrobić jeden otwór i o jakiej średnicy? Podaje zdjęcie poniżej. Dziekuje piotrsob1 za zainteresowanie :).

SmartSelectImage_2018-07-25-22-31-21.png

Opublikowano
17 minut temu, kuki181993 napisał:

czkawka wystepuje przy lekkim przyspieszaniu auta a przy mocnym problemu nie ma :). Błedów na komputerze nie ma żadnych.

Czyli objawy są dokładnie takie same jak w naszych A4-kach :cool1:

19 minut temu, kuki181993 napisał:

Co do mojego silnika to zeby sie dostac do tej rurki spalin to musze odkrecic przepustnice i egr i jakos odkręcić to cos hehe :) takze w porównaniu z  a4 z dostępem gorzej :).

Możesz dać zdjęcia osprzętu w Twoim silniku ?

Z opisu jakoś nie kojarzę jak to tam jest rozwiązane ...

Co do kryzy to kup lepiej taką zaślepkę , do której link dałem parę postów wyżej , no powtórzę jeszcze raz:

Wywierć w niej otwór 9 mm i daję 95% że problem odejdzie w zapomnienie  :D

Działanie tej z Twojego szkicu jest jedną wielką niewiadomą , otwory ma trzy, nie wiadomo o jakiej średnicy, poza tym przepływ gazów przez trzy małe otwory w porównaniu do jednego większego będzie całkiem inny , nawet przy takiej samej ich powierzchni :hi:

Opublikowano
14 minut temu, piotrsob1 napisał:

Możesz dać zdjęcia osprzętu w Twoim silniku ?

Z opisu jakoś nie kojarzę jak to tam jest rozwiązane.....

Prosze bardzo. To jest silnik bmp z tyłu. Zdjecie pochodzi z internetu. Łączenie rurki z egr zaznaczylem czerwonyk kółkiem. Zeby to wygladalo jak teraz to byłby luzik ale na to wszystko nachodzi jeszcze dpf ktorego tu nie ma i jest malo miejsca :). Po odkrecenie przepustnicy i z odkreceniem pierwszej srubki nie bedzie problemu, ale z druga bedzie ciezko :). Co do kryzy, tez myslę ze jeden otwór bedzie lepszy :) a na aukcji ten z 3 otworani dedykuja dla silnikow PD :D. Ale nie bardzo w to uwierzylem :)

Screenshot_20180725-231056.jpg

Edytowane przez kuki181993

Opublikowano

Fotkę już znalazłem :D

7da2d55440ed8c7da87df2fd86ef.jpg

Ten BMP w Passacie to poprzeczniak , dla tego z dostępem do miejsca montażu jest kiszka stolcowa :P

Na zdjęciu miejsce gdzie trzeba ją wcisnąć zaznaczyłem na czerwono ...

Osprzęt tego motoru na oko jest identyczny jak w BPW , dla tego uważam że taka kryza jaką Ci proponuję załatwi problem i warto spróbować :)

Żeby się tam dwa razy nie dostawać otwór w kryzie zrób 9,5 mm i daj dwie takie uszczelki :

Opublikowano

No to moja fotka jest lepszej jakości :P Che Che ....

No ale z tym montażem to faktycznie łatwo napisać , gorzej wykonać :decayed:

Opublikowano

Niestety kicha totalna :D, problem tylko bedzie z odkreceniem sruby z lewej strony patrzac na zdjecie. No nic, postaram sie podjąć operacji bo i koszta małe :). O efekcie na pewno dam znać :). Dziekuje za pomoc i pozdrawiam :).

Opublikowano

No daj info jak zawalczysz temat .

Powodzenia :):hi:

Opublikowano
W dniu 25.07.2018 o 23:40, piotrsob1 napisał:

No daj info jak zawalczysz temat .

Powodzenia :):hi:

Więc tak wykrecilem egr masakra to mało powiedziane szkoda mówić wyczyscilem elegancko zakrecilem i zamontowalem kryze. zauważyłem że auto dość szybko grzeje mi się do 90 st czy to dobrze ? :)

Opublikowano
8 godzin temu, ofikruszon napisał:

Więc tak wykrecilem egr masakra to mało powiedziane szkoda mówić wyczyscilem elegancko zakrecilem i zamontowalem kryze. zauważyłem że auto dość szybko grzeje mi się do 90 st czy to dobrze ? :)

No jak ma się szybko nie grzać, jak nie ma kiedy i jak wystygnąć w te upały ?:P

A co z poszarpywaniem ?

Opublikowano

Witam posiadam audi a4 b7 2.0 170 km. Mam problem gdyz auto na postoju (luz) szarpie zrywa silnikiem ? Egr jest ominiety wtryski działaja dobrze pompa olejowa tez,  prosze pomozcie rozwiazac ten problem???