Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B7 2.0 TDI szarpie podczas przyśpieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie kryza w Blb dała radę, szarpie zdecydowanie mniej, bez żadnych błędów.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
29 minut temu, karol1981 napisał:

U mnie kryza w Blb dała radę, szarpie zdecydowanie mniej, bez żadnych błędów.

Miło słyszeć że w BLB też kryza czasem robi robotę, mam  tylko jedno małe ale,  w profilu masz motor BLB i napęd Quattro. Nie ma tam jakiejś pomyłki , bo pierwszy raz słyszę o takim połączeniu w A4 ?

Opublikowano

Nie ma pomyłki :) poprzedni właściciel dołożył quattro ;) I nie tylko.... A ja kontynuuje przygodę...

Opublikowano

No to Ci się trafiło dopieszczone wozidło ..... :D:hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Nom już sporo porobione było I sporo porobiłem :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kryza zdaję egzamin? jeśli auto nie tylko poszarpuje przez EGR ale i  kopci czyt.  sporo ,,PUFFA'' na biało w okolicy od 1300-2000 obrotów i  dodatkowo wywala błąd sondy lambda  - zbyt bogata mieszanka??

Po odłączeniu wtyczki EGR nie puszcza ani trochę dymku i brak w/w błędu.

Edytowane przez BartoszBB

Opublikowano

Najpierw to opisz co tam w aucie masz namotane, bo AWX-y w budzie B7 z fabryki nie wyjeżdżały :decayed:

Poza tym kryza pomaga tylko na dwu - trzy krotne przerywanie podczas delikatnego przyspieszania w zakresie obrotów 1700 - 2200 :hi:

Napisz dokładnie co to za błąd sondy lambda ( numer błędu ).

Opublikowano
21 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Najpierw to opisz co tam w aucie masz namotane, bo AWX-y w budzie B7 z fabryki nie wyjeżdżały :decayed:

Poza tym kryza pomaga tylko na dwu - trzy krotne przerywanie podczas delikatnego przyspieszania w zakresie obrotów 1700 - 2200 :hi:

Napisz dokładnie co to za błąd sondy lambda ( numer błędu ).

Było BPW jest AWX DPF wywalony , zrobiony chip niby na 170km to wszystko zrobione za poprzednich właścicieli.

Na podłączonym EGR auto poszarpuje 2-3 razy ,przydławi - ma czkawke w okolicy 1800 - 2100 przy czym do tych obrotów wali dymem na biało lub i przy schodzeniu z obrotów potrafii niezle ,,PUFFNĄĆ'' o wolnych obrotach po odpaleniu nie wspominając.

Przy czym wywala błąd P2196 - Sygnał sondy Lambda 1 rząd cylindrów czujnik 1 - mieszanka zbyt bogata.

Po odłączeniu EGR auto przestaje kompletnie kopcić i w/w błąd wogóle się nie pojawia i wtedy mruga standardowo kontrolka świec żarowych - i wywala błąd EGRa auto czkawki nie ma.

Dzieje się tak na 2 EGRach choć po zakupie używanego i chłodnicy spalin był spokój na jakieś 2-3 tys.km i problem z białym dymem i poszarpywaniem powrócił. EGR wielce zabrudzony nie jest rozważam jego usunięcie lub zakup nowego ale koszt trochę mnie przeraża...

Sprawdzałem EGR w podobny sposób jak ty na Filmiku z YT EGR działa w niemal ten sam sposób jedyne co mi nie pasowało to to że otwiera się jak są otrzymane obroty ok. powyżej 2000k rpm. Czego zabardzo na twoim filmiku nie raczyłem zauważyć. ;)

Opublikowano

Wiesz jaki wałek rozrządu jest w aucie zamontowany, ten od BPW , czy od AWX-a ?

Ta wiedza jest ważna do wyeliminowania lub potwierdzenia jednej z możliwych przyczyn.

Co do poszarpywania to objawy są typowe, na które kryza z otworem 9mm powinna zadziałać i je zlikwidować.:)

Trzymając silnik na 2000 obr/min biegu jałowego, EGR powinien być uchylony, jakby to było podczas obciążenia silnika to powinien być zamknięty, tak że raczej z nim wszystko OK:hi:

Błąd sondy lambda może świadczyć o nieumiejętnym wyłączeniu programowym DPF-a , albo nikt się do niego nie dotykał i jest fabryczny. 

Czujniki temperatury w muszli turbiny, przed jak i za DPF-em są podłączone ?

Czujnik różnicowy ciśnienia też ?

Opublikowano

Wałek rozrządu to oryginał po ,,regeneracji'' od AWXa o takim samym symbolu siedział wcześniej 101R jak pamiętam? Wałek rozrządu wymieniłem przy okazji robienia głowicy a że jedna z krzywek była nie bardzo to wymieniłem.

Odnośnie wałka obstawiałeś wałek od BPW i dopalanie filtra DPF? ;)

To spróbuje włożyć tą kryzę pytanie czy to pomoże na biały dym którego jest za dużo...

Pytanie dlaczego z wyłączonym EGRem błąd Sondy lambda się nie pojawia?

Sprawdziłem zapełnienie DPF i jest na 0 w bloku 67,68 jak pamiętam a może i zle pamiętam...

Wszystkie czujnik podłączone żadnych dodatkowych błędów w VAGu - jedyne co to ostatnio wymieniałem Sondę czunik temperatury spalin  w kolektorze wydechowym  przed turbiną - generowała błąd zbyt dużej rezystancji i była w opłakanym stanie. Po wymianie na używany oryginał. Błędów brak ale biały dym pozostał.

Edytowane przez BartoszBB

Opublikowano

Dokładnie, obstawiałem wałek od BPW. I powiem Ci że dalej to  mi wygląda jakby to była sprawka wałka BPW plus do tego nie usunięty programowo DPF jako przyczyna kopcenia na biało  :decayed:

Spróbuj poodpinać czujniki temperatury i różnicowy ciśnienia , i sprawdź czy pojawią się od nich błędy .

Jak się pojawią od wszystkich to raczej soft niezrobiony :hi:

Kryza na biały dym raczej nie pomoże, a błąd sony lambda o czym mówi ?

Sprawdź jakie wartości masz w grupie 075 trzecie okienko od lewej i 068 drugie okienko od lewej :)

Opublikowano

A czy przy uszkodzonym dpf-ie bedzie kopcic na bialo? Mowie o silniku bpw. ?

Opublikowano

Może kopcić na biało , ale nie musi :decayed:

Przyczyn kopcenia na biało może być kilka , ale to nie ten temat:hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 8.09.2013 o 14:17, piotrsob1 napisał:

Dzisiaj rozwierciłem otwór kryzy na 7,5mm, bo wczoraj pokazał się błąd zbyt małego przepływu przez EGR :naughty:.

Przy okazji wymieniłem sam EGR na egzemplarz który szarpał notorycznie :decayed:.

Po operacji przejechałem ponad 30km, jadąc specjalnie w zakresie obrotów 1200 do 2000, nie szarpie, błędem też nie wali :whistling:

Najbardziej zaskoczony jestem zużyciem paliwa, średnie z tych 30km to 6,6 l/100 km, drugi raz w życiu widziałem takie małe spalanie w tym aucie :kox:

O dziwo po tych modyfikacjach daję się jeździć delikatnie autem w przedziale 1200-2000 obr/min, nawet 70 km/h na 6-tym biegu ( obroty wtedy to około 1400/min):grin:

Cyknąłem fonem parę fotek :

Zdj_cie0394.jpg

Zdj_cie0395.jpg

Zdj_cie0396.jpg

Zdj_cie0397.jpg

Zdj_cie0398.jpg

Zdj_cie0399.jpg

Zdj_cie0400.jpg

Zdj_cie0401.jpg

Zdj_cie0402.jpg

*Piotrsob1 czy w BRB 1.9 116km jak mam kryzę z otworem 1 cm to za dużo ? Czy lepiej zrobić mniejszą ?

Edytowane przez kociu84

Opublikowano

A jak się zachowuje auto z kryzą 10 mm, nie szarpie ?

Jeżeli jest OK to nie ruszaj :)

Opublikowano
A jak się zachowuje auto z kryzą 10 mm, nie szarpie ?
Jeżeli jest OK to nie ruszaj [emoji4]
Wiesz co jak nawet odłączę wttyczke EGR to auto ma więcej mocy ale dalej poszarpuje.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeżeli objawy masz dokładnie takie jak w tym temacie to spróbuj z kryzą 7-8 mm.

Jeżeli objawy są inne to kryza nic pewnie nie pomoże.

Zresztą temat dotyczy 2.0 tdi i wcale nie jest takie pewne, że nawet przy identycznych objawach w 1,9 tdi ta kryza będzie robić dobrą robotę :naughty::P

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem a3 2.0 BKD 140 mam podobne objawy jak opisane tutaj: czasem szarpie na niskich obrotach właśnie w przedziale 1700- 2200. Czasami do tego dochodzi miganie świec żarowych i rzadziej kontrolka silnika lub oleju i jest to dla mnie uciążliwe bo aż strach wyprzedzać czy gwałtownie przyśpieszać.Nie chcę wydawać majątku na naprawy nie znając konkretnej przyczyny takiego zachowania. Ostatnimi czasy wymieniłem turbo i silnik przestał telepać i jego praca jest równa bo wcześniej miałem takie objawy kończącej się turbiny ( raz się załączała raz nie i to powodowało takie zachowanie silnika). Poczytałem tutaj na forum i postanowiłem wziąć przykład. Rozebrałem  przepustnice i egr i wyczyściłem, założyłem  blaszkę z otworem 8 mm i w drogę. Po  kilkuset metrach wywaliło mi węża ze złączki od przepustnicy zaczął dymić i jechać jak traktor. Pytanie podstawowe : Czy w swoim silniku mogę zrobić taki myk jak tutaj Podajecie czy dać sobie spokój? Jeśli tak to czy dobrze rozumiem: Jeśli zmniejsze fi tą blaszką to konsekwentnie idzie większe ciśnienie na węża ? Proszę o wyrozumiałość ale już szukam wszystkiego żeby poradzić sobie z tymi objawami, a magikom nie wierze. Pozdrawiam.

Opublikowano
32 minuty temu, gregory_1987 napisał:

Witam, jestem posiadaczem a3 2.0 BKD 140 mam podobne objawy jak opisane tutaj: czasem szarpie na niskich obrotach właśnie w przedziale 1700- 2200. Czasami do tego dochodzi miganie świec żarowych i rzadziej kontrolka silnika lub oleju i jest to dla mnie uciążliwe bo aż strach wyprzedzać czy gwałtownie przyśpieszać.Nie chcę wydawać majątku na naprawy nie znając konkretnej przyczyny takiego zachowania. Ostatnimi czasy wymieniłem turbo i silnik przestał telepać i jego praca jest równa bo wcześniej miałem takie objawy kończącej się turbiny ( raz się załączała raz nie i to powodowało takie zachowanie silnika). Poczytałem tutaj na forum i postanowiłem wziąć przykład. Rozebrałem  przepustnice i egr i wyczyściłem, założyłem  blaszkę z otworem 8 mm i w drogę. Po  kilkuset metrach wywaliło mi węża ze złączki od przepustnicy zaczął dymić i jechać jak traktor. Pytanie podstawowe : Czy w swoim silniku mogę zrobić taki myk jak tutaj Podajecie czy dać sobie spokój? Jeśli tak to czy dobrze rozumiem: Jeśli zmniejsze fi tą blaszką to konsekwentnie idzie większe ciśnienie na węża ? Proszę o wyrozumiałość ale już szukam wszystkiego żeby poradzić sobie z tymi objawami, a magikom nie wierze. Pozdrawiam.

Jak to wygląda w Audi A3 z motorem BKD to ciężko powiedzieć .

BKD to szesnastozaworowiec, jak EGR jest taki sam jak w BLB, BRE czy BRD to zamontowanie płaskiej kryzy przy samej przepustnicy EGR-a będzie ją prawdopodobnie blokowało :decayed:

Poza tym na temat skuteczności tego rozwiązania w tym aucie nic nie wiemy, jak zamontujesz kryzę tak by EGR się nie blokował, klapa gasząca i EGR nie będą sypały błędami to jest jakaś szansa że coś z tego będzie.

Dowiesz się czy będzie robiła robotę  jak ją u siebie zamontujesz :)

Próbowałeś chociaż posprawdzać na początek błędy zapisane w sterowniku silnika ?

Od tego bym zaczął :hi:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No to poczytałem i zrobiłem.

Blaszka 1,5mm , z kwasiaka kupiona na allegro , rozwierciłem ok 7mm. Pierwsze odpalenie, zero błędów.

Od razu wyczuwalna różnica, auto wchodzi już na wolnych inaczej na obroty, zdecydowanie dynamiczniej jeździ, a co istotne na niższych obrotach można już normalnie jechać, np. 4 bieg 1100-1200 obr i jedzie co więcej, dociskasz i się zbiera, co wcześniej nie było możliwe. Skrzyżowania 3 a nie 2 bieg, jest bardziej elastyczny. Po ok 40 km, komp zaczął wskazywać niższe spalanie, ale z tym poczekam na wnioski jak pojeżdżę, jak i z szarpaniem na 3-4 biegu.

Pojeżdżę dam znać.

Dzięki za podpowiedz -piotrsob