denveco Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Witam serdecznie. Moja audiczka ma bardzo okrojoną wersję wyposażenia. Ze zwykłych taboretów awansowałem na podgrzewane Recaro. Fabrycznie nie mam pociągniętej instalacji. Jednak przy zakupie foteli udało mi się wycyganić kompletną wiązkę razem ze sterowaniem, poduszek itd. Kwestia sterowania jest prosta plus i minus. Gorzej z podłączeniem grzanych dupek od strony włącznika. Włączniki także mam tak więc nie pozostaje nic innego jak złożyć tą pajęczynę kabli w jedną całość. Który z tych pojedynczych kabli od wtyczki włącznika gdzie powinien być podłączony?? Fotka przedstawia kostke włącznika z widocznymi kolorami przewodów. I jaki jeszcze bezpiecznik ma do tego być?? Bo przekaźników żadnych dodatkowych raczej nie ma?? Z góry dziękuje za pomoc
PhiL Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Cześć, nie do końca zrozumiałem z twojego opisu co masz kompletne a co potrzebujesz dorobić ale poniżej masz opis wtyczki którą masz na zdjęciu (jest to wtyczka od regulatora fotela pasażera), i co i gdzie idzie w oryginale: 1 - szaro/niebieski - podświetlenie przełącznika po włączeniu świateł - w ori idzie do węzła w wiązce deski ale można go dorwać w okolicach radia, climatronica itp nie wiem tylko czy kolory w przedlifcie będą te same (tyczy się to z resztą wszystkich przewodów poniżej) 2 - niebiesko/żółty - w ori pierwsze na pin 3, 6cio pinowej białej kostki w lewym słupku A, potem na 4 pin, 6cio pinowej zielonej pod fotelem pasażera, w fotelu zmienia kolor na czarno/żółty. Słupek A można pominąć. 3 - niebiesko/biały - w ori pierwsze na pin 1, 6cio pinowej białej kostki w lewym słupku A, potem na 2 pin, 6cio pinowej zielonej pod fotelem pasażera, w fotelu zmienia kolor na czarno/biały. Z słupkiem ta sama historia. 4 - czerwono/biały - zasilanie stałe - tym kablem jest zrobiony mostek z pinem 4 we wtyczce regulatora od kierowcy a stamtąd idzie 2,5mm2 w tym samym kolorze na bezpiecznik nr 44 (15A) w skrzynce z boku - wypadałoby go dołożyć 5 - czerwono/czarny - zasilanie po stacyjce - w ori idzie na węzeł w wiązce deski, ale też go można dorwać w okolicach climatronica, ewentualnie podpiąć się pod bezpiecznik nr 5 (5A) w skrzynce z boku 6 - do wyłącznika kierowcy a dalej do masy w jakieś sensowne miejsce Żadne dodatkowe przekaźniki nie są potrzebne.
denveco Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Kolego doceniam że opisałeś wszystko ładnie ale w kostkę która widnieje na zdjęciu wpina się włącznik od podgrzewania foteli. No chyba że sie teraz nie rozumiemy. A już piszę co mam: Elektrycznie regulowane i podgrzewany fotele z poduszkami, kompletną instalacje elektryczną wraz ze wszystkimi kostkami od strony foteli, biała chyba 6cio polinowa kostka wraz z wtyczką, dwie sztuki włączników obrotowych ze skalą od "0" do "6" odpowiadających za włączenie podgrzewanych foteli. A w zieloną kostke a mam je dwie wpina sie dwa włączniki podgrzewanych foteli. I o właśnie rozpiskę tych że kabli potrzebuję który z tych kolorów gdzie powinien być wpięty. ---------- Post dopisany at 19:51 ---------- Poprzedni post napisany at 19:10 ---------- Jedynie co rozumiem to że kabel: Szaro/niebieski - podświetlenie włącznika wpinam pod jakie kolwiek podświetlenie w desce rozdzielczej lub jakim kolwiek innym sąsiadującym włącznikiem Czerwono/biały - stały plus można wpiąć się gdzie kolwiek po bezpieczniku o oznaczeniu 15A. Czerwono/czarny - zasilanie po stacyjce czyli przewód który jest zasilany po przekręceniu stacyjki w pozycje zapłon. Zasilanie po stacyjce wezmę z włącznika awaryjnych. Tam po zapłonie włącza się oświetlenie tego włącznika. Przewód ten wezmę do tego czerwono/czarnego kabla. Nie rozumiem natomiast od czego dokładnie są kable: Niebiesko/żółty oraz niebiesko/biały.
PhiL Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Tu masz schemat żeby było wszystko jasne: http://www.dj-sures.com/GraphicFiles/Audi%20S4%20Documentation/schematics/HeatedFrontSeats.pdf Na stronie 2 masz "E94" czyli "włącznik obrotowy ze skalą od "0" do "6" kierowcy" i "E95" czyli włącznik pasażera od którego wtyczkę wrzuciłeś na zdjęciu. Tak jak pisałem wcześniej Niebiesko/żółty oraz niebiesko/biały idą z "E95" do zielonej kostki pod siedzeniem pasażera. Od "E94" zamiast Niebiesko/żółtego oraz niebiesko/białego idą czarno/żółty i czarno/biały i one idą do zielonej kostki pod siedzeniem kierowcy. Rozkmiń sobie na spokojnie ten schemat i jakbyś jeszcze z czymś miał problem to pisz.
Rekomendowane odpowiedzi