Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Aby dziewczyna nie popsula smochodu =p

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy. Mam audi a4 2004r i własnie miałam nieprzyjemne spotkanie z mechanikiem, na którym twierdził że zamuliłam samochód. Turbina do wymiany.....Ale kobieca intuicja podpowiedziała aby poczytać na forach co jeszcze mogło spowodować występujące w moim samochodzie objawy i udać się do innego mechanika. Okazało się ze z turbina wszystko ok tylko jakiś kabelek idący od zaworu N239 się przerwał, 5 minut i samochód znów chodzi jak burza. I tu moje pytanie: Jakie powinny być prędkości redukcji biegów żeby jeździć "dynamicznie" i samochodu nie zamulić. Wydaje mi się ze robię to dobrze ale chciałabym poznać opinię fachowca =)

Opublikowano

od czasu do czasu dać mu w pędzel :naughty: tzn tak do 4 tys max jeśli chodzi o TDI a na codzien to mysle ze do 3 tys obrotów i zmiana biegów bo diesel najwieksza moc ma na nizszych obrotach.

Opublikowano
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy. Mam audi a4 2004r i własnie miałam nieprzyjemne spotkanie z mechanikiem, na którym twierdził że zamuliłam samochód. Turbina do wymiany.....Ale kobieca intuicja podpowiedziała aby poczytać na forach co jeszcze mogło spowodować występujące w moim samochodzie objawy i udać się do innego mechanika. Okazało się ze z turbina wszystko ok tylko jakiś kabelek idący od zaworu N239 się przerwał, 5 minut i samochód znów chodzi jak burza. I tu moje pytanie: Jakie powinny być prędkości redukcji biegów żeby jeździć "dynamicznie" i samochodu nie zamulić. Wydaje mi się ze robię to dobrze ale chciałabym poznać opinię fachowca =)
może turbo nie jest do wymiany tylko do czyszczenia :decayed:
Opublikowano
  • Autor
może turbo nie jest do wymiany tylko do czyszczenia :decayed:

Okazało się ze turbina jest spoko i nic jej nie dolega właśnie, tyle że chciałabym żeby taka sytuacja była jak najdłużej temu pytam

Opublikowano

Jezdzic normalnie a gdy zasyfi sie turbo wywalic kata

Opublikowano

Tak czy siak.. wywalić kata i ogień ! Tylko ten ogień na rozgrzanym silniku a nie na zimnym

Opublikowano

Na początek proponuje nie śmigać lewym pasem 60km/h :decayed: a tak jeżeli chodzi o silnik to na zimnym nie duś go w ogóle powoli daj mu się dogrzać do tych chociaż 70C później wystarczy że raz na jakiś czas dasz gaz w podłogę na dłużej. Biegi zmieniaj przy około 2.200 i będzie ok.

Opublikowano

Według mnie bez sensu zmieniać biegi przy połowie skali (2200)... jak tak zmieniam, kiedy silnik jest niedogrzany... przy temp. 90*C zmieniam je dopiero powyżej 3tyś. Normalna jazda to między 2000 a 4000obr. i tego sie trzymam.

Opublikowano

Gwiazda sluchaj tu mnie ;) na zimnym rozpedzaj powoli zmieniaj przy 2000-2100 rpm biegi. Autko sie nagrzeje (juz prawie 90stopni) zmieniaj biegi tak, a zeby turbina sie zalaczala przy spadku obrotow (tak od 1750 rpm sie zalacza) czyli 2300-2400 zmiana biegu. Jezdzij w zakresie 1900rpm - 2500rpm. Czasem daj mu w podloge, oczywiscie jak silnik ma 90 stopni. Jezeli wyprzedzasz i masz 1900 rpm redukcja biegu i dopiero wtedy ogien. Nie musisz rozgrzewac silnika na postoju jak jest zimny (chociaz ja w zimie daje mu tak z 30 sekund), ale rozpedzaj go powoli. Po jezdzie nalezy chlodzic turbine 30 sekund, a po ostrej jezdzie lub dlugiej trasie 1 minute. Korzystaj i smigaj !

Opublikowano
Gwiazda sluchaj tu mnie ;) na zimnym rozpedzaj powoli zmieniaj przy 2000-2100 rpm biegi. Autko sie nagrzeje (juz prawie 90stopni) zmieniaj biegi tak, a zeby turbina sie zalaczala przy spadku obrotow (tak od 1750 rpm sie zalacza) czyli 2300-2400 zmiana biegu. Jezdzij w zakresie 1900rpm - 2500rpm. Czasem daj mu w podloge, oczywiscie jak silnik ma 90 stopni. Jezeli wyprzedzasz i masz 1900 rpm redukcja biegu i dopiero wtedy ogien. Nie musisz rozgrzewac silnika na postoju jak jest zimny (chociaz ja w zimie daje mu tak z 30 sekund), ale rozpedzaj go powoli. Po jezdzie nalezy chlodzic turbine 30 sekund, a po ostrej jezdzie lub dlugiej trasie 1 minute. Korzystaj i smigaj !

Turbosprężarka uruchamia się podczas rozruchu silnika.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podczas rozruchu silnika to Ci sie uruchamia zasilanie turbiny i chlodzenie jej olejem. Turbina swoja prace rozpoczyna o ile sie nie myle u mnie 1750rpm

Opublikowano
Podczas rozruchu silnika to Ci sie uruchamia zasilanie turbiny i chlodzenie jej olejem. Turbina swoja prace rozpoczyna o ile sie nie myle u mnie 1750rpm

A co łona na bateryje że jest zasilana ? :decayed:

Po uruchamianiu turbo jest jedynie wysterowywane łopatkami, które lubią się zapiekać powodując przeładowywanie :wink:

Opublikowano

A co łona na bateryje że jest zasilana ? :decayed:

Po uruchamianiu turbo jest jedynie wysterowywane łopatkami, które lubią się zapiekać powodując przeładowywanie :wink:

Sorry bzdure walnalem z tym zasilaniem. Nie wiem o czym myslalem. Chociaz takie zasilanie nie bylo by zle w samochodach z sytemem STOP&GO gdy na postoju i wylaczonym silniku turbina moglaby byc zasilana z dodatkowego zrodla zapewniajac smarowanie.