rt69 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Witam wszystkich. Opisywałem wcześniej moje problemy ze skrzynią. Ale do rzeczy. Przeprowadziłem kontrolę w mojej skrzyni 6HP-19 JJE. Procedura wykonałem zgodnie z ETKA-ą. Proszę o opinię czy dobrze przeprowadziłem. Wynik w czasie podgrzewania od 35 - 42 stopni brak wycieku, nawet się nie pociło nic! :? Procedura: – Ustawić samochód na podnośniku warsztatowym lub na kanale, zęby samochód stał poziomo. – Uruchomić silnik i pozostawić go na biegu jałowym. – Podstawić pod skrzynie biegów wannę – Gdy temperatura płynu ATF osiągnie 35 ° C, wykręcić śrubę kontrolna ATF -2- i w razie potrzeby spuścić nadmiar płynu ATF. – Wymienić pierścień uszczelniający -patrz strzałka- śruby kontrolnej płynu ATF. -Jeżeli płyn ATF wycieka z otworu kontrolnego, zanim płyn ten osiągnie wartość 40 °C, to poziom płynu ATF -patrz strzałka- jest prawidłowy. Najpóźniej przy temperaturze 45°C (dla ciepłych krajów 50°C), otwór kontrolny płynu ATF musi zostać ponownie zamknięty. Jeżeli do temperatury 45°C płyn ATF nie wydostanie się z otworu kontrolnego płynu ATF, należny go uzupełnić . – Dokręcić śrubę kontrolna płynu ATF z nowym pierścieniem uszczelniającym momentem 80 Nm. W ten sposób następuje zakończenie kontroli płynu ATF. – Zakończyć funkcje „08 - Odczyt bloku wartości mierzonych“ poprzez naciśniecie przycisku . – Nacisnąć „06 - Zakończenie wydawania polecenia“. – Wyłączyć zapłon i odłączyć złącze wtykowe diagnozy. Dodam, że nie czekałem jeszcze do 45 stopni. Uznałem, że skoro przy 42 nic nie wycieka to nie ma sensu czekać, skoro poprawny poziom to "Jeżeli płyn ATF wycieka z otworu kontrolnego, zanim płyn ten osiągnie wartość 40 °C, to poziom płynu ATF -patrz strzałka- jest prawidłowy." Co dobrze zrozumiałem całą kontrolę przeprowadza się na pracującym silniku ??
fokusmok15 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Tak jak piszesz , kontrole przeprowadza sie na zapalonym silniku Z Twojego opisu wynika ze masz za malo oleju w skrzyni...
rt69 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedz - tak też myślałem
Rekomendowane odpowiedzi