Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowy silnik a chip i korekta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie do was panowie :) pisze w imieniu kumpla. Posiada tourana 1.9 TDi 105kM. Zrobil chipa na 133KM po 40tys padl mu silnik wiec musial wymienic na nowy tzn uzywke ale caly blok glowica inna wsadzona. I mam pytanie czy po wlozeniu innego silnika oczywiscie tez 1.9 musi robic korekte jakas programu? Czy musi tez ustawic jakos komputerowo wtryski bo mechanik twierdzi ze nic nie trzeba ustawiac? dodam jesczze ze 10tys temu turbine tez wymienil bo tamta mu padla. Czy teraz po tym wszystkim tzn wymianie silnika i turbiny musi robic korekte programu? Pozdrawiam

Opublikowano

Teoretycznie nic nie musi robić ale ja odwiedził bym dobrego tunera który zrobi porządny program pod dana jednostkę napędową. Może program który mu wrzucili wcześniej był źle zrobiony jeśli najpierw padło turbo a potem silnik?

Opublikowano
Teoretycznie nic nie musi robić ale ja odwiedził bym dobrego tunera który zrobi porządny program pod dana jednostkę napędową. Może program który mu wrzucili wcześniej był źle zrobiony jeśli najpierw padło turbo a potem silnik?

Kolega ma rację, też bym odwiedził jakiegoś dobrego tunera, bo ci dobrzy tunerzy nie wrzucają gotowca tylko ustawiają parametry pod dany silnik:decayed: może koleś miał wgranego gotowca że mu turbo i silnik padł??

Opublikowano

nie wiem niby to nie byl gotowiec... najpeirw mu silnik padl pekl wal napedzajacy tloki pozniej turbo wysypalo sie.

Opublikowano
nie wiem niby to nie byl gotowiec... najpeirw mu silnik padl pekl wal napedzajacy tloki pozniej turbo wysypalo sie.

może już miał ten wał wytarty- podobno dość częsta przypadłość w silnikach 1.9 z mocą 105KM, a dodatkowo podnieśli mu moc to i proces wycierania wału się zaostrzył (większe naprężenia itp.)