Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwny problem z odpalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dziwny problem od czasu do czasu nie mogę odpalić auta, albo odpala bardzo ciężko. Silnik 1,9 TDI 110km 1998 rok.

Sytuacja występuje tylko przy pierwszym odpaleniu, zachowuje się jak by akumulator był rozładowany, nawet wskaźnik paliwa nie działa,wygląda na to że jest zbyt małe napięcie, po przekręceniu kluczyka silnik ledwo kręci, nieraz odpali za 2,3 razem a nieraz nie(po tygodniu problemów ustają na ok 1mies). Myślę że może to być rozrusznik albo jakiś przekaźnik.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

albo kostka stacyjki ale skoro kręci wolno to spr akumulator, dolej wody demineralizowanej, naładuj, spr klemy i masy na łączeniu z silnikiem i łączenia grubych przewodów aku-rozrusznik-alternator, pokręć z 30s rozrusznikiem a potem ręką każdy styk spr, jak któryś będzie gorący masz przyczynę słabego zapalania, podmień z innego auta aku na kilka dni by upewnić się czy to jego wina

pokaż loga 000 basic setting i statycznego 001

Opublikowano

Można również sprawdzić napięcie w stanie spoczynku.

afn jak zimny ma palić na widok kluczyka. jak słabo kręci na ciepłym to aku do wymiany.

Opublikowano

Witam, byłem u mechanika i na 90% aku, jutro zakup nowego.

Napiszę czy wszystko jest ok.

Pozdrawiam, dzięki za pomoc, oczywiście sprawdziłem wszystkie styki, aku ładowany kilka razy, woda dolana, żadnych błędów nie ma.