Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ubytki oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałem zapytać jakie ubytki oleju są akceptowalne w silnikach 2.8v6? Pytam bo znajomemy pomiędzy wymianami oleju (15kkm) musi dolewac 3-4 litry. To jest norma dla zdrowego silnika?

Opublikowano

temat rzeka...i ze wszystkich postów na tym forum wynika że albo VW/Audi robi dziwne jednostki benzynowe (np. 2.0 ALT gdzie na dolewki idzie nawet 0.5L/1000km - co zresztą Audi w książce obsługi określa jako dopuszczalne zrzucając z siebie odpowiedzialność i wstyd) albo na polskich drogach jeżdżą truchła. Każdy silnik zużywa jakąś ilość oleju. Kiedyś zapytałem o akceptowalną i normalną ilość zużytego oleju między wymianami, cyli co ok. 15000km. Powiedzieli mi że ok. 100g - czyli pewnie trochę ponad 100ml. Ale czy to prawda? Mi (co prawda w innym silniku, bo 2.0 - legendarny olejopożeracz) ubywa między wymianami ok. 200ml, a innym 4 litry. I bądź tu mądry.

Opublikowano

Po pierwsze czy silnik jest suchy? V6 może się pocić wszędzie :decayed: Jeśli silnik suchy, nie pałujesz auta na każdym biegu, codziennie po kilka godzin, przy zdrowym silniku 1,5L /10kkm jest ok. Rura wydechowa czarna czy czysta ??

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

u mnie rura zaczyna być czarna i zauważyłem ubytki oleju lekko się poci z prawej strony a tak to sucho dodam że nie pałuje autka na każdym biegu :wink:

Opublikowano
:hi: moja V-ka wciąga w granicy 2-3L na 15kk . To wszystko zależy od tego jak jej wstawia im więcej będzie wstawiał tym więcej spali :wink: Takie sa V-ki . Ja mam przebieg 280 kkm i ciśnienie na cylindrach po 12.5 bara czyli jak nowy :naughty:
Opublikowano
:hi: moja V-ka wciąga w granicy 2-3L na 15kk . To wszystko zależy od tego jak jej wstawia im więcej będzie wstawiał tym więcej spali :wink: Takie sa V-ki . Ja mam przebieg 280 kkm i ciśnienie na cylindrach po 12.5 bara czyli jak nowy :naughty:

acha tylko mi dosyć z rury idzie dymu i mam ten sam przebieg co ty kolego co najlepiej sprawdzić ciśnienie na cylindrach i się okaże jak będzie w normie to olac temat ?

Opublikowano

Mi zakopci z rana jak odpale i to wszystko. A tak to dymi para wodna. Zmierz cisnienie

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalk

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mi jak jezdze ostro tez uchodzi oleju ale przy wymianie na valvoline jakby troszke mniej :eusathink:

Opublikowano

mi też po odpaleniu zadymi i później ok. A co do oleju, to u mnie go dużo nie ubywa. Ostatni dolałem 250ml po przejechaniu 3 tys. km. to myśle że ok. Tyle, że ja zchodziłem z 15w40:facepalm: (co za nie powiem kto to gówno wlał) na 10w40 przy następnej schodze na 5w40:)

Opublikowano
Witam. Chciałem zapytać jakie ubytki oleju są akceptowalne w silnikach 2.8v6? Pytam bo znajomemy pomiędzy wymianami oleju (15kkm) musi dolewac 3-4 litry. To jest norma dla zdrowego silnika?

uszczelniacze na zaworach zdechły