Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wysokość opon przód a tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam takie pytanie, do wymiany w najbliższym czasie mam dwie oponki na przedniej osi w chwili obecnej mam 225/50/17 cztery sztuki takie same na każdym kole

I teraz pytanie czy jak założe 225/45/17 na przednią oś ( są dużo tańsze ) czy mogą wystąpić jakieś problemy ? Ktoś już może robił coś podobnego ? Auto to a4b8 CaGa 2008r posiada Abs,esp

Opublikowano

Ja jak założyłem w b7 większe na tyle a mniejsze na przodzie od razu wywaliło esp na blacie wielką ikonkę

Opublikowano

Zamienniki opon. Kalkulator opon. Przelicznik opon. Opony.com.pl

Ogólnie średnica zewnętrzna opony o profilu 45 jest mniejsza o ok. 22mm. Raczej na pewno esp będzie świrowało; w razie jakiegoś dzwona ubezpieczalnia też może się przyczepić że był założony nie homologowany rozmiar do danego auta, pretekst do nie wypłacenia odszkodowania (spotkałem się z takim przypadkiem)

a ogólnie uważam że "Jak cię stać na konia to powinno i na uzdę" :wink:

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za odpowiedz !

A gdyby tak zalozyc wszystkie cztery 225/45/17 esp nie powinno wywalsc bledow ? Jedyny minus to przekłamania predkosciomierza ?

Opublikowano

1.Nie wywali

2.Tak,będzie przekłamywał.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jakiego rzędu przekłamanie wchodzi w grę?

Opublikowano

wlasnie przerabiam temat,

mam u siebie w b8 225/45/17

przeklamania dość spore ok 7% do tyłu czyli na zegarach 100 w rzeczywistości 93.

na blacie będziesz miał większy przebieg niż w rzeczywistości , podobnie ze spalaniem (tak mi się wydaje).

225/50/17 są bardzo drogie. Ceny wręcz identyczne jak 225/45/18

Opcją jest 205/55/17. Ciut tańsze - na komplecie ok 200-300zł porównując te same modele opon.

Ja chyba zakupię właśnie ten rozmiar.

Opublikowano

No to jedyny pozytyw że przekłamuje do przodu a nie do tyłu, bo można by sobie narobić problemów:grin: przy spotkaniu z niebieskimi.

Opublikowano

A nie będzie za wąsko wyglądać na 205 ?? zastanów się bo to tylko 200-300zł a wiesz że może dosyć komicznie wyglądać szczególnie od tyłu, 225 przy całej sylwetce b8 nie wyglądają zbyt szeroko, pozdr:wink:

Opublikowano

Ale sa tez plusy:

- nizsze spalanie

- wyzszy komfort jazdy (koleiny i dziury)

- lepsze hamowanie i przyczepnosc na mokrym

- ciut lepsze przyspieszenia

- niższy hałas (dla mnie bardzo istotny aspekt)

A to wszystko przy fajnych wizualnie felgach 17"

Na + 225

- lepszy wyglad

- lepsza trakcja (dla lubiacych killowac spod swiatel to wazny argument)

- lepsze zachowanie podczas szybkiej jazdy (autostrady i trasy S).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam, mam takie pytanko...bo mam możliwość nabyć na dobrych warunkach 18 RS6...kapeć jest 245/40/18 nie jest za szeroko? bezie pływał pewnie??

Opublikowano

W koleinach trzeba trzymać dość mocno.

Mnie to osobiście nie przeszkadza przy 235/45.

Opublikowano

ja już czuję przy 225 koleiny, więc 245 osobiście bym odpuścił, ale wiadomo każdemu pasuje co innego

Opublikowano

Ja też mam 235/45/17 i mnie drażni to ściąganie w koleinach.

Trzeba dobrze kiere trzymać.

Sezon się kończy i zaczynam polowanie na 215/50/17

Opublikowano

Panowie a takie pytanie mam Quattro i chodzi mi o to czy moge załozyć na przód 205/50 R17 a na tył 225/45/17 różnica wysokości 0.4% (około 2.5 mm na średnicy) i chciałem to założyc na felgę 8 cali. I czy te 205 nie zejdą za nisko wzgledem tyłu ?

Opublikowano

Mam obecnie na przodzie 225/50/17 natomiast na tyle 235/45/17 model identyczny Pirelli cinturato P7 ( brak błędu ESP) są nowiutkie i następne chyba kupie 225/50/17 wszystkie cztery :wink: wyglądają spoko, lepiej się jeździ jak na 235 choć tylko jeden rozmiar różnicy.

Opublikowano

Ale jak masz oske to nie ma różnicy możesz nawet i 15 z tyłu załozyć a na przód 18 :D heh a do quattro jest troche problem:/

Opublikowano
Panowie a takie pytanie mam Quattro i chodzi mi o to czy moge załozyć na przód 205/50 R17 a na tył 225/45/17 różnica wysokości 0.4% (około 2.5 mm na średnicy) i chciałem to założyc na felgę 8 cali. I czy te 205 nie zejdą za nisko wzgledem tyłu ?

Torsen taką różnicę strawi, bardziej martwiłbym się o esp i chociażby z tego powodu lepiej nie cudować i zakładać takie same gumy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

HAHA u mnie nie ma ESP :D:D:D:D Dzieki za odpowiedz :):hi:

Opublikowano

Ale masz ABS a on też czyta prędkości opon i przy ostrym hamowaniu może być niemiło.