kezman Opublikowano 28 Stycznia 2021 Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Mam dziwny problem - założyłem lusterka 14+2pin (wcześniej miałem 12+2 - brak było tylko składania) i wszystko działa ale ustawianie lusterka działa w "drugą stronę" tj. jak chce przesunąć szkło w dół to idzie w prawo, jak w górę to w lewo, jak w prawo to idzie w dół, jak w lewo to w góre... Odpowiada za to jakieś kodowanie czy kable we wtyczce są zamienione ? EDIT - zamienione kable w kostce Edytowane 28 Stycznia 2021 przez kezman
KiVash Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) Mam moduły 8K0959792P i 8K0959793P i chce dołożyć składanie elektryczne. Na 10pin podejdą lusterka? Edytowane 9 Lutego 2021 przez KiVash
maniekkg Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 (edytowane) Witam panowie, założyłem moduły 8K0959792B, 8K0959793B pod składane lusterka, wkleiłem kodowania ze starych modułów, wszystko się zakodowało, założyłem lusterka składane, wszystko chodzi, składają się rozkładają. Ale jest taki problem nie otwierają mi się w ogóle szyby tylne, przód chodzi normalnie a tylne nawet nie drgną, o co chodzi ? Edytowane 24 Lutego 2021 przez maniekkg
maniekkg Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 10.06.2016 o 09:57, maseratis napisał: Edytowane 26 Lutego 2021 przez maniekkg
maniekkg Opublikowano 26 Lutego 2021 Opublikowano 26 Lutego 2021 W dniu 18.04.2019 o 08:06, wrclaguna napisał: cos z kodowaniem nie halo No dokładnie ja mam podobnie i też te same sterowniki kupiłem 8K0959792B, 8K0959793B pod składane lusterka, wkleiłem kodowania ze starych modułów, wszystko się zakodowało, założyłem lusterka składane, wszystko chodzi, składają się rozkładają. Ale jest taki problem nie otwierają mi się w ogóle szyby tylne, przód chodzi normalnie a tylne nawet nie drgną, zakładam z powrotem stary sterownik tylne szyby chodzą kodowanie takie same i w starym i w nowym, nie mam pojęcia o co chodzi.
kezman Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Z czego pochodzą te sterowniki ? Może z cabrio ? Sprawdzilbym z VCP czy jest możliwa parametryzacja tego sterowenika (nie pamiętam teraz czy jest)
maniekkg Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 W dniu 1.03.2021 o 10:02, kezman napisał: Z czego pochodzą te sterowniki ? Może z cabrio ? Sprawdzilbym z VCP czy jest możliwa parametryzacja tego sterowenika (nie pamiętam teraz czy jest) Nie wiem w ogłoszeniu było sterowniki do audi A4 B8, A5 cześci z demontażu, tyle wiem, a numer sterownika znajduje się na liście w pierwszym poście. Dwie osoby już sprawdzały kodowania i wszystko jest dobrze, a tylne szyby nie chodzą Spróbuje kupić jeszcze inne sterowniki i założę, bo czarna magia.
KiVash Opublikowano 5 Września 2021 Opublikowano 5 Września 2021 Do czego ta końcówka?, jeśli ktoś kojarzy.
pawel72689 Opublikowano 5 Września 2021 Opublikowano 5 Września 2021 4 godziny temu, KiVash napisał: Do czego ta końcówka?, jeśli ktoś kojarzy. Może fotochrom...?
Voucher Opublikowano 20 Lutego 2022 Opublikowano 20 Lutego 2022 Panowie, Podpowiedzcie, bo szukam lusterek 10 pin pod składanie. Moje lusterka są już po pierwszym lifcie (są mniejsze) ? Dodatkowo moje obudowy są z rowkiem, natomiast ogłoszenia które widzę na Alle są bez tego rowka. Czy to jeszcze jakiś inny model lusterka?
Fear44 Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 (edytowane) Czy lusterka angielskie różnią się czymś jeszcze oprócz samego wkładu? EDIT Dobra znalazłem temat na forum i są jednak inne, niby dotyczy to b7 ale prawdopodobnie w nowszych będzie tak samo Edytowane 1 Października 2022 przez Fear44
Patryk122997 Opublikowano 6 Lutego 2023 Opublikowano 6 Lutego 2023 Witam panowie czyli z tego co wyczytałem posiadam 15 pinów w sterowniku i obsłuży mi wszystkie funkcjie lusterek czy fotochromy nie?
mareqww Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Przeszedłem wymianę lusterek zwykłych tj. 6 pin na składane elektrycznie + fotochromy. Obudowy założyłem swoje, więc kupując nie martwiłem się ich kolorem. Lusterka i wkłady kupowałem przez kilka miesięcy żeby oczywiście nie przepłacać - wyszło około 800 zł Ponadto kupiłem nowy "powystawowy" podłokietnik drzwi z kompletem przycisków ora pokrętłem do składania lusterek za 170 zł. Zainstalowane miałem odpowiednie moduły tj. 8K0959792R / P Cała operacja do wykonania w kilka godzin pod warunkiem, ze nie ma komplikacji ........ i nie obyło się bez niej. Prawe lusterko okazało się być najprawdopodobniej z anglika tzn. ramię troszkę krótsze ..... wyszło po zamontowaniu - ograniczona widoczność (nie widać boku auta) Co się nakląłem zanim doszedłem do przyczyny. Pozostało więc pozostawić swoją podstawę co wiązało się z demontażem sprężyny oraz rozbrojeniem kabla. O ile kabel to żaden problem to sprężyna wymagał zaangażowania dodatkowej osoby a nawet dwóch. Udało się zamontować - działa bez zarzutów
michalspam94 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) Cześć, sam właśnie jestem w trakcie takiej operacji - kupiłem 2 lewe lusterka z czego jedno okazało się z anglika, jedno prawe - miało być do A5 Sportback, a nie pasuje, więc pewnie sprzedający coś pomieszał i teraz czekam za prawym - zamówiłem kolejne. Dodam od siebie, że łatwo można sprawdzić z jakiej wersji jest lusterko - dokładniej trójkąt mocujący. Po odsłonięciu czarnej pianki ujrzymy stelaż metalowy, a na nim szukamy wypukłych napisów: LLR, RLR, LLL, RLL - w dużym uproszczeniu pierwsza litera oznacza po której stronie jest kierownica - jak L, to po naszemu, zatem lewe powinno mieć LLL, a prawe LLR. Jak ma inaczej to na 99% jest z anglika. Na początek nie montowałem przełącznika, a jedynie składanie przez MMI / komfort - działa. Dociągi szyb z tego co zauważyłem są w przypadku sterowników A5 ustawiane przez kodowanie. Nie miałem możliwości sprawdzenia czy w sterownikach z A4 da ratę to aktywować. U mnie jest to Byte 3 Bit 1: Short Lift activate Edit: Po zamówieniu kilku prawych lusterek i odsyłaniu ich gdyż nie pasowały w końcu trafiłem to co potrzebne i mam zamontowane oba. Teraz kilka uwag: Na aucie siadło lustro prawe z trójkątem mocującym z europy, które jak się później okazało ktoś próbował przerobić z anglika, ale popsuł - kupiłem je za 120zł. W lusterku 14 pin, uszkodzona była obudowa i kierunkowskaz. Lusterko otwierało się odwrotnie, przy otwieraniu nie zatrzymywało się i wywijało na zewnątrz. Rozebrałem je, okazało się, że: - brakowało sprężynki - pasowała skrócona od długopisu - odwrócona była wtyka przy silniczku (zamieniona biegunowość, stąd odwrotne działanie składania) - brakowało uszczelki - tu zastosowałem swoją ze starego lusterka z auta - mechanizm regulacji 14pin działał odwrotnie w osi X (lewo-prawo) - wiązka przerobiona została na 10 pin i zastosowałem stary mechanizm (miałem jedną wiązkę z lewego lusterka, które kupiłem na części) Dodatkowe uwagi: 14-pinowe lusterko bez foteli z pamięcią nic nie daje. Jeżeli lusterko po rozpięciu sprężyny i ponownym jej założeniu ma luz - nie panikuj, zrób 2 cykle rozkładania / składania elektrycznego. Luz powinien ustąpić. Jeżeli nie ustąpił, to możesz panikować, bo kolejny raz musisz walczyć z tym cholernym mocowaniem. Kupiłem przełącznik lusterek wraz z wkładką z ikonkami. Rączkę postanowiłem przewiercić, gdyż nie mogłem dokupić w rozsądnych pieniądzach. Niestety nie ma oznaczenia gdzie wiercić. Z pomocą przyszedł lakier do paznokci. Najtrudniej wyznaczyć gdzie wiercić. Wiercenie zacząłem od 1.5mm, później stopniowo do 6mm. Wygląda prawie jak oryginał - nie ma tylko tego delikatnego ścięcia/zaokrąglenia. Edytowane 31 Sierpnia przez michalspam94
jaco124pl Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Wie ktoś jakie piny idą do kostki od lusterek ?
Rekomendowane odpowiedzi