Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak podłączyć nie ori alarm?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem alarm bloker z firmy Stig i chciałbym go zamontować w swoim aucie. Ale że jestem kompletnie zielony w tym temacie więc proszę o podpowiedż jak to zrobić i gdzie najlepiej się wpiąć w przewody?

Opublikowano

podjedz do elektronika to Ci podepnie, jak jesteś zielony w elektronice to nie zabieraj się za montaż, możesz sporo popsuć.

Opublikowano
  • Autor

Sprzedawca twierdzi że łatwo jest podłączyć ten alarm ale nie wiem gdzie szukać kabli w które trzeba się wpiąć?

Opublikowano

Dolna częśc słupka kierowcy, tu pewnie znajdziesz kierunkowskazy, napięcie 12V

Po co Ci ten alarm?

Zwykle alarmy mają obcję zamykania i otwierania auta, potwierdzenie kierunkami, czujnik wstrząsowy itp.

Jak chcesz rozwiązać otwieranie drzwi jak komunikacja idzie po can?

Nie masz alarmu fabrycznego? Może masz tylko trzeba zmienić kodowanie

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie mam ori alarmu dla tego chce coś zamontować.

Opublikowano

Ale chcesz aby ci wył samochód jak ktoś wybije szybę, czy jak?

Jak pisałem wcześniej komunikacja z zamkami w drzwiach jest po canie więc trochę lipa.

Chyba że bedziesz zamykał auto oryg. pilotem a alarm uzbrajał drugim

W B5 założyłem u siebie oraz innych ale w B6 gorsza sprawa

Opublikowano
  • Autor

Chciałbym żeby auto było jakoś zabezpieczone bo stoi pod chmurką. Chce właśnie żeby wyło jak ktoś będzie coś kombinował przy aucie i żeby działało domykanie szyb.

Opublikowano

Może lepiej wymień moduł komfortu i bedziesz miał alarm itp.

Domykanie szyb również po can-ie więc lipa z innym alarmem.

Owszem dało by się ale przeróbek sporo.Trzeba by ciągnąć dodatkowe kable do silników szyb, odseparować diodami.

Tapatalk

Opublikowano

Kolego maxim 79 mogłeś najpierw zapytać a potem kupić alarm, ale do rzeczy - magistrala CAN w B6 akurat jest tu bardzo pomocna pod warunkiem posiadania alarmu który będzie z nią współpracował wtedy montaż jest nawet prostszy niż w B5. Jeżeli chodzi o montaż alarmu analogowego to faktycznie może przysporzyć sporo problemów np. sygnały otwarcia drzwi nie są nigdzie dalej wyprowadzone i trzeba prowadzić przewody do każdych drzwi. Alarm który kupiłeś uzbrajany jest chyba tylko z pilota, a powinieneś mieć wersję bezpilotową bo według mnie to nie za bardzo jednym pilotem zamykać samochód a drugim uzbrajać alarm.

Opublikowano
  • Autor
Kolego maxim 79 mogłeś najpierw zapytać a potem kupić alarm, ale do rzeczy - magistrala CAN w B6 akurat jest tu bardzo pomocna pod warunkiem posiadania alarmu który będzie z nią współpracował wtedy montaż jest nawet prostszy niż w B5. Jeżeli chodzi o montaż alarmu analogowego to faktycznie może przysporzyć sporo problemów np. sygnały otwarcia drzwi nie są nigdzie dalej wyprowadzone i trzeba prowadzić przewody do każdych drzwi. Alarm który kupiłeś uzbrajany jest chyba tylko z pilota, a powinieneś mieć wersję bezpilotową bo według mnie to nie za bardzo jednym pilotem zamykać samochód a drugim uzbrajać alarm.

A gdzie taki alarm mogę kupić?

---------- Post dopisany at 15:43 ---------- Poprzedni post napisany at 15:36 ----------

Fakt, mogłem najpierw zapytać ale sugerowałem się tym że w mojej b5 montaż był formalnością. Jak wspomniałem jestem zielony w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość. Jeśli polecicie mi jakiś alarm który będzie odpowiedni do b6 to spróbuję zwrócić ten który zakupiłem. W sumie nie przeszkadzałoby mi gdybym musiał uzbrajać alarm drugim pilotem ale jeśli znacie lepsze rozwiązania to proszę o poradę.

Opublikowano

Znajdziesz na allegro np seo perfect can, z tym że cena dobrych alarmów CAN jest o wiele wyższa niż analogowych

Opublikowano
Opublikowano

analoga podepniesz łatwo i can Ci nie przeszkodzi w tym, w cale nie trzeba przeciągać kabli do każdych drzwi a tylko do dzrzwi kierowcy reszta podłączeń jest jak najbardziej dostępna w b6 tj.krańcówki drzwi ,klap przód jak i tył.

Opublikowano
analoga podepniesz łatwo i can Ci nie przeszkodzi w tym, w cale nie trzeba przeciągać kabli do każdych drzwi a tylko do dzrzwi kierowcy reszta podłączeń jest jak najbardziej dostępna w b6 tj.krańcówki drzwi ,klap przód jak i tył.

To może kolega pokaże na załączonym schemacie drzwi pasażera gdzie jest sygnał krańcówki wewnątrz samochodu, bo ja widzę że wchodzi on do modułu przy siłowniku szyby a dalej ta informacja idzie już po CAN

drzwi.jpg

Opublikowano

mam analoga u siebie i dział bardzo dobrze

sygnał otwartych drzwi to np. czarny duży konektor -> brązowo biały = drzwi w MK.

Opublikowano

Tak jest to przewód który sygnalizuje otwarcie drzwi ale nie jest to bezpośredni sygnał z krańcówki i względem masy jest na nim różnica potencjałów a niestety są alarmy które mają z tym problem

Opublikowano

podpinałem kilka i nie było problemu z tym co piszesz, a co dokładnie się działo?

a w jakim celu używać sygnału bezpośrednio z krańcówki?

Opublikowano

miałem przypadek z alarmem który reagował tylko na podanie masy, nie reagował na minus który steruje lampkę wnętrza, wiąże się to z tym że lampka ma funkcję ściemniania, lampki oświetlania przestrzeni nóg też wyłączają się po ok 10min bo są sterowane przez elektronikę i właśnie spadek napięcia na tej elektronice był skutkiem tego że alarm nie reagował na otwarcie drzwi. Zdecydowana większość alarmów nie mają tego problemu i nawet przystosowane są do współpracy z lampką która po zamknięciu samochodu jeszcze przez chwilę świeci. jeżeli jesteśmy pewni ze alarm będzie poprawnie współpracował to podłączenie się pod przewód który podałeś rozwiąże nam problem z sygnałem otwarcia drzwi

Opublikowano
  • Autor

Panowie widzę że jesteście mocni w tym temacie więc powiedzcie czy te alarmy do których podałem linki będą dobre?