Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wymiana silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, koledzy będę wymieniał silnik w swojej a4 b5 2,5 AFB FWD Tiptronic , czy bez przeróbek do mojej skrzyni (EFR, zostaje automat) podejdzie motor (goły) z MANUAL AFB albo QUATTRO AUTOMAT AFB? czy bez przeróbek wchodzi tez AKN?

Opublikowano

dlaczego cały motor chcesz wymieniać, pewnego masz dawcę???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

takie wątki powinny iść do kosza....jak ktoś zaczyna temat i nie kończy ...bałagan tylko jest i zero informacji..........!!!!!!!!!!

Opublikowano
takie wątki powinny iść do kosza....jak ktoś zaczyna temat i nie kończy ...bałagan tylko jest i zero informacji..........!!!!!!!!!!

Jestem podobnego zdania,ktoś się stara pomóc i odpowiada a tu kamień w wodę :/

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, podlacze się do tematu bo nie mogę znaleźć zadnego podobnego. Posiadam audi a4 b5 z 2.5 quattro w tiptronicu i mam pytanie odnosnie zmiany silnika na 1.9 tdi 116 km. Czy moge taki silnik dolozyc pozostawiając skrzynie ta co mam?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

witam. nie jestem mocnym znawca tematu ale z tego co się orientuję to nie bardzo,ten 1.9 masz od quattro ? ale niech bardziej fachowi się wypowiedzą. A wiesz ile to pracy przy zmianie z 2.5 na 1.9 ? Jak dla mnie to jak samobójstwo! Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Opublikowano

Właśnie nie jest od quattro. Właśnie chcę sie dowiedziec czy ta skrzynia współgra z tym silnikiem. A sam przekladka to bez przesady w jeden dzień ogarnę najwazniejsze rzeczy. 1.9 juz wyciagniety i wszystko co potrzebne czeka tylko na odpowiedz czy da rade czy nie.

Opublikowano
witam. nie jestem mocnym znawca tematu ale z tego co się orientuję to nie bardzo,ten 1.9 masz od quattro ? ale niech bardziej fachowi się wypowiedzą. A wiesz ile to pracy przy zmianie z 2.5 na 1.9 ? Jak dla mnie to jak samobójstwo! Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Silnik to silnik....takie przekładki to prawie codzienność dla niektórych ;)....często się czyta o tym na forum ;).....daleko im do samobójców ;):)

Opublikowano

Nie wiem jak dla mnie to bez sens. :) sama elektryka ? immo ? :) A jeżeli nie jest od quattro to może nie pasować , ponieważ ja ostatnio też walczyłem z silnikiem i wiem że nie pasowało mi od quattro ale ja to robiłem z 2,5 na 2,5 a jak to w 1,9 to nie wiem. :) Napisz jak wyszło bo jestem ciekawy. :) Chętnie się dowiem czegoś nowego.

Opublikowano

Elektryka i immo to nie problem. Wydech tez mam i wszystko co potrzebne. Zależy mi na info. czy wogole wyciągać moj silnik bo glupio by bylo jak by skrzynia nie podeszła.

Opublikowano

To nie wiem, jak widać ciężko nikt nie wie. :P tylko to co ja mówiłem że zwykłe a quattro się różni to i można założyć że od 1.9 też może być klapa! Może jak tu nikt nie podpowie to poszukaj jakiegoś BARDZO dobrego warsztatu i przedzwoń może ktoś coś podpowie. Ostatecznie poświęć dzień i spróbuj..

Opublikowano

W 1.9 jeśli jest to silnik od manualnej skrzyni to może nie pasować końcówka korbowodu - na pewno jest to problem przy swapie z automata na manuala ( trzeba coś tam szlifować i zbierać ) nie wiem jak w drugą stronę , możliwe że konwerter nie będzie dobrze wycentrowany

Opublikowano

wygląda jak moja manulana. :) tylko pytanie o trzpień bo tym się ma różnić. ale jest potencjał do próby, :)

Opublikowano

No automat ma na pewno inny trzpień niż manual, znaczy prawdopodobnie. Tak czy inaczej przekładając z autmoatu na manual zmieniasz koło czyli trzpień już będzie pasował.

Opublikowano

mi chodzi tutaj o quattro. no ale chyba zostaje spróbować ? :)

Opublikowano

Sprawdziłem w ETCE - wał jest różny na pewno w AJM , oraz AVF i BHW z Passata i z A4 B6 z Quattro - mówimy o silnikach na PD , w silnikach na pompie nie ma różnicy , tak samo w AFB czy AKN nie ma rozróżnienia w numerach części

Poszukaj w necie tematów o swapie z automata na manual - zobaczysz o co dokładnie chodzi. Może problemów nie będzie ale skoro pytałeś czy coś cię może zaskoczyć to pomyślałem o tym.

Aha a komputer silnika 1.9 masz od automata , albo chociaż z podobnego rocznika bo tam już skrzynia z silnikiem po Canie się komunikują przynajmniej w poliftach po 99 roku

---------- Post dopisany at 22:11 ---------- Poprzedni post napisany at 22:10 ----------

No automat ma na pewno inny trzpień niż manual, znaczy prawdopodobnie. Tak czy inaczej przekładając z autmoatu na manual zmieniasz koło czyli trzpień już będzie pasował.

no ale damianeq wkłada silnik z manuala do skrzyni automat :wink:

Opublikowano

Oba auta wyprodukowane są po 99 roku. Sporo się wyjaśniło, ale ciekawe czy skrzynia będzie normalnie zmieniać biegi mimo różnic w momencie obrotowym. No nic pozostaje sprawdzić to mi :wink: i sporządzić stosowną dokumentacje dla potomnych by nie było takich problemów.

---------- Post dopisany 18-01-2014 at 17:57 ---------- Poprzedni post napisany 14-01-2014 at 08:07 ----------

Witam. Czy moze jest ktos w posiadaniu pinoligi polaczenia instalacji silnika z samochodem. Chodzi dokładnie o te cztery kostki czerwona brązowa czarną i białą. Interesuja mnie schematy 1.9 i 2.5 Tdi.

Opublikowano

Zmieniałem silnik w polifcie 2000 r. z 2.5 tiptronic na 1.9 manual i nie musiałem nic w tych kostkach ruszać z pinami, tylko zmostkować przekaźnik od rozrusznika ale jak zostawiasz automata to Ciebie to nie dotyczy.

Ja osobiście jakbym miał dalej zostawiać automata to kupiłbym taki jak ma być z 1.9 razem ze sterownikiem z 1.9 a sprzedał ten z 2.5 a najlepiej to kupić od jednej osoby całą przekładkę ze skrzynią.

Opublikowano

tylko że 1.9 TDI nie było automatów w quattro :wink: