VicVega Opublikowano 12 Września 2013 Opublikowano 12 Września 2013 Koledzy, dzisiaj podczas jazdy stało się coś dziwnego, mianowicie, kiedy skręcałem w prawo wyskakiwał mi na FISie czerwony komunikat BRAKE!, z trzema sygnałami dźwiękowymi. Pojawiło się to ze 3 razy, przy zakrętach ok. 90 stopni, nie mniej. Hamulce sprawne, tzn. hamują, a po wyprostowaniu kół komunikat znikał. Poza tym stało się również coś jeszcze dziwniejszego, bo przy zawracaniu, na dwa razy czyli z użyciem wstecznego, skrzynia (tiptronic) zatrzymała mi się na jedynce i nie chciała wrzucić wyższego biegu. Musiałem zgasić silnik i zapalić znów. Potem było ok. Nie wiem czy ma to jakiś związek. Nie wiem czy zamieszczam w dobrym dziale ten post, bo z tego, co się orientuję komputer czasem komunikuje w ten sposób problemy, które nie mają nic wspólnego z hamulcami, ale komunikat był jednak dotyczący układu hamulcowego. Podłączyłem przed chwilą VAGa i w hamulcach jest taki błąd: 01119 - Gear Recognition Signal 35-10 - - - Intermittent Komunikat ten pojawia się już od dawna i nikt nie wie o co z nim chodzi niestety. Dodam jeszcze, że przy skręcaniu w lewo pojawia się jakieś dziwne szuranie. Tutaj wątek z opisanym problemem, może ma to też coś wspólnego: http://a4-klub.pl/uklad-napedowy-12/szuranie-skrecaniu-lewo-285149/#post3753994 Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Co to może być? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Dev Opublikowano 12 Września 2013 Opublikowano 12 Września 2013 Sprawdz wtyczki do ECU i sterownika ABS ---------- Post dopisany at 13:38 ---------- Poprzedni post napisany at 13:37 ---------- Sruby na przegubach masz dobrze dokrecone ?
VicVega Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Opublikowano 15 Listopada 2013 A podpowiesz, gdzie tych wtyczek szukać dokładnie? Odnośnie przegubów, miałem ostatnio jeden zewnętrzny wymieniany, może coś jest niedokręcone faktycznie. Myślisz, że to może mieć coś wspólnego? Dodam jeszcze, że wg strony Ross-Tech, gdy pojawi się taki błąd w sterowniku ABS/ESP należy sprawdzić sterownik skrzyni. Tak zrobiłem, a ten wypluł mi coś takiego: 17090 - Transmission Range Sensor (F125): Implausible Signal P0706 - 35-10 - - - Intermittent Czy to się składa w jakąś sensowną całość? ---------- Post dopisany 13-09-2013 at 22:53 ---------- Poprzedni post napisany 12-09-2013 at 13:59 ---------- Poszperałem trochę w sieci i wpadłem na forum, gdzie kilka osób napisało, że problem z błędem 01119 - Gear Recognition Signal polega na czujnikach ABS. W kilku przypadkach pomogło wyjęcie ich i przeczyszczenie. Spróbuję jutro się za to zabrać. Dam radę wytargać je sam? ---------- Post dopisany 15-11-2013 at 17:33 ---------- Poprzedni post napisany 13-09-2013 at 22:53 ---------- Problem chyba rozwiązany. Znajomy mechanik zwrócił mi uwagę, że muszę mieć poziom płynu hamulcowego na max. Sprawdziłem więc, było tak na środku między max a min, może trochę mniej. Dolałem do max i jest spokój póki co.
Rekomendowane odpowiedzi