Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

sprzęgło jakie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AFN 19

96 r 1.9 110km jakie idzie sprzęgło zwykłe czy dwumasowe i jakie są ceny jakiej firmy kupic

proszę o podpowiedz

Opublikowano

Zakładaj koło dwumasowe + sprzęgło od AWX firmy Sachs. Wszystko pasuje p&p

Opublikowano

Jak latasz serią i nie planujesz modów to zakładaj normalne seryjne sprzęgło (fabrycznie siedzi dwumas) jeśli chcesz wymienic samo sprzęglo koszt to około ~500zł (sachs) za części jeśli z dwumasem to około 1300zł i jak masz zrzuconą skrzynie to nie zaszkodzi zmienić zimering na wale. Lecz jesli chcesz modzić to wsadzaj sztywne koło z 1z :)

Opublikowano

Seryjnie idzie LUK

Opublikowano

za sachs płaciłem 1650 zł robocizna moja

Opublikowano

wielkie dzięki za rady mysle ze pójdzie LUK -a padło na Sachs i jest ok

pozdrowienia

Opublikowano

Jak zmieniasz same sprzęgło musisz się liczyć z faktem że w niedługim czasie może paść dwumasa...

Sprzęgło wal od AWX-a różni się tym że nie ma sprężynek tłumiących tak jak w AFN/AVG.

Jak planujesz moc ponad 160KM to wtedy wal w sztywne chodź ja bym nie robił tego w ogóle...

Oczywiście uszczelniacz to podstawa.

Opublikowano

Jak uszczelniacz jest dobry to po co go ruszać ?? Już nie raz na forum było pisane jak ktoś zmieniał uszczelniacz u partacza i po krótkim czasie, trzeba było zrzucać wszystko od nowa.

Sprzęgło awx nie ma sprężynek ponieważ cały ciężar płynnego przenoszenia momentu i tłumienia wibracji bierze na siebie dwumas. Było chwilę temu opisywane, że jak ktoś ładuje zestaw ze sztywnym kołem gdzie tłumiki drgań są w tarczy sprzęgłowej to są one w stanie wyginać się, jedynie o 15 stopni. Za to sprężyny w kole dwumasowym są w stanie rozciągnąć się o 90 stopni. Do pewnej granicy dwumas jest o wiele lepszy, później już trzeba kombinować ze sztywnym kołem ale i specjalnie wzmacnianym sprzęgłem. Miałem wcześniej 1z ze sztywnym kołem gdzie było dowalone stosunkowo nisko 315 Nm i niestety ale dało to radę skrzyni.

Jak założysz sztywne koło to stracisz na komforcie i jest to fakt niezaprzeczalny. Mówię to z perspektywy posiadacza 1z/afn i nie sądzę żeby inżynierowie Audi chcieli zaszkodzić swoim klientom. W moim afn po niespełna 300 tys. biegi wchodzą jak w masło, nic nie blokuje, nie haczy, nie buczy itp. Dwumas spełnił i dalej spełnia swoją rolę.

Opublikowano

Tak Tomek po części masz racje bo sam spartoliłem zmianę uszczelniacza ale wiadomo że jak juz się tyle rozbierze to lepiej i ten uszczelniacz kupić.

U mnie z dwumasą miałem także sprężynki w tarczy i powiem ze nie było zajechane sprzęgło itd a zmiana na tarcze bez sprężynek dała silnikowi trochę elastyczności:decayed:

W ogóle jak dla mnie to jest chore cofać się do zwykłego koła,wibracje są nie do zniesienia:decayed:

Opublikowano

Ja osobiście jestem za jednomasem :) Sam mam grubo pomodzone i nie wyobrażam sobie przy pełnym bucie wpinać bieg na dwumasie:wink:

Opublikowano

A co proponujecie do AFN w ,,Q'' sprzęgło AWX + jaki docisk plany na 200km ???

Opublikowano

Ja zaladowalem do afna w q dwumas i sprzeglo awx kpl. Luk za 1450zl. Robota wlasna. Do 350Nm spokojnie starczy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja wymieniłem na LUK cały komplet cena ok.600 zł.:grin:

Opublikowano

dajcie spokój z tym jednomasem, to sie sprawdza w przypadku niefabrycznego sprzegła jednomasowego(modyfikowanego) a to kosztuje wiecej niz500zł), te zestawy które tak montuja na forum są do słabych setupów do 150km sie nada, ale jak ktoś myśli o 200km w VP to bez zastanawiania montujcie sprzeglo AWX kultura pracy zatem komfort bez porównania, cena podobna, nawet taniej niz jednomas przygotowany pod wieksze moce:whistling: komplet idzie kupić taniej niz 1500zł

Zobaczcie seryjnie AWX ma 310nm, po sofcie robi sie 360-380nm i sprzegło nawet nie jęknie, a w AFNie osiagnać wiecej niz 380nm to juz trzeba grubo pójść powyzej 190km:whistling: tak wiec nowe sprzeło AWX i mody pod 200km jestescie w domu, jednomas to porażka:facepalm: i nie ma co sie oszukiwac, ten zestaw sprawdza sie w podłużniakach lae tam fabryka daje sprzęgło które w serii ma 160km a nie 90 jak w silniku wzdłużnym. Tamte sprzęgła nie pasują do nas:whistling:

Nelson, ex własciciel(mekto) twojej B5 zakatał sprzegło jednomasowe przy setupie 173km swego czasu, teraz masz tam cos wzmocnione z tego co pamietam:whistling:

Opublikowano

Widzisz Kowi niektórym nie przegadasz bo sądzą że jak założą jednomas (twierdząc że dwumas się rozleci) to będzie bezawaryjnie. Przy grubym setupie trzeba wzmocnić samo sprzęgło bo inaczej ro***erdoli skrzynię. Założyłem cały zestaw od AWX i wszystko działa rewelacyjnie, ewidentnie auto lepiej przenosi moment obrotowy (poprzedni dwumas miał najlepsze lata za sobą tak jak i tarcza sprzęgła).

Ciekawe czemu afn pomimo dwumasu ma sprężyny w tarczy sprzęgłowej a tarcza awx ich nie ma.

Opublikowano

Podejrzewam ze inżynierowe doszli że sprężyny zdychają po pewnym czasie.

Ja sprzegło miałem zdrowe a mimo to odczuwam różnicę po przejściu na sprzęgło z AWX-a.