Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana paska rozrządu i oprzyrządowanai.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do wymiany paska rozrządu i napinaczy. Muszę się też dostać do pompy wody. Muszę więc zdjąć zderzak, chłodnice ( cały przód). Poszukuję więc jakiejś informacji co po kolei trzeba rozebrać i wyjąć żeby się dostać do rozrządu i pompy. Może być jakiś film.

Opublikowano

Nie wiem czy czegoś nie przegapię ale zaczynasz najpierw od ściągnięcia przedniego zderzaka (jak będziesz pod samochodem to zobaczysz 2 śruby którymi jest przymocowany odkręcasz je i przy końcach zderzaka popychasz go na do tyłu wtedy zejdzie ci z zaczepów), jak odepniesz już zderzak to będziesz widział już wszystko musisz odkręcać po kolei później chłodnica ale nie wiem czy lampy nie będą ci przeszkadzać jak już uporasz się z chłodnicą to wszystko na widoku już będzie :) Proponuję żebyś poszukał sobie książkę SAM NAPRAWIAM tam jest super opisane jak nie znajdziesz napisz pw :):P

Opublikowano

Tak jak napisał ja74687 ściągasz zderzak i wzmocnienie czołowe razem z chłodnicą, lampy zostają na swoim miejscu. Pamiętaj też o spuszczeniu cieczy chłodzącej. Potem zrzucasz pasek od klimy, pompy cieczy chłodzącej o raz pasek wieloklinowy alternatora, potem zdejmujesz osłony paska rozrządu, ściągasz pasek rozrządu i odkręcasz koło zębate które na zdjęciu zaznaczyłem żółtym kółkiem i już masz super dostęp do pompy. Zdjęcie zrobiłem zaraz po wymianie pompy.

Nowa_pompa_cieczy_ch_odz_czej.jpg