Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana popychaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

he i co zrobić zostać przy pół czy przejść na syntetyk xd I ile wchodzi do ADP ??

Opublikowano

Nie wiem ile dokładnie wchodzi do ADP ale pewnie mniej więcej tyle co do ADR czyli 3,5 litra z tego co pamiętam.

Co do przechodzenia na pełen syntetyk to powiem tak - jak uważasz. Moim zdaniem ważne jest to żebyś nie jeździł na minerale. Głupotą jest też przechodzenie z pełnego syntetyka na półsyntetyk ale w drugą stronę nie mam już takiego wyraźnego zdania. Pełen syntetyk na pewno jest lepszy ale ważniejsze według mnie jest kupowanie dobrego oleju i terminowe jego wymienianie.

Opublikowano

Auto jeździ na mobilu a to chyba nie najgorszy olej z tego co wiem

Opublikowano

Owszem ale tym razem wlej 5w40

Opublikowano

he kusi mnie to ale zarazem trochę się boje :P Jeszcze jedno jak usuwa się inspekcje w A4B5 przed liftem, 95 ro automat??

Opublikowano

VAGiem.

---------- Post dopisany at 21:23 ---------- Poprzedni post napisany at 21:17 ----------

Co do zmiany oleju. Jeśli cię stać na taki olej to nie ma co się tego bać. Inna prawa jeśli masz zmieniać na pełen syntetyk a potem na przykład jeździć na starych świecach to lepiej zostań przy pół syntetyku a wymień świece itp. Bo jak dla mnie są rzeczy ważne i ważniejsze. Znam osoby które szczycą się jazdą na pełnym syntetyku a otwierając maskę... to tylko się przeżegnać.

Opublikowano

a no obawiam sie tego "wypłukania" silnika tak niektórzy mowia. co do usuniecia inspekcji taki sam schemat jest vag comem rozumiem ?

Opublikowano

daj juz spokój, mój grat ma ponad 300000km i jezdze na wszystkich fullach i nie ma grama wycieku

jak temp. spadnie ponizej zera to zobaczysz róznice

Opublikowano

Ale Twoj od oczatku pewnie jedzi na pełnym syntetyku ??

Opublikowano

a .....uj wiadomo na czym jezdził, tego nie wiem i nawet nie chce :grin:

wazne ze teraz jezdzi na Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 i jest gicior

Opublikowano

Ile dałeś za taki olej?

Opublikowano

Ja w A80 1,6TD przechodziłem z minerału na półsyntetyk - były tylko same plusy.

Opublikowano

hymm chyba się skusze na ten syntetyk dodam, tylko, że chyba odzywają mi się popychacze bo w pewnych momentach je słychać

Opublikowano

to tez wina oleji i zapchanej lub zuzytej pompy oleju

warto tez wlac płukanke przed wymina oleju

Opublikowano

Arkom moze to troche rozswietli Ci umysl

10W40 vs 0W40 - YouTube

Opublikowano

Parę lat temu jak były te mrozy po -30 ojciec w starym passacie miał minerała, ja wtedy miałem A80 na półsyntetyku. Moja zawsze nocowała pod chmurką, starszego fura zazwyczaj w garażu, ale raz garaż miał zajęty i zostawił na dworze i faktycznie minerał był tak gęsty że ciężko było wałem obrócić. Dosłownie rozrusznik nie miał siły - aku był ok. U mnie silnik cykał na dotknięcie, smarowanie momentalnie (dwa razy tylko ropa mi zamarzłą :facepalm:). Sprawdzałem też swój olej - tak był gęstszy niż normalnie ale nadal był to olej. Więc nie wiem co oni tam za półsyntetyk wlali albo jaka temp była naprawdę.

Opublikowano

W jak już tak sie temat rozkręcił to żeby mieć dojście do pompy oleju oraz jej smoka to oczywiście miskę olejowa muszę zdjąć. Czy w ADP muszę demontować ramę/belkę nie przyglądałem się tam dokładnie jak to jest czy miskę mogę odkręcić bez demontowanie czego kol wiek ?

Opublikowano

Nie oglądałem ADP ale pewnie jest tak samo jak w ADR: albo sanie w dół albo silnik do góry. Osobiście wolałbym opcję pierwszą - mamy lepszy dostęp do miski.