Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy to sztuczne zawyżanie ceny na allegro?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Uczestnicze w aukcji http://allegro.pl/item408727572_skrznia_jbl_275_rms_wzmacniacz_macaudio_.html.

Aukcja kończy się, a sprzedający wycofał ofertę użytkonika, który przebił moja max. ofertę. Po kilku minutach ten sam użytkownik wylicytował produkt poniżej mojej maksymalnej oferty. Wydaję mi się, że to pewnego rodzaju oszustwo sprzedającego.

W międzyczasie otrzymałem meila od sprzedającego że jest gotów sprzedać towar za 450zł. Gdyby ten podstawiony użytkownik nie brał udziału w aukcji, cena była by niższa o 50zł.

Co o tym sądzicie? Czy zgłosić prawdopodobieństwo naruszenia regulaminu? W tej chwili do zakończenia aukcji pozostało ok 2h. Czy allego wycofa taką aukcję po tym jak aukcja zakończy się?

Opublikowano

Nie wycofa.

Poza tym i tak nie zdążą zareagować.

No i poza tym jeszcze aledrogo ma sprzedających i kupujących głęboko w.... poważaniu dopóki wpłacają opłaty za aukcje.

Opublikowano

po pierwsze allegro to jedno wielkie bagno... tam liczy sie przede wszystkim kasa...a kasy na aukcjach zarabiają co nie miara... jesli chodzi o aukcje, to nie bardzo rozumie...skoro licytowales i ustawiles jakas max oferte tzn ze wlasnie tyle jestes gotow w stanie zaplacic za ten sprzet... masz racje ze troche ta sytuacja podejrzana.... ale na pewne sprawy nie masz wiekszego wpływu..oczywiscie mozesz napisac na allegro i oni sprawdza czy np czasami nie z tego samego ip sa oba nicki..czy nie maja ze soba czegos wspolnego, moga (o ile zechcą) zrobic pewną weryfikacje danych, komentarzy itp... czasami pomoga, czasami zaszkodza....raz na wozie raz pod wozem niestety... chyba bedziesz musial pogodzic z tym prawdopodobnym podkreceniem ceny przez sprzedajacego bo przeciez sam zaoferowales taka kwote... ewentualnie zawsze mozesz postapic w podobny sposob np nie odebrac przesylki... czego raczej nie polecam :gwizdanie:, jesli Ci sprawa nie daje spokoju napisz do allegro i czekaj na ich reakcje... jesli uznasz ze warto zaplacic wylicytowana kwote wplacisz ja na konto ... jesli nie wystawisz sprzedajacemu odpoweidni komentarz do aukcji, ale trzeba pamietac ze nie zawsze sprzedajacy jest nieuczciwy i czasami ludzie tak robia, ze licytuja a potem na niedlugi czas przed zakonczeniem aukcji prosza o usuniecie swojej oferty.... ale jak juz usuna to raczej nie licytuja prawie max.... wiec jednak ten uzytkownik jest podstawiony....jesli cie nie przebije tzn ze jest cos nie tak..jesli przebije tzn ze sie myliles :wink4:

Opublikowano

Allegro to bagno, zgoda z poprzednikiem :thumbdown:. Mialem taka sama historie i napisalem do nich. Nic nie zrobili, ale ja juz nie musialem kupowac tego przedmiotu od oszusta. Zreszta skrzetnie mu to opisalem w mailu. Przynajmniej był w plecy z prowizja :evil: Nawet negatywa nie wystawil, pewnie dlatego ze opisalem mu cala historiwe wlacznie z informacją o zgloszeniu do allegro :decayed:

Opublikowano

Wiem, że dałem tyle ile dałe, ale tu bardziej chodzi o zasady niż o pieniądze. Według mnie, to sztuczne podbijanie ceny na aukcji ma w efekcie umożliwić wyciągnięcie jak największej kasy od kupujacych.

Przeglądałem wcześniejsze aukcje tego kolesia i na jednej z nich ten sam użytkownik kupił od niego towar. Po kilkunastu dniach ten sam towar ponownie pojawił się a w aukcji była inf: SKrzynie wystawiam ponownie ponieważ kupujący stwierdził że nie licytował mojego przedmiotu. Komentarze oczywiście pozytywne po jednej i drugiej stronie. Chodzi o aukcję 368063794 i 377034932

Opublikowano

masz rację pox, chodzi o zasady które przez wielu są łamane... nawet nie o zasady allegro (które nierzadko są wręcz chorymi zasadami) ale o zwykłą uczciwość , niestety chęć zarobienia i wyciągnięcia każdej złotówki jest przez niektórych sprzedających zbyt duża żeby była tu mowa o normalnej aukcji bez przekrętów... myslę ze w tym przypadku powinieneś jednak postąpić jak letallec i napisać do allegro..ale za nim to zrobisz możesz skontaktować się ze sprzedającym powiedzieć że za przeproszeniem aukcja śmierdziała... i że dasz mu za sprzęt tyle i tyle.. jeśli nie to napiszesz do allegro w sprawie wyjaśnienia tej całej sytuacji.. może koleś wymięknie i prześle Ci za niższą kwotę...albo wręcz przeciwnie.... jeszcze na złość coś pokombinuje.... niestety niektórzy tak mają... :kwasny: ... ewentualnie popros o wycofanie swojej oferty w tym momencie i zobaczysz co ci koles odpisze :)

Opublikowano

Po rozmowach ze sprzedającym ustaliliśmy cenę 420zł.

Przelew jeszcze nie został zrealizowany i mogę odwołać.

Jak myślicie, kupować?