Skocz do zawartości
IGNOROWANY

coś dzwoni

Gość Lokiszta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od paru dni coś mi jakby dzwoni w prawym przednim kole od strony pasażera dźwięk słychać tylko jak się jedzie po nierównościach i i z niewielką szybkością.Odkręciłem koło brak luzów na łożysku nic nie huczy, wahacze sztywne niedawno wymieniane ale zaciekawiła mnie jedna rzecz chodzi mi o półośkę.

Pokręciłem nią jest wyczuwalny luz i bardzo słychać przesuwające się kulki w przegubie zew.Półośka chodzi też na boki i właśnie jak się nią porusza to słychać dźwięk dzwonienia nie wiem czy tak ma być w sumie jak przegub wykończony to strzela ,terkocze z tego co wiem. U mnie na mocno skręconych kołach nic takiego nie ma.

Gdzieś czytałem,że nawet jakby był luz w przegubie przy jeździe wszystko się tam napina i nic nie ma prawa dzwonić jednak mi się wydaje,że ten dźwięk dochodzi właśnie z tej półośki.

Opublikowano

Miałem podobnie okazała się pękniętą sprężyna.Jeden zwój dzwonił.Wymieniłem i ok.

Opublikowano

a moze łożysko chodz nie jestem pewnien

Opublikowano

zobaczę tą sprężynę chyba można to sprawdzić odkręcając koło

Opublikowano

witam zaczęło się to nasilać nagrałem filmik jak puszczam sprzęgło do połowy strasznie huka,strzela i z koła szczególnie mocniej z prawej strony przy cofaniu dźwięk jakby dzwoniło sami posłuchajcie takie przeskakiwanie.Wymieniałem ostatnio łożysko tylne i przy okazji okazało się,że jest walnięta poduszka pod skrzynią została zerwana,zostało to zrobione i przy okazji sprawdzone od silnika wszystkie były dobre.Była jeszcze jedna diagnoza luz na półosiach i wew. i zew.Niby dźwięki dzwonienia miały być z łożyska mówiłem mechanikowi,że słyszę to z przodu no ale tak zostało.Posłuchajcie jak to słychać w aucie straszne strzały szczególnie na wstecznym do przodu jak się rusza lepiej no i cały czas coś klupie pod autem a wahacze niedawno wymieniane.

---------- Post dopisany 28-10-2013 at 20:36 ---------- Poprzedni post napisany 27-10-2013 at 15:19 ----------

koledzy czy to przegub tak strzela