Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z podświetleniem zegarów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Postanowiłem wymienić sobie spalone żarówki od podświetlenia zegarów.Postępując zgodnie z radami z forum rozebrałem licznik, ale niestety okazało się że mam złe żarówki.Po złożeniu wszystkiego i podpięciu akumulatora zegary bardzo lekko się zaświeciły i zgasły na amen. Działają kontrolki,zegary,termometr, ale przebiegu i podświetlenia już brak.Bezpieczniki są ok i kostki w zegarach siedzą ścisło. Trochę już z tym jeżdżę i mam powoli dość ciemności przed sobą. Jeszcze uwaga: po jakimś czasie, gdy ostro zaświeciło słońce na zegary zauważyłem,że przebieg nie zginął, tylko nie jest podświetlony, jak i całe zegary.

Co to może być? Pacjent to A4 b5 97 r.

Opublikowano

Masz spaloną żarówkę od podświetlania przebiegu.Kilometry podświwtlone są osobną żarówką.

Opublikowano

Ok, ale to raczej niemożliwe żeby spaliły się na raz wszystkie żarówki od podświetlenia, łącznie z tą od przebiegu.Przed rozebraniem zegarów nie świeciła tylko połowa jednego zegara.

Opublikowano

Rozbierz zegary i trzeba posprawdzać czy do wszystkich żarówek dochodzi prąd. Może jakaś ścieżka się usmarzyła bo zrobiłes jakieś zwarcie przypadkiem.

Opublikowano

Te żarówki mają taką wadę że podczas grzebania przy liczniku lubią się strzepać .Dlatego musisz wymienić wszystkie na nowe.

Opublikowano

Dzięki za porady. Może wiecie ile tych żarówek idzie na całe zegary, bo kupiłbym już odpowiednią ilość i przystąpił do działania?

---------- Post dopisany 05-11-2013 at 13:30 ---------- Poprzedni post napisany 23-10-2013 at 13:10 ----------

Żarówki sprawdziłem i są dobre. Profilaktycznie i tak chyba je powymieniam, tylko ponawiam pytanie ile ich idzie do licznika?Zostaje mi teraz posprawdzać ścieżki i czy prąd dochodzi do żarówek. Może jest tam jakiś przekaźnik który padł czy coś?

---------- Post dopisany 17-12-2013 at 14:33 ---------- Poprzedni post napisany 05-11-2013 at 13:30 ----------

Panowie, sprawdziłem i wg mnie jest przejście do każdej z żarówek. Mierzyłem miernikiem. Zegary dalej nie świecą. Jakieś pomysły?

Opublikowano

Jeżeli jest przejście i pojawia się napięcie na zaciskach żarówek to niema możliwości żeby nie świeciło skoro żarówki ok. A nie założyłes przypadkiem diod? Tam jest wazna polaryzacja.

Opublikowano

Prądu nie mierzylem tylko opór,ale obwód się zamykał,wiec ścieżki nie są raczej uwalone.Zegary mialem na stole i nie miałem możliwości dostarczyć prądu.Żarówki dalem nowe wszystkie i nie są to diody.

Opublikowano

Jeśli masz na stole to spróbuj dojść po ścieżce który styk odpowiada za podświetlenie w kostce i podan napiecie. Bedziesz miał pewnść czy dochodzi. Później zobacz czy we wtyczce d licznika na tym pinie pojawia sie prąd po zapaleniu postojowek.