Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Gasnące A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

tak na prawdę nie wiem czy problem dotyczy benzyny czy LPG, historia jest taka:

samochód jeździ bez najmniejszych problemów na benzynie jak ina LPG (sekwencja DT GAS), po odpaleniu w obydwu przypadkach pracuje równo (około 1000 obr/min.)

problem zaczyna się przy odpalaniu... (nie zawsze, ale co raz częściej) rozrusznik kręci normalnie i po krótkiej chwili odpala, po to żeby za 1s zgasnąć.

Mam wrażenie, że szybciej odpala przy włączonej benzynie i wtedy, jak jest ustawiony na LPG (niby też odpala na benzynie z tą różnicą że automatycznie przełącza się później na LPG) to można kręcić z 10 razy i za każdym odpala i gaśnie po 1s. Dodam jeszcze, że można wciskać gaz do podłogi, a reaguje tylko na pierwsze wciśnięcie i nie ma zmiłuj gaśnie! ;(

Po podłączeniu do komputera wyszły następujące usterki:

...

Sterownik silnika zablokowany

Sporadycznie

00561 012

Dopasowanie mieszanki

Granica adaptacji (multip.) przekroczona

00561 015

Dopasowanie mieszanki

Granica adaptacji (addytyw.) nieosiągnięta

...

Pan po diagnozie komputerowej i krótkim pokazie odpalania i gaśnięcia samochodu robił wielkie oczy :shocked: i nic nie potrafił powiedzieć... nawet wytłumaczyć o co chodzi z tymi usterkami wykrytymi przez komputer ehhh... :mysli:

Nie wiem co robić dalej czy udać się do serwisu DT GAS, czy szukać pomocy gdzie indziej?

a może ktoś miał podobny problem i wie gdzie jest pies pogrzebany? :confused4:

Opublikowano

Witam ,ja mialem podobny problem,gasł po odpaleniu.Przyczyną okazała się brudna przepustnica powietrza,i po przeczyszczeniu problem znikł.

Opublikowano

Witam, ja miałem podobny problem w A4 B5 1.6 ADP z gazem. Palił i zaraz gasł też, niezależnie czy był zostawiony na benzynie czy gazie. Pojechałem więc do warsztatu, żeby mi podłączyli do kompa i sprawdzili usteki. Okazało się,że problem jest z immobiliserem za słaby jest sygnał z kluczyka i odcina zapłon. Pan z warsztatu dopasował podobnie sygnał i problem znikł na miesiąc. Potem problem ponownie się pojawił- kontrolka od immobilisera na tablicy rozdzielczej zapalała się i gasła na przemian. Poczytałem sobie na forum o problemach kolegów ze swoimi immobiliserami i zgodnie z ich wytycznymi sam rozebrałem kierownice i odizolowałem złącze przy stacyjce. Problem znikł narazie jak ręką odjął. Proponuję poczytać forum dotyczące układu elektrycznego i immobilizera.

Opublikowano

Nie wiem jak to jest w Audi ale w Oplu Omedze miałem podobnie, co jakis czas trzeba było kasowac w ECU silnika stałe wyuczone na gazie uczył sie głupot i potem niepotrafił pracowac na benzynie jak powinien moze podpytaj o to mechanika?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam czyszczenie przepustnicy. Moje autko gaslo podczas krecenia na parkingu przy wlaczonej klimie-to byl poczatek. Na serwisie polecili przy drobnych wachaniach wolnych obrotow podjerzdzac

Opublikowano

mam ten sam problem...no to gdzie szukać tej przepustnicy? laikiem jestem więc dokładnie prosze ;) myślę że sobie poradzę bo czyścić to ja umiem prawie wszystko;)

Opublikowano

czyszczenie stykow kostki immobilaizera, zauwaz ze po wlaczeniu zaplonu jak ma ci nie odpalic mruga zolta kontrolka autka - immobilaizer. Jedz do elektryka samochodowego, rozbierze kierownice wyczysci, koszt 30-40zl, czas 10 minut

Opublikowano

eee wątpię. Mi nic nie mruga. Kolega (niefachowiec) stwierdził żeby sprawdzić masę dochodzącą do silnika. Bo problem z odpalaniem jest tylko przy gorącym silniku po tzw krótkim postoju. Gdzie naleźć masę w 1.8? i co do cholery ma wspólnego masa z odpalaniem? czyżby jakieś automatyczne odcinanie dopływu paliwa? co wy na to?

Opublikowano

Kennykk ja dalem na serwis 150 z kompem i zczytaniem bledow[br]Dopisany: 19 Wrzesień 2008, 20:03_________________________________________________Co do odciecia zaplonu to moze byc naewt imo ale po bledach mieszanki zaczalbym od filtrow(paliwo ,gas) a zakonczyl na czyszczeniu prezpustnicy mysle ze powinno pomoc

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, mam podobny problem. Instalacja BRC Sequent 24-założona 2 miesiące temu, tuż po kupnie przeze mnie. Auto od bardzo dobrego kumpla, więc nie ma lipy-jemu paliło na benzynie zawsze na dotyk, ja po założeniu gazu mam problemy: jak auto jest zimne to wszystko super-benzyna pali na dotyk, jednak jak jest ciepłe (po jeździe na gazie), to wtedy muszę sporo kręcić i bez dodania gazu zwykle gaśnie-a przecież automatycznie jest ustawione, że pali z benzyny? Już po zakupie założyłem autoalarm, dodatkowo auto posiada odcięcie paliwa. Jak włożę kluczyk w stacyjkę to zapala się żółta lampka immobilisera, która po chwili gaśnie.

Opublikowano

ja ostatnio robię tak. gdy już zaparkuję przełączam z gazu na benzynę i po chwili jak juz obroty sie ustatkują gaszę silnik. Teraz na dziesięć razy tylko ze dwa nie odpali..to taki połowiczny sukces bo nikt z forum nie potrafił poprawnie stwierdzić przyczyny

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, dołączę się do tematu, ja podobnie miałem jak pablosan ale w Mazdzie 323 jak pojeździłem na gazie i silnik złapał temperaturę to gdy go zgasiłem już nie mogłem go odpalić aż trochę nie ostygł i później śmigał normalnie do kolejnego krótkiego zgaszenia silnika. W moim przypadku wystarczyło zmienić akumulator na mocniejszy.