Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

205/55/16 czy 205/60/16 help

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialbym zakupic komplet nowych opon zimowych. Mialem okazje zalozyc nachwile od znajomego nowe 205/60/16 na stalowkach a ja mam 205/55/16 na alusach i powiem ze wydaje mi sie ze te wyzsze na stali sa miekksze i bardziej komfortowe bo te moje to twarde jak we flinstoncar niby wyzsza a nietrze o zaden element jak uwazacie mozna jezdzic na takich oponach? Moge takie zalozyc na swoje alusy? A co myslicie o bieznikowanych czy lepiej kupic np komplet debic za 1100zl?

Opublikowano

Oficjalne opony to 205/55/16. 205/60/16 to jak się nie mylę są do b8.

Bieznikowane to chyba tak zwane nalewaje, dałbym se spokój z takimi oponami, lepiej nowki

Janusz

Gesendet von meinem LT28h mit Tapatalk 2

Opublikowano

Dokładnie, bierz w profilu 55 bo to taki standard.

Nalewajek nie bierz,kup nowe i masz spokój na 5-6 lat.

Dębica to dobra opona.

Jak chcesz cichszą niż Frigo 2 to popatrz za Frigo HP

Opublikowano
  • Autor

Ale wlasnie czemu jestescie przeciwko wyzszemu profilowi.

Opublikowano

Bo do B5 fabryka zaleca właśnie rozmiar 205/55/16 i z tym właśnie profilem.

Wyższy profil to ciut większe przekłamanie na liczniku.

Nie chcesz 55 to zakładaj 65 i nie pytaj.

Opublikowano

bedzie ci licznik zanizal o pare procent, no i wygladowo jest gorsza bo w sumie to taki balon, 205/55 to takie minimum jesli chodzi o wyglad przy zachowaniu max komfortu, pod warunkiem ze kupisz fajna oponke z rantem ochronnym - te optycznie wydaja sie byc nizsze wedlug mnie

Opublikowano

Na pewno nie bierz nalewajek, parę lat temu kupiłem takie nówki i tragedia w śniegu na górkach stoisz w miejscu, bieżnik zimowy guma letnia, poszły na szmelc w jednym roku, przód spalone przy ostrym hamowaniu nigdy więcej. Opony dębicy w moim przekonaniu bardzo dobre, zjechałem frigo 2 w 5 sezonów zmieniłem na goodyear ultra grip też zjechałem w 5 sezonów i teraz zakupiłem dębicy hp. Wróciłem do dębicy w mojej opinii na polską zimę dębica górą, a cena rewelacja płaciłem 266 zł za 205/55/16, sprawdź cenę googyear:facepalm:

Opublikowano
Na pewno nie bierz nalewajek, parę lat temu kupiłem takie nówki i tragedia w śniegu na górkach stoisz w miejscu, bieżnik zimowy guma letnia, poszły na szmelc w jednym roku, przód spalone przy ostrym hamowaniu nigdy więcej. Opony dębicy w moim przekonaniu bardzo dobre, zjechałem frigo 2 w 5 sezonów zmieniłem na goodyear ultra grip też zjechałem w 5 sezonów i teraz zakupiłem dębicy hp. Wróciłem do dębicy w mojej opinii na polską zimę dębica górą, a cena rewelacja płaciłem 266 zł za 205/55/16, sprawdź cenę googyear:facepalm:

Chciałbym,aby moje nowe zimówki wytrzymały 5 sezonów,ale przy tych przebiegach se ne da.Miałem Nokiany i teraz też je zakupiłem.

Opublikowano
  • Autor

Jak wyzszy profil to wiekszy komfort bedzie bardziej miekka tak ? Nie zalezy mi na wygladzie tylko zeby sie wygodnie jezdzilo czy jest sens pakowac 60 czy to znikoma roznica niz 55 ma ktos jakies doswiadczenia ? Moze mi sie tylko wydawalo. Moje sa z 2007 roku takze to juz kartofle wiec jaka by ona nie byla to nowa zawsze bedzie elastyczniejsza dobrze mysle ?

Opublikowano

Przecież łatwo to policzyć.

205/55 - 205x55%=112,75 mm wysokości

205/60 - 205x60%=123 mm wysokości

Im wyższa tym bardziej miękka.