Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AEB zatarty czy do odratowania ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co czytałem kiedyś na audizine, kute byly (tyle ze na miekko) więc nie można tego porównywać do aftermarketowych tłoków. Korby zawsze były miekkie i nie domagały. Dostawcą tłoków do wszystkich AEB był mahle.

I nie przeszło by mi przez myśl by porównywać Audi do hondy, poprostu mówie że skoro wałki od ADR'a leżą pod ręką, można je prz okazji wsadzić, d*py to nie urwie ale zawsze coś.

---------- Post dopisany at 00:54 ---------- Poprzedni post napisany at 00:52 ----------

Abstrahując od dywagacji kolegów, głowica od ADR pasuje cała do AEB za wyjątkiem napinacza łańcucha i pokrywy zaworów z uwagi na cewki a raczej ich mocowanie. Twoje tłoki noszą ślady ciężkiej walki z jakimś przedmiotem nim wyleciał wydechem....

A ADR przypadkiem nie miał węższych portów dolotowych?

Opublikowano
  • Autor

To już gdzieś też czytałem i wielu miejscach potwierdzają że tylko AEB ma poszerzone doloty, reszta z turbiaków ma węższe.

Zobaczymy co będzie dalej, głowicę dzisiaj wymyłem pięknie że nie widać śladu nagaru, błyszczy się jak psu ..przyrodzenie..

a zanim oddam do planowania to się musze w coś do demontażu zaworków zaopatrzyć.

Ogólnie pomimo niskiej temperatury i dość ubogiej wiedzy o mechanice to przyznam że sprawnie mi to wszystko poszło..

Opublikowano

Zawozisz głowice do sprawdzenia czy składasz na hybił trafił.?

Opublikowano

Zauwazcie też że zawory chyba ssace były nieco inne w ADRze, rowki na talerzyki miały bliżej końca

Opublikowano

Ja wrzucilem walki od adr do ajl i nie zauwazam roznicy.

Opublikowano

No bo w serii tej różnicy napewno nie będzie (p.w.) za to na hamowni przy większej dmuchawce i dobrym programie wypluje kilka kuni.

Opublikowano
Zawozisz głowice do sprawdzenia czy składasz na hybił trafił.?

No właśnie, jak uważasz, że nie warto nic robić z głowicą, to chociaż wykręć wałki i sprawdź szczelność zalewając je naftą. Sprawdź czy wtedy nie ucieka po wlaniu.

W sumie to nawet nie musisz ich odkręcać, tylko dobrze je ustawić.

Opublikowano
No bo w serii tej różnicy napewno nie będzie (p.w.) za to na hamowni przy większej dmuchawce i dobrym programie wypluje kilka kuni.

przecie stronę wcześniej pisałeś co innego na temat wałków z adr-a co to one nie dają w serii aeb ? i pokaż przy okazji to kuciznę z aeb co jest w każdym ?

---------- Post dopisany at 12:20 ---------- Poprzedni post napisany at 12:20 ----------

co do głowicy sprawdzaj szczelność komór i kanałów

Opublikowano
Krzywki są ostrzejsze więc też warto wymienić, zawsze lepiej oddycha.

Różnica taka ze po korekcie mapy będziesz mógł w pełni wykorzystać funkcjonalność tych wałków.

Pokaż dokładnie w którym zdaniu stwierdziłem że przyrost mocy będzie gigantyczny.

I jak mam niby ci pokazac tą kucizne, zrzucić głowice na szybko i cyknąć foto? Jest wiele treści w temacie tych tłoków w AEB, wystarczą google. I jeszcze raz powtarzam, to nie są tłoki w pełni kłute jak aftermarkety, tylko miekko kłute, może nawet odlewane cisnieniowo (nie wiem w fabryce nie byłem procedur ich nie znam) tłoki "semi forged" od mahle, nr kat. 06A107065J.

Opublikowano

da sobie spokój z wałkami i hondami i zmiennymi fazami rozrządu,chociaż wiesz co powodują wałki adr-a plus szeroki kanał ?gdzie i po co się zakłada takie wałki czy wałek ?

masz zdjęcie tłoka to się wypowiedz :naughty:

i ogólnie nie na temat autora wątku

lub załóż oddzielny temat i prowadz dyskusje o ile taka będzie.

Opublikowano

Sam Vtec w Hondach jakiegoś wielkiego szału nie robi. Kumpel ma Civica VIII gen, 120 KM bez Vtec, 125 z Vtec i cholernie mało Nm w porównaniu do ADR przy prawie takiej samej pojemności. Sorki za OT.

Opublikowano
To już gdzieś też czytałem i wielu miejscach potwierdzają że tylko AEB ma poszerzone doloty, reszta z turbiaków ma węższe.

Zobaczymy co będzie dalej, głowicę dzisiaj wymyłem pięknie że nie widać śladu nagaru, błyszczy się jak psu ..przyrodzenie..

a zanim oddam do planowania to się musze w coś do demontażu zaworków zaopatrzyć.

Ogólnie pomimo niskiej temperatury i dość ubogiej wiedzy o mechanice to przyznam że sprawnie mi to wszystko poszło..

zawieź w całości głowice, na miejscu sprawdzą przy okazji szczelność i ewentualnie wymienią zawory/uszczelniacze

Opublikowano

Co tam z tym silnikiem poradziłeś sobie.

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 17.11.2013 o 21:26, krzysiekml napisał:

wygląda jak by coć wpadło :kwasny: tj. ciało obce np.śrubka z przepustnicy

aa kucizny to we wszyskich aeb nie było tam nie szaleć z mocami

hej, a jakie tłoki aeb były kute?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tłoki nie są kute  lecz lekko zakuwane.

Takie info ktoś kiedyś przetłumaczył z niemieckiego o specyfikacji aeb..