Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Głuszenie drzwi plus ori

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wpadłem na pewien pomysł :> Czy da to jakiś zadowalający efekt jak wygłuszył bym drzwi matami wygłuszającymi oraz standardowe głosniki nokia umiescił w wycietym panelu mdf zamiast do tapicerki jak jest fabrycznie ? Tak z ciekawości chciałbym wiedziec czy opłaca sie wogole za to zabierać :> czy moze puki nie postanowie wymienic głosnikow na inne to strata czasu ? Narazie nie mam kasy na nowy zestaw i chciałbym coś zrobić z tym co jest :>

Tak poza tematem jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy z głosnika 13cm mozna uzyskać w miare przyzwoity dźwięk czy tylko i wyłacznie brac pod uwagę 16-stke ? Pytam ponieważ z czasem napewno bede chciał wymienic a co do tej przeróbki boję sie ze mi sie nie uda upakować tej 16-stki. Mam deche metr na metr MDF i bede probował coś powycinać ;) Przestudiowałem już cały post poświęcony przeróbce ale i tak pewny czy mi sie uda to nie jestem.

Dzieki z góry za odp pozdrawiam

Opublikowano

Pierwsza rzecz jaka nasuneła mi się po przeczytaniu posta to pytanie: jak to możliwe zeby było kogoś stac na Audi A4 a nie było na zestaw odseparowany za 250zł ? Obawiam się że nie otrzymam odpowiedzi na to pytanie więc postaram sie napisac coś o Twoich wątpliwościach.

Jeżeli wytłumiał byś drzwi matami do tego dedykowanymi (wytłumiającymi/wygłuszającymi) a nie zwykła matą dekarską z castoramy to w przypadku A4 można byłoby mowic o jakiejś poprawie. Oczywiście że głośnik o średnicy 13cm potrafi zabrzmiec przyzwoicie a nawet zaskoczyc ale trzeba mu stworzyc odpowiednie warunki do pracy co w przypadku A4 jest bardzo trudne. Niestety nie będzie potrafił tego oryginalny głośnik Nokii ani żaden z przedziału budżetowego. Odpowiednia aplikacja głośnika nie polega tylko na wyklejeniu matami dekarskimi drzwi i przykreceniu glosnika do kawałka mdf - nawet w przypadku głośnika seryjnego.

Opublikowano

Dzieki , pieniadze bede miał poprostu narazie mam inne wydatki, teraz bardziej szykuje pieniadze na porzadne radio bo mam narazie seryjnego kaseciaka Audi, na głosniki przyjdzie czas , poprostu tak z ciekawości chciałem sie dowiedzieć czy z tego seryjnego nagłosnienia mozna cos zadowalającego osiągnąć właśnie poprzez stworzenie lepszych warunków dla tych głośników. Na profesjonalne maty głuszące tez raczej sie nie skusze , raczej własnie bedzie castorama :> heh chce poprostu to dobrze powyklejać zeby mi nie trzeszczała tapicerka i inne cuda takie jak trzeszczaca klamka itp. Mysle ze nawet po tej macie z castoramy bedzie lepiej niz by nie było nic. jesli bede kupywał głosniki to zdecyduje sie raczej na powerbasy S-6C ponieważ chyba biorąc pod uwagę cena/jakość chyba nic lepszego nie znajde. Kusi mnie ta 16cm tylko boję sie ze nie uda mi się tego upakować. Czytając ten post o przeróbce na naszym forum wiem ze pare osob miało problem z dopasowaniem tapicerki na koniec i to mnie troche dręczy. A takie 13cm powerbass tez by dały dobrze radę ?

Opublikowano

Porządne wytłumienie drzwi to podstawa i od tego możesz spokojnie zacząć ( powinieneś ). Maty wcale nie są takie drogie a uzyskany efekt jest naprawdę odczuwalny ( słyszalny ). Co do głośnika 13cm to moim zdaniem jaki dobry by on nie był to praw fizyki się nie da przeskoczyć. Jeszcze w sytuacji, gdy będziesz miał zabudowany subwoofer to pół biedy, ale tak z głośników 13cm nie uzyskasz odpowiednio głębokiego i dobrego basu. Są do a4 specjalne dystanse czy to gotowe czy sobie przygotuj z Mdf-u i wsadź głośnik 16cm. U mnie po wyłumieniu drzwi zdecydowanie poprawił się bas, scena dźwiękowa no i dźwięk "gra" do środka a nie na ulicę :). Również nic nie dzwoni, brzęczy itd. Powodzenia!!!