Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AVG] Podciśnienie w wężyku do sztangi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie mam pytanie mierzylem podcisnienie z wezyka co wchodzi do gruszki podnosi sztange i wyszlo mi 0,5 jakie powinno byc prawidlowe podcisnienie

Opublikowano

panowie mam pytanie mierzylem podcisnienie z wezyka co wchodzi do gruszki podnosi sztange i wyszlo mi 0,5 jakie powinno byc prawidlowe podcisnienie

0,5 ?? :decayed: czego? voltow? :kox::tongue4:

Opublikowano

widac ze masz obeznany temat no ale coz nie kazdy to wie -0,5 BAR-a[br]Dopisany: 10 Sierpień 2008, 13:36 _________________________________________________spanky jakie ty masz w swojej

Opublikowano

widac ze masz obeznany temat no ale coz nie kazdy to wie -0,5 BAR-a

nie kazdy sie domysla co masz na mysli,

zalezy jak wyskalowanego miernika podcisnienia uzywasz. jednostki moga byc przerozne.

w zwiazku ztym aby wartosc byla jednoznaczna trzeba podac jednostke. kiedys ktos moze zajrzec kto np mieszka w UK tam z jednostkami SI bywa roznie.

dla wyjasnienia niektore jednostki cisnienia

[Pa] paskal

[bar] - bar

[atm] - atmosfera fizyczna

[kG/m2] - kilogram-siła na metr kwadratowy

[kG/cm2 = at] - kilogram-siła na centymetr kwadratowy = atmosfera techniczna

[kG/mm2] - kilogram-siła na milimetr kwadratowy

[dyn/cm2] - dyna na centymetr kwadratowy (baria)

[mmHg = Tr] - milimetr słupa rtęci = Tor

[mmH2O] - milimetr słupa wody

tak wiec jezeli podajemy jakies wartosci, okreslamy rowniez w jakich jednostkach :rtfm:

Opublikowano

0,5 bar przy zaworze jest jak najbardziej OK.

Przy pompie jakies 0,8 ma być.

Opublikowano

widac ze masz obeznany temat no ale coz nie kazdy to wie -0,5 BAR-a[br]Dopisany: 10 Sierpień 2008, 13:36 _________________________________________________spanky jakie ty masz w swojej

kiedy podpinalem wskaznik doladowania w uklad podcisnien .... :naughty: pokazywalo cos w granicach 0,5-0,6 bara ... takze masz OK ...

Opublikowano

kiedy podpinalem wskaznik doladowania w uklad podcisnien .... :naughty: pokazywalo cos w granicach 0,5-0,6 bara ... takze masz OK ...

ale kolega ma -0,5 bara...wiec jednak chyba cos nie tak :wink4::hahaha:

Opublikowano

ale kolega ma -0,5 bara...wiec jednak chyba cos nie tak :wink4::hahaha:

no to ja juz nie wiem ... :nabijasie:

Opublikowano

hahah podcisnie jest w - a nad w + dzieki koledzy

Opublikowano

hahah podcisnie jest w - a nad w + dzieki koledzy

absolutna proznia to wartosc cisnienia = 0

czyż może byc cisnienie nizsze niz prożnia? :mysli::cool1:

dla wyjasnieina rozrozniamy dwa rodzaje cisnienia: absolutne - bezwzgledne wobec prozni,

wzgledne - wobec cisnienia atmosferycznego

manometry moga mierzyc w zaleznosci do czego sa przeznaczone albo jedno albo drugie.

ale jezeli mierzymy wartosc bezwzgledna wtedy min to 0

jezeli wartosc wzgledna to zalezy czy mamy manometr podcisnieniowy czy nadcisnieniowy pokazuje roznice ale w wartosciach dodatnich.[br]Dopisany: 11 Sierpień 2008, 14:49 _________________________________________________no ale to takie teoretyczne dywagacje.pozniewaz dla uproszczenia producenci manometrow skaluja je w wartosciach ujemnych

wazne jest aby zawsze wskazac jednostke.