Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana sprzęgła, dwumasu 1.9 TDI AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym się osobiście podjąć wymiany zestawu sprzęgła w moim aucie. Mam kilka pytań:

1. Posiada ktoś opisy momentów dokręcania koła zamachowego do wału i skręcenia docisku.

2. Do prawidłowego ustawienia tarczy podczas dokrecania docisku potrzebuję trzpienia wkładanego w otwór wału korbowego. Orientuje się ktoś jaką średnicę posiada otwór w wale korbowym.

Dzięki za wszelkie informscje...

Opublikowano

Punkt 2 do wycentrowania sprzęgła wystarczy Ci przedłużka 1/2 nawijasz taśmę izolacyjną i centrujesz. Proste.

Opublikowano

do wyjęcia skrzyni zorganizuj sobie pomoc ,jest ciężka

Opublikowano

Z pomocą przy wyjmowaniu nie ma problemu ( wiem, że skrzynia waży około 45 - 50 kg ). Pozostaje pytanie jaki dotoczyć wałek żeby dobrze tarczę ustawić, czy w wale jest gwint ( jeśli tak to jaki rozmiar ) czy tylko otwór.

Z tego co się orientowałem to momenty dokręcania zamachu do wału to 45 NM + 1/4 obrotu, a docisku 25 NM.

Opublikowano

wymieniałem skrzynię i przy okazji oglądałem tarczę ,ustawiłem tarczę bez żadnego wałka i skrzynka wskoczyła bez problemu ,w wale masz otwór z frezem, a nie gwint,na wałku skrzyni jest frez, nigdy nie widziałeś łączenia silnika ze skrzynią po jej wyjęciu,powiem ci tylko że z wyjęciem skrzyni jest sporo roboty

Opublikowano

Jak bym widział to bym nie pytał. Wiem, że nie będzie łatwo dlatego planuje przeznaczyć na to 2 dni. To, że na wałku w skrzyni jest wielowypust to wiem, nie wiem natomiast jaki otwór jest w wale korbowym silnika

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

nie wiem jak w b6 ale w b5 1z wymiana skrzyni nie jest aż tak trudna :)