piotrekf3ke Opublikowano 9 Grudnia 2013 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Witam Chciałbym się osobiście podjąć wymiany zestawu sprzęgła w moim aucie. Mam kilka pytań: 1. Posiada ktoś opisy momentów dokręcania koła zamachowego do wału i skręcenia docisku. 2. Do prawidłowego ustawienia tarczy podczas dokrecania docisku potrzebuję trzpienia wkładanego w otwór wału korbowego. Orientuje się ktoś jaką średnicę posiada otwór w wale korbowym. Dzięki za wszelkie informscje...
VTG Opublikowano 9 Grudnia 2013 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Punkt 2 do wycentrowania sprzęgła wystarczy Ci przedłużka 1/2 nawijasz taśmę izolacyjną i centrujesz. Proste.
greg2505 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Opublikowano 12 Grudnia 2013 do wyjęcia skrzyni zorganizuj sobie pomoc ,jest ciężka
piotrekf3ke Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2013 Z pomocą przy wyjmowaniu nie ma problemu ( wiem, że skrzynia waży około 45 - 50 kg ). Pozostaje pytanie jaki dotoczyć wałek żeby dobrze tarczę ustawić, czy w wale jest gwint ( jeśli tak to jaki rozmiar ) czy tylko otwór. Z tego co się orientowałem to momenty dokręcania zamachu do wału to 45 NM + 1/4 obrotu, a docisku 25 NM.
greg2505 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Opublikowano 12 Grudnia 2013 wymieniałem skrzynię i przy okazji oglądałem tarczę ,ustawiłem tarczę bez żadnego wałka i skrzynka wskoczyła bez problemu ,w wale masz otwór z frezem, a nie gwint,na wałku skrzyni jest frez, nigdy nie widziałeś łączenia silnika ze skrzynią po jej wyjęciu,powiem ci tylko że z wyjęciem skrzyni jest sporo roboty
piotrekf3ke Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2013 Jak bym widział to bym nie pytał. Wiem, że nie będzie łatwo dlatego planuje przeznaczyć na to 2 dni. To, że na wałku w skrzyni jest wielowypust to wiem, nie wiem natomiast jaki otwór jest w wale korbowym silnika Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
MichalPoti Opublikowano 22 Grudnia 2013 Opublikowano 22 Grudnia 2013 nie wiem jak w b6 ale w b5 1z wymiana skrzyni nie jest aż tak trudna
Rekomendowane odpowiedzi