Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.8 '98] Szarpie na pełnym gazie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem ze to już setny temat o tego typu problemie ale mój przypadek jest trochę inny (chyba)

A więc tak, gdy dam gaz do dechy to w okolicach 2,6-2,8 obrotów (czasem i wczesniej) auto szarpnie, i potem już jedzie normalnie. Występuje to zarówno na LGP jak i PB.

Na początku było to uciążliwe i częste, ale po wymianie świec, przewodów, cewki, filtrów i wyczyszczeniu i zaadoptowaniu przepustnicy poprawiło się.

Jak sobie jadę normalnie tzn nie wciskając pełnego gazu nie ma żadnego problemu. Denerwujące jest to głównie przy wyprzedzaniu. A i błędów żadnych nie ma.

Jak myślicie gdzie szukać, bo już troszke kasy mi na to wszystko poszło.

Macie jakieś pomysły?

Opublikowano

Witam

Może masz źle wyregulowany gaz i rozjechała Ci sie mapa Benz.

Sprubował bym pojezdzić na samej benz. i jak silnik się ustabilizuje,to proponuje podjechać do gazownika i wykonać małą regulację.

Jeżeli silnik nie ustabilizuje się na benz. to musisz szukać przyczyny.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

No dzięki za odp. Może i to jest jakiś pomysł.

Ja oczywiscie byłem u gazownika i stwierdził ze wszystko jest w porządku.

najbardziej mnie dziwi to ze jak minę ten przedział obrotów 2,6 -2,8 to mogę już jechać jak chce.

Napisze to tak. Jade sobię 3 biegiem i przy 3tyś obrotów zmianiam na 4 to mam jakieś 2 tyś obr. i dodaje pełen gaz to jedzie normalnie do 2,6 - 2,8 wtedy szarpnie o potem już jest git. Dodam jeszcze ze mam pękniety wężyk tak jak w tym temacie. Na dniach go wymienie. CO to może być przyczyna.

http://a4-klub.pl/silniki-benzynowe-30/powod-peknietego-weza-cisnieniowego-zdiecia-304069/#post3952557

Ps. Nie wiem kiedy i jak długo jeżdze z tym pęknięciem.

A jak długo bym musiał jeżdzić na benzynie? Ile km?

Opublikowano

Witam

Wszystkie nieszczelności w dolocie jak widzisz mają swoje skutki w postaci większego zużycia paliwa,lub w inny sposób zakłócają pracę silnika.Teraz w pierwszej kolejności usuń usterki i po tym zrób około 100-200km na benzynie.(normalna mieszana jazda)

A tak na marginesie to jaką masz instalacje gazową?

Opublikowano
  • Autor

Ok, tak zrobie.

A instalacje mam BRC SEQUENT 24.

Ps. A na allegro znajdę ten wężyk http://a4-klub.pl/silniki-benzynowe-30/powod-peknietego-weza-cisnieniowego-zdiecia-304069/#post3952557

Bo jakoś go nie widze.

A co za ten węźyk jest odpowiedzialny?

Opublikowano

Witam

Prawdopodobnie jest to wężyk łączący kolektor ssący z ezektorem i ma numer katalogowy 06B 133 783 C .(wężyk prowadzi do filtra z węglem aktywnym)

Mogę się mylić bo znam raczej silnik AEB.

Po tym okresie jazdy na paliwie B. możesz pojeździć na gazie(bez regulacji u gazownika) Sequent 24 ma możliwość wprowadzenia samokorekt w swojej mapie ,ale musi być poprawnie odbudowana mapa benzyny.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Aktualnie przejechałem ~120 km na samej benzynie ( na odcinkach po 15 km) Nic nie nie poprawiło, tzn czasem przerwie raz a czasem kilkanaście. W 90% jest to na 4 biegu 2,6 tyś obrotów raz szarpnięcie jest mniejsze raz wiekszę.

Jakby ten problem był regularny to by było łatwiej a tak to nie wiadomo co to może być bo jest strasznie nie regularny.

Dobije do dych 200 km na benzynie ale nie mam nadziei ze to coś da.

---------- Post dopisany 07-02-2014 at 16:06 ---------- Poprzedni post napisany 19-01-2014 at 07:32 ----------

Odebrałem właśnie od mechanika auto z nową oryginalną sondą Boscha. Auto chodzi lepiej ale efekt szarpania pozostał bez zmian. Możę trzeba chwile pojeździć zeby się komp nauczył nowej sondy? ?? Pomóżcie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. podłącze się do tematu. mam podobnie czasem szarpnie ale tylko na gazie :kwasny: z Panem i jego laptopem nawet jeździliśmy i ustawiał mapę ręcznie, lecz następnego dnia sytuacja taka sama. tylko, że na benzynie nie ma problemu a na gazie przy rozpędzaniu czasami szarpnie i to jest strasznie irytujące. Wtryski hanki czerwone, stag 4 plus i reduktor AC R01. co może być przyczyna ?? Pana gazownika chyba to przerasta i chce już parownik do reklamacji słać :kwasny: dodam że gaz wstawiałem nowy i zrobiłem jakieś 15k KM

Opublikowano

Gaz jest bardziej czuły na wszelkie nieszczelności, świece oraz przewody WN.

Trzeba nagrać plik w stagu w czasie jazdy i tego szarpania.

Może ciśnienie spada w AC-r01 - bywają czasem wadliwe

Opublikowano

Też słyszałem o wadliwości tych reduktorów, że ponoć na 1000 to z 300 wraca do reklamacji. Świece założyłem od razu po montażu ngk oraz ściągany był kolektor do wiercenia i poszła oczywiście nowa uszczelka ssącego. a jest czujnik ciśnienia w reduktorze czy na przewodzie ?

Opublikowano

Koledzy, do niedawna sam się borykałem z delikatnym szarpaniem przy przyśpieszaniu - w okolicy 3000 obr... Auto, u gazownika, u mechanika i nic - wszystko niby było OK... Koniec końców okazało się, że wystarczyło delikatnie wyczyścić przepływomierz - po tej operacji auto jeździ płynnie, bez żadnych szarpnięć. Polecam spróbować!

Opublikowano

a jaką masz przepływkę hitachi ?? jak czyściłeś specjalnym płynem np liqui moly ?

Opublikowano

Przepływka Hitachi. Czyściłem zwykłą benzyną ekstrakcyjną - poszedłem trochę na łatwiznę, ale jak się okazało - bardzo skutecznie! :naughty:

Opublikowano

no zobacze chyba że jeszcze mogąbyć te przewody ale nie bardzo mi sie chce zmieniac i okaze się ze bez rezultatu a planowałem ngk. moze zaczne od przepływki i napisze na dniach czy pomogło :)

Opublikowano

Zawsze warto spróbować - tak jak pisałem, u mnie pomogło, a rozwiązanie zdecydowanie tańsze niż kable :-)

...A jak już jesteśmy przy kablach - jeżeli już będziesz zmieniał, to żadne NGK, kupuj tylko Beru! Ja w ciągu 3 miesięcy 2 razy reklamowałem nowe kable NGK - za każdym razem wada fabryczna i po ok 3 tyg. jazdy kable na złom :/ Po drugiej reklamacji się wkurzyłem i kupiłem Beru - auto chodzi jak nigdy - ma zdecydowanie więcej energii i nawet na ucho słychać, że silnik lepiej pracuje - tak, jakby się mniej męczył....

Opublikowano
  • Autor

Ja podejrzewam ze w moim przypadku może to być to (nie wiem jak to się nazywa)

manifold.jpg

Jak płynnie i spokojnie dodaje gazu jest ok, ale gdy nagle wciśne gaz do dechy to szarpnie przy 2.8 tys obrotów , ale tez nie zawsze. Strasznie mnie to denerwuje walczę już z tym chwile, ale cięzko jest znaleźć przyczynę gdyż nie jest to stałe.

Opublikowano

To zmienne fazy kolektora ssącego. to steruje klapkami i zmienia dopływ czy długość kolektora. u mnie też to grzechocze ale na benzynie mimo grzechotu czy halasu jedzie normalnie :kwasny: nie wiem czy wyrzucenie klapek czy zmiana kolektora pomoże :kwasny:

---------- Post dopisany at 19:40 ---------- Poprzedni post napisany at 19:39 ----------

lolo12 gazu kolego widze nie masz ??

Opublikowano

Jak sobie nie poradzicie z szarpaniem to moge rzucić okiem :wink:

Opublikowano
  • Autor

Mam gaz o czym wcześniej wspominałem, ale przyczyną może być uszczelka pokrywy zaworów, gdyż świece i fajki są popaprane olejem :(

gregor a na podkarpaciu to gdzie mieszkasz? Muszę to zrobić i się wtedy zobaczy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja dziś założyłem 2 przewody NGK (bo mam na dwie pozostałe świece podwójną cewkę) i już mam znaczącą różnicę tzn poprawę i zaznaczę, że przewody miałem jeszcze OE VW AUDI więc już wypadało. jutro założę też nowe fajki na cewkę może jeszcze się poprawi i myślę przeczyścić przepływkę preparatem liqui moly jest taki specjalny do tego i opisze efekty ale świece i przewody to podstawa niezależnie czy widać przebicie czy nie jak w moim przypadku :wink:

---------- Post dopisany at 20:15 ---------- Poprzedni post napisany at 20:14 ----------

moja uszczelka też się poci choć rok temu zakładałem REINZA i poprawiałem szczeliwem lecz dalej mokro co mnie nie martwi :grin:

---------- Post dopisany 08-04-2014 at 20:33 ---------- Poprzedni post napisany 03-04-2014 at 20:15 ----------

Nowe fajki cewka- świeca załozone i okazuje się że Audi już ładnie lata i nic nie przerywa :banan: jednak test przewodów pryskaniem ich po ciemku okazuje się nie zawsze trafny, gdyż u mnie nie było widać przeskakującej iskry a okazały się przewody :)