Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALT] Wiatrak chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie odnośnie wiatraka chłodnicy.

Odpalam auto (zimny silnik) i od razu załącza się wiatrak chłodnicy. Po przejechaniu powiedzmy 0,5 km wiatrak się wyłącza, czy to normalne ?

Opublikowano

Zapewne wiatrak nie jest normalny :)

A tak na poważnie, nie zauważyłem nic takiego u siebie...

Opublikowano
  • Autor

Dodam, że termostat bankowsko mam do wymiany. Może tu tkwi przyczyna.

BTW, termostat musze kupic taki w plastikowej obudowie czy sam termostat?

Opublikowano

tak dokladnie , gdy uszkodzony masz ktorys z czunikow temperatury silnika , komputer automatycznie zalacza wentylator.

---------- Post dopisany at 09:24 ---------- Poprzedni post napisany at 09:23 ----------

po wymianie termostatu problem powinien zniknac :) pamietaj tylko by nie oszczedzac na termostacie.

Opublikowano
  • Autor
tak dokladnie , gdy uszkodzony masz ktorys z czunikow temperatury silnika , komputer automatycznie zalacza wentylator.

---------- Post dopisany at 09:24 ---------- Poprzedni post napisany at 09:23 ----------

po wymianie termostatu problem powinien zniknac :) pamietaj tylko by nie oszczedzac na termostacie.

Kolego a możesz mi podpowiedzieć jakiej firmy zakupić ? No i jeszcze czy mam kupić sam termostat czy cały w tej plastikowej obudowie .. ?

Opublikowano

Kup oryginalny termostat.

U mnie też wiatrak się załącza jak odpalę silnik, też mam coś nie tak czy w B5 1.9 TDI tak ma być?

Opublikowano
  • Autor

U mnie też wiatrak się załącza jak odpalę silnik, też mam coś nie tak czy w B5 1.9 TDI tak ma być?

Albo czujnik albo termostat, abo to i to...

Opublikowano

Czujnik G62 do wymiany, najlepiej ASO ok 100 zł. U mnie było to samo, po wymianie czujnika wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

Albo czujnik albo termostat, abo to i to...

Jesteś pewny?

Termostat wymieniałem rok temu, teraz mi trzyma temp. 90 stopni i myślę, że termostat działa prawidłowo, a wiatrak włączał się tak samo przed wymianą jak i po niej zaraz po starcie silnika.

Kiedyś na forum czytałem, że tak ma być :eusathink:

Opublikowano

Jeśli termostat to polecałbym ori; niestety koszt ori w ASO to kwota pod 400zł (ASO Rzeszów).

Czujnik G62 to koszt 146zł (ASO Rzeszów).

Ja miałem tak że jak miałem walnięty termostat to auto nagrzewało się do 90 stopni w ruchu miejskim, a po wyjechaniu poza miasto i przejechaniu nawet krótkiego odcinka z prędkością 80-90km/h wskazówka temperatury spadała do około 70 stopni. Wymiana na ori i wszystko gra.

Natomiast jakiś miesiąc temu zauważyłem, że w chłodne dni dojeżdżając do skrzyżowania i zatrzymując się na czerwonym, słychać było jak wyłącza się wentylator- po h.j w chłodne dni przy normalnej jeździe miałby się włączać w trakcie jazdy wentylator :eusathink: Okazało się, że to właśnie pieprznięty czujnik G62- po wymianie wszystko śmiga tak jak powinno :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki panowie za pomoc. Po nowym roku wezmę się za to bo i tak jestem umówiony na wymianę rozrządu to za jednym strzałem to wszystko ogarnę.

Jak coś to zdam relacje o przebiegu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja czujnik wymieniłem na ori a termostat też ori czeka na wymianę :D

Opublikowano

A klimę koledzy mają na OFF ?

Zrobiło się ciepło i przy klimie na ON, wentylator powinien się włączyć zaraz po starcie silnika :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Az zobaczą za chwilkę. Nie wpadłem na to wcześniej :D