karolas123321 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Witam, zakupiłem Audi A4 z silnikiem ARG i aby przygotować auto dla siebie chce wymienić rozrzad, paski, rolki i tak dalej. Do tej pory miałem audi 80 gdzie budowa mechanizmów była nieskomplikowana i nie przysparzała problemów. Teraz pytanie do Was drodzy klubowicze: Czy w mechanizmie rozrzadu wymieniać coś jeszcze procz?: -pasek rozrzadu -rolka napinacza - napinacz hydrauliczny - mała roleczka Czy w mechanizmie osprzetu wymieniac cos jeszcze procz?: -pompa wody - pasek długi (napedza pompe wody, wisko i chyba cos jeszcze) - krotki pasek klinowy do napedy pompy wspomagania (chyba) - rolka napinajaca długi pasek - krotki pasek wielorowkowy do napedu klimy - rolka przy sprezarce klimy? To wszystko czy pominełem coś? Jakie formy polecacie? Contitech, powergrip Rolka? skf, ina
Bartoszzz Opublikowano 5 Stycznia 2014 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Rozrząd dobrze napisałeś. Osprzęt, żeby było bardziej precyzyjnie to: - pasek wieloklinowy do alternatora, pompy wspomagania i wisko - napinacz paska wieloklinowy - pasek klinowy do napędu pompy wody - pasek wieloklinowy do klimy - napinacz paska klimy Przy okazji zmian wymień płyn chłodzący G12 (koncentrat + woda destylowana 6l) Producentów to polecam paski - Gates, napinacze - INA, pompa wody - Ruville.
Shhaddoww Opublikowano 6 Stycznia 2014 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Co do producentów dodam od siebie. Paski - Contitech (nie daj się namówić na BOSCH-a) Rolki, napinacze - SKF Pompa wody - SKF, DOLZ
Rekomendowane odpowiedzi