Haszus Opublikowano 7 Stycznia 2014 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Witam, Od całkiem niedawna stałem się posiadaczem całkiem fajnego radyjka Pioneer. Aby je uruchomić, musiałem kupić przejściówkę (system BOOSE). Po podłączeniu przejściówki zauważyłem, że musiałem podpiąć kabelek od masy (był razem z wiązką przejściówek). Masę podłączyłem z tyłu na obudowę radia pod jedną ze śrubek. Od momentu podłączenia nowego radia zauważyłem, że akumulator strasznie szybko się wyczerpuje, kręci co raz wolniej. Aktualnie nie mam za bardzo czym zmierzyć poboru prądu, poza tym akumulator podłączyłem do ładowania na przynajmniej 10h. Moje pytanie do Was, czy rozładowywanie aku może być spowodowane złym zmasowaniem? Może to regulator napięcia padł? Nasuwa się też pytanie czy alternator dobrze kręci. Bateryjka dopiero ma rok od nowości w moim samochodzie. Dziękuję za wszelkie chęci pomocy Pozdrawiam Seba
Sidney Opublikowano 7 Stycznia 2014 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Radio jest włączane po zapłonie czy niezależnie ? niektóre modele mają to do siebie, że jak się podłączy stały plus do załączającego to lubią sobie pociągnąć trochę prądu nawet jak są wyłączone
Haszus Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2014 Właśnie nie da się go odpalić bez przekręcenia kluczyka, więc chyba wszystko dobrze działa. Przyczyny szukać w innym miejscu? W tym samym czasie jak radio było montowane, były zmieniane również świece. Czy kolejność cewek (nie tych pod modułem) może mieć znaczenie, a raczej związek z rozładowaniem? Świecie NGK BKUR6ET, nie żadne pod gaz, tylko najzwyklejsze 3-elektrodowe. Akumulator ma 56Ah, jest dość niewielki ale to nie znaczy, że sam z siebie przez 2-3 dni nie uruchamiania zupełnie nie odpalił (samochód stał w garażu) ---------- Post dopisany 09-01-2014 at 00:21 ---------- Poprzedni post napisany 07-01-2014 at 13:46 ---------- @ref Mam w takim razie pytanie, w którym miejscu dokładnie podłączyć masę od nieoryginalnego radia? (jest osobny kabelek z przejściówki, bez którego radio tylko buczy, a nie gra)
Rekomendowane odpowiedzi