Pete_ Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Witam, Czy ktoś się może orientuje czy jest możliwa wymiana alternatora bez zdejmowania całego przodu? Pasek da się ściągnąć z koła alternatora, tylko, że jak się temu przygladam to mi wychodzi, że będzie ciężko wyciagnac dolną srube mocujaca alternatora, bo trafia akurat w piaste wentylatora (tą górną prawdopodobnie się da wyciągnąć bo wchodzi pomiędzy łopaty wirnika). Może jest możliwość zdjecia samego wentylatora i zyskanie dzięki temu miejsca na wyciągnięcie śruby? Z góry dziekuje za pomoc.
pieron82 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Pete mi mechanik mowil, ze przod wyjezdza przy wymianie. Mialem juz taki pomysl by wymieniac gdy byl dziwny dzwiek bo wlaczeniu obciazenia i tylko na zimnym silniku. Okazalo sie, ze to pasek wielorowkowy Boscha (nowy) byl do d*py. Teraz siedzi Conti i cisza...
Pete_ Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ok, dzieki za info. U mnie pasek jest juz wymieniony, razem z rolka napinacza, napinaczem i rolka prowadzaca. Chwile byl spokoj, ale cos znowu zaczelo swiergolic.
pieron82 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Opublikowano 12 Stycznia 2014 A kolo pasowe/sprzegielko altka? Mowili w serwisie, ze troche jest takich przypadkow. Sprawdz jeszcze raz pasek tzn polej go kroplami wody jak piszczy, gdy nastanie cisza to dalej pasek...jak nie, to trzeba szukac dalej. Pamietaj z paskiem jest jak z kondonem raz zalozony i sciagniety nie powinien byc uzyty ponownie
Pete_ Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2014 Tez obstawiam kolo na alternatorze. Z ta woda sprawdzalem i dzwiek ustaje na chwile po polaniu. Tyle tylko, ze ten dzwiek to nie pisk, tylko bardziej swiergot (co bardziej mi pasuje na konczace sie lozysko w ktoryms kole pasowym).
pieron82 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 a masz ten odgłos na zimnym silniku czy cały czas? jak dodajesz np. gazu i trzymasz go to tez tak słychać? jakiej firmy masz pasek? ja miałem u siebie taki dźwięk jak (od 35 sek) na filmiku. ale okazało się, ze to jednak był pasek Boscha po wymianie go na conti od 3 miesięcy cisza...
Pete_ Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ten dzwiek jest tylko na zimnym silniku. Po dodaniu gazu ustaje. Pasek nie pamietam firmy, ale moge sprawdzic. A co do filmiku, to gdzie go moge znalezc?
pieron82 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 oj sorry nie wkleiłem go sprawdź ten pasek.
Pete_ Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2014 No to teraz mam maly metlik w glowie, bo: - mam podobny dzwiek do tego na filmiku - u mnie pasek jest contitech... wymieniany 3-mies temu U Ciebie tez to bylo slychac tylko na zimnym silniku? 1
pieron82 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Tylko na zimnym silnku przez kilka minut pozniej po przejechaniu kilku km i ponownym odpaleniu juz cisza ale wiadomo silnik byl cieply. Zdiagnazowane, ze to pasek metoda "kropli wody". Na poczatku tez obstawialem altka ale okazalo sie, ze pasek. Jak masz Conti to musialbym zobaczyc jaki mam symbol ale ma taka dziwna powloke swiecaca od zew. Moze go juz kilka razy sciagales? Zrobie pozniej zdjecie i wrzuce.
Pete_ Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2014 Po tym jak zostal wymieniony 3-mies temu byl spokoj przez 2 miesiace (wtedy w tym okresie nie byl sciagany). Po tym jak zaczelo swiergotac od nowa, byl sciagany, bo byla jeszcze wymieniana rolka prowadzaca + jeszcze kilka moich testow co do kola alternatora. Od razu powiem, ze wtedy jak byl wymieniany pasek, to tez i napinacz kompletny zostal wymieniony (wiec po tej wymianie pasek raczej nie zostal uszkodzony przez wadliwy napinacz).
pieron82 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Opublikowano 15 Stycznia 2014 spróbuj te koło pasowe altka (około 250 chyba) wymienić chociaż dziwne jest to, ze jak potraktujesz pasek wodą to jest na chwilę cisza (why?). u mnie wlasnie ten test był bodźcem do wymiany nowego paska bosch na nowy conti (chociaż Ty go masz) jutro zrobie zdjecie tego paska i wkleje.
Pete_ Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2014 Jestem po wymianie paska i objawy zniknely. Nie wymienialem kola pasowego alternatora. Sklonily mnie odglosy na filmiku od pieron82, ktore byly bardzo podobne do moich + test z mokra woda. Nie zamykam jeszcze tematu, bo nie jestem pewien czy usunalem przyczyne czy tylko jej skutek (wczesniej po wymianie paska na conti byl 2 mies. spokoj a pozniej od nowa). Pozyjemy, zobaczymy.
Pete_ Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2014 Tak czy tak, dzieki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi