Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie odpala po wymianie filtra paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie zabrałem się do wymiany filtra paliwa zdjąłem wszystkie wężyki z filtra wyjąłem filtr odkręciłem go zlałem stare paliwo. Następnie wymieniłem zaworek ten na filtrze zalałem filtr ropą (wydaje mi się, że pod sam korek) przykręciłem filtr założyłem, pozakładałem wężyki i skręciłem. Zapaliłem go odpalił od kopa więc po 15 sekundach zgasiłem go, aby posprzątać bałagan kolejnym razem już tylko kręci i nie zapala... Co może być przyczyną? Dzięki za pomoc

Opublikowano

Trzeba bylo zalac filtr ropa

Popusc nakretki na wtryskach i pokrec silnikiem az pokaze sie paliwo

Opublikowano
  • Autor

napisałem, że zalałem filtr ropą ;p

Opublikowano

Widocznie slabo, masz zapowietrzony uklad

Po 15 sekundach od odpalenia nie gasi sie silnika tylko trzyma ze dwie minuty na obrotach rzedu 2000

Opublikowano

pompa sie zapowietrzyła . Popuść jak kolega mówi tylko delikatnie tak żeby się tylko sączyło. Pokręć dłuższą chwile i dokręć nakrętki na wtryskach, odpali za pierwszym razem :) to że filtr zalałeś to nie znaczy ze w przewodzie nie było żadnego powietrza.

Opublikowano
  • Autor

to była moja pierwsza wymiana ;p Ale dzięki za zainteresowanie tematem na szczęście pokręciłem go kilka razy i w końcu zagadał i jak na razie odpala od kopa, zobaczymy jak będzie rano. Jeszcze raz dzięki za chęci ;)

Opublikowano

Teraz juz bedzie palił bez problemu

Opublikowano
  • Autor

a tak przy okazji zapytam czy jeżeli chciałbym teraz wymienić, któryś z tych wężyków co idą do filtra paliwa na nowy to czy układ mi się zapowietrzy jak go zdejmę??

Opublikowano

możesz śmiało wymieniać, nie ma co się bać o zapowietrzenie. Po wymianie jak odpalisz to tak jak kolega dev napisał trzymaj obroty z 2000 i wszystko będzie git.

Opublikowano
  • Autor

oki dzięki za pomoc a powiedz mi jeszcze jak działa ten zaworek na filtrze? jak sprawdzić czy jest sprawny? słyszałem, że dmucha się i się sprawdza tylko jak ma być opór czy nie podczas dmuchania?

Opublikowano

http://obrazki.elektroda.pl/3785329500_1358106012.jpg

Bez_tytu_u.jpg

"Ok, rys.Poz.1 - przewód powrotny paliwa, jeżeli temp. paliwa jest większa niż 31 stopni, zawór w kierunku filtra jest zamknięty, otwarty jest przelot do baku, czyli poz. 6 na tym rys. Jeżeli temp. paliwa jest poniżej 15 stopni zawór otwiera się na filtr umożliwiając podgrzewania zimnego filtra i zawartego w nim paliwa przez ciepłe paliwo wracające z pompy. Jak z tego widać nie pełni on roli zaworu zapobiegającego cofaniu się paliwa, ale w niskich temp. zamknie on powrót do zbiornika a otworzy na filtr, więc z pewnością w jakimś stopniu pomoże."

Opublikowano

ja w afn przy wymianie fitra zalewałem filtr obracając go do góry 'odwadniaczem' ,wykrecałem odwadniacz i strzykawką wlewałem ropke do obucha az dziurką wylatywało trzymajac filtr w miare jak najwyszej, zakrecałem korek odwadniacza ,puzniej juz tylko filtr wsadzic na swoje miesce i finito. ma to plus ze odrazu duzo ropki idzie w same przewody gumowe i zero problemów z zapowietrzeniem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przy wymianie zalej nowy filtr ropa i odpalisz bez problemu.

Opublikowano

O takich kombinacjach jeszcze nie słyszałem aby obracać filtr... bo w sumie i po co to robić skoro od góry jest śruba, która służy do zalania filtra,a skoro nie ściągasz węży paliwowych, bo i po co przy wymnie filtra to paliwo się nie cofnie. Od filozofia. Pozdrowienia dla lubiących utrudniać sobie życie:hi:

Opublikowano

Haha magikow nie brakuje na forum :decayed:

Opublikowano
O takich kombinacjach jeszcze nie słyszałem aby obracać filtr... bo w sumie i po co to robić skoro od góry jest śruba, która służy do zalania filtra,a skoro nie ściągasz węży paliwowych, bo i po co przy wymnie filtra to paliwo się nie cofnie. Od filozofia. Pozdrowienia dla lubiących utrudniać sobie życie:hi:

A co jak np u mnie po zakupie wymienialem filtr i ktoś wczesniej tak go zakręcił że bez wkręcenia górnej części w imadło i klucza lańcuchowego do filtrów olejowych się nie obeszło ?? też dasz radę na aucie zmienić ?? po wymianie wystarczyło zalać filtr przez zasilanie aż powrotem się przeleje i zalozyć węże i jara z pół obrotu :P

Opublikowano

Nie widzę problemu aby to zrobić na aucie. Na górze również znajduje się nakrętka bodajże nr 17 aby korpus od filtra odkręcić więc nakładasz klucz i jechana bez luzowania uchwytu trzymającego filtr,przekręcasz delikatnie aby nie pozrywać węży paliwowych. Następnie luzujesz uchwyt trzymający filtr i obracasz go do pozycji wyjściowej,zakręcasz uchwyt filtra i kręcisz 17-nastką. Czynność powtarzasz,aż filtr odkręcisz ręką.:hi: