Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Terkotanie przy odpalaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:hi: Panowie mam problem. Posiadam auto juz drugą zime , problem polega na tym ze gdy odpala auto po nocy wydobywa sie dzwiek jakby terkotanie takie trrrrrrrr :decayed: trwa to dosłownie 1-2sek. Dzieje się tak tylko gdy temperatura jest niska (nie zawsze to sie zdarza) gdy jest ciepło na dworze jest ok cisza :kwasny: . Jutro postaram sie to nagrać i wrzucić film , no chyba że ktoś to juz miał i zdiagnozował problem. Z góry dziękuje :hi:
Opublikowano

Powodem może być np. rozrusznik a wnim słabo odbijający bendiks lub elektromagnes. W obydwóch częściach jest smar którego jak jest za dużo i jak jest stary do tego ujemna temp. to działa jak klej . Ale to tylko jena sugestia a ty możesz mieć jeszcze coś innego . Powodzenia.

Opublikowano

napinacz lancucha rozrzadu :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ja pitole :kwasny: a miałem wielką nadzieje ze to nie napinacz.

Opublikowano

Tez to mam, ale nie robie z tym, zbyt duzy koszt... 1200 prawie za 2 napinacze

Opublikowano
  • Autor
:o o choliwka. Ja raczej rusze jak na ciepłym zacznie sie odzywać :decayed:
Opublikowano

U mnie to wyglada w ten sposob, ze wczoraj smigalem autem do 21, rano dzis o 5.30 nie bylo terkotania (temp byla 1°C). Ale jak auto postoi przynajmniej 24h to o poranku jest terkotanie

Opublikowano
  • Autor

Umnie dokladnie to samo , i trwa okolo 1-2 max

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Kolego skąd to stwierdzenie ? Pytam z ciekawości a nie z złości :)

Ta przypadłość miałem przed i zaraz po wymianie kpl. rozrządu wraz z kpl. paska wielorowkowego.

Przeglądając internet parę razy natrafiłem na wypowiedzi dotyczące kasacji luzu zaworowego.

Edytowane przez Mosiadz

Opublikowano
  • Autor

Ta przypadłość miałem przed i zaraz po wymianie kpl. rozrządu wraz z kpl. paska wielorowkowego.

Przeglądając internet parę razy natrafiłem na wypowiedzi dotyczące kasacji luzu zaworowego.

Blok 90 i 93 log statyczny i dynamiczny będzie wiadomo czy napinacz siedzi :wink:
Opublikowano

Olej temat :decayed: , to standard w 2.4 i 2.8, było wielu którzy próbowali sobie z tym poradzić i się nie udało, ja jeżdzę od 4 lat i nic złego się nie dzieje a ten dźwiek przy odpalaniu rzadko się pojawia a jak się pojawi to trwa 1 sekunę

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Blok 90 i 93 log statyczny i dynamiczny będzie wiadomo czy napinacz siedzi :wink:

Ostatnio odwiedziłem znajomego i akurat był w trakcie wymiany napinacza łańczuszka rozrządu w lewej głowicy silnika 2,8 V6. I mówił mi że to "terkotanie" to własnie napinacz. Tak więc masz racje :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

kurde, też to mam, od jakichś 2-3 tygodni, to na bank napinacze? muszę logi zrobić...

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Koledzy czy udało się Wam zdiagnozować i rozwiązać problem z terkotaniem. Od niedawna stałem się posiadaczem A4b5 2,4 v6 ARJ przebieg 233 000, na początku wszystko było ok, wymieniłem rozrząd i olej (valvoline maxlife 5w40) i...... niestety kilka dni temu po dłuższym postoju auta przy porannym odpalaniu trrrrrrrrrrr 1-2 sekundy i cisza. Fakt auto stało tydzień nie odpalane ale sytuacja powtórzyła się również po jednodniowym postoju auta :( Czytałem gdzieś na forum że za taki stan rzeczy mogą odpowiadać uszkodzone zawory olejowe ale gdzie one są i jak je sprawdzić ??? Może ktoś coś podpowie??? Pozdrawiam

Opublikowano

regulatory hydrauliczne,"szklanki" nie trzymaja oleju, olej po dłozszym postoju ścieka. i po odpaleniu je słychac/ za nim pompa dobije olej, małem juz tak 2 autach

Edytowane przez mortek1986

Opublikowano

Panowie, nie przejmujcie sie tym, to samo mam, nawet w cieple dni, hydraulika tutaj jest taka i tyle. Ja mam wymieniony napinacz lancucha w lewej glowicy bo to bylo winowajca mojego masakrycznego lania oleju z frontu rozrzadu i dalej jest to samo. Musialbym jeszcze lancuchy zmieniac, ale i tak mysle, ze i to by nie pomoglo.