gadzior.exe Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Witam po powrocie z wakacji i otworzeniu maski moim oczom ukazał się nieznaczny wyciek oleju. Wygląda na to że wycieka z grubego węża który dochodzi do małej chłodnicy (po prawej stronie stojąc przodem do samochodu). Może ktoś napisać od czego jest ta chłodnica i dlaczego pojawił się tam olej? Czy ma to coś wspólnego z filtrem odmy, czy raczej z padającą turbiną. Pozdrawiam
rikardo Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Ta chłodnica to intercooler, zadanie to chłodenie powietrza tłoczonego przez turbinę do dolotu. Jeżeli masz tam spory wyciek to oznaczało by, że turbina bierze Ci olej. Odkręć opaskę, ściągnij węża i zobacz ile jest tam tego oleju. Ten wyciek może też wskazywać, że masz nieszczelnośc w dolocie . Auto nie kopiciło ci lub nie było słabsze jak jeździłeś w ostanim okresie?
gadzior.exe Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Odkręć opaskę, ściągnij węża i zobacz ile jest tam tego oleju. Ten wyciek może też wskazywać, że masz nieszczelnośc w dolocie . Auto nie kopiciło ci lub nie było słabsze jak jeździłeś w ostanim okresie? Wąż w środku był brudny w oleju ale dużej ilości oleju to tam nie było. Jeżeli chodzi o silnik to puszcza czarnego kopcia na zimnym ale małego. Na ciepłym nic takiego się nie zdarza. W mocy silnika nic nie zauważyłem pracuje normalnie, żadnych spadków mocy. Czy wymiana filtra odmy może coś temu zaradzić?
PAWEL69 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Odkręć opaskę, ściągnij węża i zobacz ile jest tam tego oleju. Ten wyciek może też wskazywać, że masz nieszczelnośc w dolocie . Auto nie kopiciło ci lub nie było słabsze jak jeździłeś w ostanim okresie? Wąż w środku był brudny w oleju ale dużej ilości oleju to tam nie było. Jeżeli chodzi o silnik to puszcza czarnego kopcia na zimnym ale małego. Na ciepłym nic takiego się nie zdarza. W mocy silnika nic nie zauważyłem pracuje normalnie, żadnych spadków mocy. Czy wymiana filtra odmy może coś temu zaradzić? norma........ troszke oliwki w dolocie jak będzie dużo to lipa < puszczająca tubinka> "uszczelniacz" wypłukać i jeżdzić a odma ..... zaleca się wymiane Pozdrawiam
rafal_89 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Witam Dziś podczas czyszczenia zauważyłem wyciek oleju z węża od turbo. http://img38.imageshack.us/i/turboj.jpg/ Wcześniej myślałem że to przez blaszkę która była włożona przez mechanika w miejsce które wskazuje niebieska strzałka. Blaszke wywaliłem i dalej jest wyciek. Najprawdopodobniej to z węża(strzałka czerwona) http://img199.imageshack.us/i/turbo3.jpg/ Na dole z węża która idzie od dołu turba też jest olej. Skąd ten olej i z czego jest ten wyciek?? To przez turbo?? Czy odma??
PAWEL69 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Witaj Rafał Najprawdopodobniej to z węża(strzałka czerwona) masz dziure w dolocie w standardowy miejscu Wyjmij ten wąż i sprawdż czy nie jest dziurawy lub sparciały..... jak będzie cały do dociągnij opaski.... jak dziurawy to wymień... ot i cały problem Na dole z węża która idzie od dołu turba też jest olej to samo co wyżej... Skąd ten olej i z czego jest ten wyciek olej w dolocie to standard [czyt..niewielka jego ilość] a wyciek z nieszczelności... Pozdrawiam Paweł
rafal_89 Opublikowano 1 Lipca 2009 Opublikowano 1 Lipca 2009 Oleju moim zdaniem jest dużo za dużo a wyciek nie jest w jednym miejscu: http://img199.imageshack.us/i/398adcc4eeefcecd.jpg/ skorzystałem ze zdjęcia kolegi. Gdzie jest dokładnie odma w silniku 1,9 i jak ją się czyści?
Bigrazor Opublikowano 1 Lipca 2009 Opublikowano 1 Lipca 2009 to ci puszcza turbina - i rozbryzguje po całym przewodzie dolotowym. odkręć wąż turbiny od filtra i zobacz czy nie masz już za dużego luzu na ośce turbinki - powinno wyjaśnić sprawę
Rekomendowane odpowiedzi